Απόψεις

Το απαράδεκτο νομοσχέδιο του κ. Τσιρώνη, για τα ζώα συντροφιάς

24/03/2018

Σίμος Σιμωτάς

Για την δημιουργία ενός νέου εισπρακτικού μηχανισμού.
Για την βιτρίνα μιας χώρας που θέλει να μένει Ευρώπη...

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς παρά πολλές γνώσεις ή να έχει μεγαλώσει με κατοικίδια, για να εντοπίσει τις φρικαλεότητες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Το νομοθετικό πλαίσιο αλλάζει προς το χειρότερο και χτυπά τους οικονομικά αδύναμους και τα απροστάτευτα ζώα.

Εξηγούμαι:
1. Καταργείται η υιοθεσία νεαρών ζώων μέχρι 6 μηνών. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για όλους/ες που θέλουν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο - ίσως- ζώο, που βρίσκεται εκτεθειμένο σε κινδύνους.

2. Μέσα από διάφορες ακροβασίες και αντιφατικές διατάξεις, καταργείται η προσφορά των φιλοζωικών σωματείων και ομάδων πολιτών.

3. Επαναπροσδιορίζεται ο αριθμός των ζώων που μπορούν να μένουν σε ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία με βάση το τετραγωνικό μέτρο ( ; ). Ο αναπληρωτής υπουργός έχει αναφέρει πως η ελάχιστη επιφάνεια ανά ζώο υπολογίζεται σε περίπου 30τμ ( ; ). Τουτέστιν, οι συμπολίτες μας θα κληθούν μέσα από τους περιορισμούς που μπαίνουν στον αριθμό των ζώων στις κατοικίες και τα διαμερίσματα, να "πετάξουν" τα επιπλέον ζώα τους στο δρόμο, διαφορετικά θα υποστούν εξοντωτικά πρόστιμα , που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

4. Εισάγεται και πάλι - από το παράθυρο - η εφιαλτική τροπολογία για την εξορία των αδέσποτων στα βουνά και σε μη κατοικήσιμες περιοχές.

5. Προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ στους κτηνιάτρους που θα περιθάλψουν σκύλο ή γάτα που δεν φέρει σήμανση. Άρα οι κτηνίατροι δεν θα μπορούν να εξετάζουν ζώα άρρωστα, δηλητηριασμένα, τραυματισμένα κλπ, αν αυτά δεν έχουν το κατάλληλο τσιπάκι.

6. Προβλέπονται μικρότερες ποινές φυλάκισης σε αυτούς/ες που θανατώνουν ζώα. Καθ' ότι ο πνιγμός, η δηλητηρίαση , το κρέμασμα κλπ των ζώων δεν υπάγονται στην έννοια της μη σύννομης θανάτωσης.

7. Επιβάλεται καινούργιο τέλος-πρόστιμο: Αυτό των 1.000 ευρώ για κάθε μη στειρωμένο ζώο μέσα σε 6 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται πως "επιβάλλεται ειδικό τέλος αστείρωτου ζώου συντροφιάς που ανέρχεται σε εκατό (100) ευρώ ανά έτος για κάθε αστείρωτο ζώο". (Σε αυτή τη διάταξη είναι λίγο μπερδεμένος ο τρόπος με τον οποίο εν τέλει θα μας πάρουν λεφτά... )

Εν ολίγοις, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έρχεται να επιλύσει ζητήματα που αφορούν την υιοθεσία, φιλοξενία και κακοποίηση των ζώων συντροφιάς. Αντίθετα, έρχεται να βρει τρόπους α) να "μας τα πάρει", β) να εξορίσει ζώα από τον χώρο διαμονής τους, γ) να αφυδατώσει την συνεισφορά των φιλοζωικών σωματείων κλπ.
Και όλα αυτά στο όνομα της δήθεν προσπάθειας για μεταρρύθμιση στην βάση των Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
(Μένουμε Ευρώπη τώρα και για τα κατοικίδια...)

Και μια ερώτηση για το τέλος...
Πώς διαπιστώνεται η στείρωση ή η μη στείρωση ειδικά στα θηλυκά σκυλιά κ. Τσιρώνη;