Επικαιρότητα

Παράταση 20 χρόνων για ρυπαίνουσες επιχείρησεις – ευνοείται ο Μελισσανίδης

20/06/2018

Πολίτης Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας

Η "Ταξική Μεροληψία" της κυβερνήσεως απογειώνεται.
Τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος της υγείας των κατοίκων των λαϊκών γειτονιών του Πειραιά (Κερατσίνι-Δραπετσώνα) για χατήρι του "κυβερνητικού Ολιγάρχη", ο οποίος εμφανίζεται ως ο ..."προστάτης του περιβάλλοντος" στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου παραβιάζεται κάθε έννοια δημοκρατίας, θεσμικής λειτουργίας και σεβασμού των αρχών & κανόνων προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.
"...ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μελισσανίδης εξασφαλίζει την παράταση μιας περιβαλλοντικά οχλούσας επιχείρησής του για πολλά ακόμα χρόνια, την ίδια στιγμή που άλλη εταιρεία συμφερόντων του, η Δικέφαλος ΑΕ, απαίτησε κι έλαβε άδεια κατεδάφισης των αυθαίρετων δημοτικών εγκαταστάσεων στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας προβάλλοντας λόγους… δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του περιβάλλοντος.
Στην περίπτωση της Oil One η κυβέρνηση νομοθετικά παρεμβαίνει και δίνει 20ετή παράταση λειτουργίας, παρά την ειλημμένη απόφαση απομάκρυνσής της, ενώ στην περίπτωση των εγκαταστάσεων καθαριότητας του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας δεν χορηγεί παράταση ούτε λίγων μηνών..."

Yabasta


Όχι για ένα, αλλά έως και 20 χρόνια παρατείνεται η λειτουργία μιας σειράς βιομηχανικών εγκαταστάσεων με επικίνδυνες και οχλούσες χρήσεις, ακόμα και μετά την αλλαγή των χρήσεων γης. Αυτό συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την περίφημη αξιολόγηση. Συγκεκριμένα στο άρθρο 70 του νόμου που επιγράφεται «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» και ψηφίστηκε στις 14 Ιουνίου προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που είχαν ιδρυθεί σε περιοχές, όπου άλλαξαν οι χρήσεις γης, με αποτέλεσμα να μην είναι συμβατές οι δραστηριότητές τους, μπορούν να παραμείνουν για χρονικό διάστημα 20 ετών από τον καθορισμό της χρήσης γης.

Το άρθρο αυτό, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δημάρχων Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, ευνοεί συγκεκριμένες επιχειρήσεις στην περιοχή τους και συγκεκριμένα την πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge και την Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη.
Μάλιστα οι δυο Δήμοι παρέμειναν κλειστοί για δυο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, διεκδικώντας να μην ψηφιστεί το συγκεκριμένο άρθρο.
Ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος δήλωσε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου:

«Η κυβέρνηση με το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη βουλή, παρατείνει την παραμονή των ρυπογόνων εγκαταστάσεων της OIL ONE και της LAFARGE στην πόλη μας για 20 χρόνια. Πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση που παραπέμπει σε άλλες εποχές και γυρνάει την πόλη μας 50 χρόνια πίσω. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας αντιμετωπίσει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας για ακόμα μία φορά.
Η πόλη μας, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, έχει αλλάξει σελίδα.

Απαιτούμε:

  • Άμεσο και σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση του τσιμεντάδικου της LAFARGE, της OIL ONE και των ανενεργών δεξαμενών των ΕΛ.ΠΕ
  • Άμεση ανάκληση της άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών της OIL ONE, η οποία εκδόθηκε μετά από την αλλαγή των χρήσεων γης από τον Υπουργό ΠΕ.ΚΑ
  • Απαγόρευση επέκτασης δραστηριοτήτων των εγκαταστάσεων για το μεταβατικό διάστημα που παραμένουν στην πόλη
  • Άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν».

Απόφαση με ειδικό βάρος για την πόλη μας

Η ευνοϊκή μεταχείριση σε οχλούσες περιβαλλοντικά βιομηχανίες, αν και τυπικά δεν αφορά την πόλη μας, αποκτά ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μελισσανίδης εμφανίζεται να εξασφαλίζει την παράταση μιας περιβαλλοντικά οχλούσας επιχείρησής του για πολλά ακόμα χρόνια, την ίδια στιγμή που άλλη εταιρεία συμφερόντων του, η Δικέφαλος ΑΕ, απαίτησε κι έλαβε άδεια κατεδάφισης των αυθαίρετων δημοτικών εγκαταστάσεων στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας προβάλλοντας λόγους… δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην περίπτωση της Oil One η κυβέρνηση νομοθετικά παρεμβαίνει και δίνει 20ετή παράταση λειτουργίας, παρά την ειλημμένη απόφαση απομάκρυνσής της, ενώ στην περίπτωση των εγκαταστάσεων καθαριότητας του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας δεν χορηγεί παράταση ούτε λίγων μηνών. Επιλεκτικές συμπεριφορές που προκαλούν την κοινή νοημοσύνη και κάνουν ακόμα πιο προκλητικό το τελεσίγραφο κατεδάφισης των δημοτικών εγκαταστάσεων…

Πηγή: https://politisfx.gr/2018/06/20/paratasi-20-xronon-gia-rypainouses-epixeiriseis/