Επικαιρότητα

Ανακοίνωση οργανώσεων για την απόφαση κατά της λειτουργίας του κέντρου αλληλεγγύης ΠΙΚΠΑ

16/07/2018

Οι κάτωθι υπογράφουσες οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούμαστε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπιστικής βοήθειας, απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να επανεξετάσει την απόφασή της να διακόψει τη λειτουργία της «Αλληλεγγύης Λέσβου» στην περιοχή «ΠΙΚΠΑ» στη Λέσβο.

Ως ένα ανοιχτό, αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο αλληλεγγύης που λειτουργεί σε εθελοντική βάση, το ΠΙΚΠΑ προσφέρει ήδη από το 2012 ουσιαστικές υπηρεσίες και βοήθεια σε πρόσφυγες στη Λέσβο. Το 2016, μέλη της ιδρυτικής ομάδας του βραβεύτηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες με το βραβείο Nansen, σε αναγνώριση της συνεισφοράς τους στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και στην εξασφάλιση ασφαλούς καταφυγίου για τους πλέον ευάλωτους, την περίοδο της προσφυγικής «κρίσης» του ’15. Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει το εξαίρετο έργο του ΠΙΚΠΑ και όσων Ελλήνων πολιτών αναλαμβάνουν πράξεις ανθρωπιάς, υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Τέτοιες εθελοντικές πράξεις από απλούς Έλληνες έχουν καταστεί πηγή εθνικής υπερηφάνιας και έχουν κερδίσει το διεθνή έπαινο.

Το ΠΙΚΠΑ επέδειξε προθυμία στη συμμόρφωσή του με όλες τις επίσημες υποδείξεις που του υπεβλήθησαν προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τις εξαιρετικές υπηρεσίες που ήδη παρέχει στους ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία συγκεκριμένα ζητήματα ήσσονος σημασίας προκειμένου να διενεργηθεί η επιστροφή ευάλωτων ανθρώπων στη Μόρια, μια δομή φιλοξενίας υπερσυνωστισμένη, όπου οι συνθήκες ζωής θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια όσων διαμένουν εκεί. Ειρήσθω εν παρόδω, τις πρώτες ώρες της 10ης Ιουλίου, βίαιες συγκρούσεις ανάγκασαν εκατοντάδες ανθρώπους – μεταξύ αυτών, οικογένειες, γυναίκες, παιδιά- να διαφύγουν από τη Μόρια μην έχοντας ωστόσο πουθενά να πάνε. Ανάλογα βίαια επεισόδια είναι συχνά στη Μόρια.

Αν κλείσει το ΠΙΚΠΑ, καθίσταται ασαφές πού θα μεταφερθούν όσοι φιλοξενούνται εκεί. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη επιστροφή τους στη Μόρια θα θέσει σε κίνδυνο τη φυσική και ψυχική τους υγεία και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Οι αρχές θα πρέπει να διακόψουν τις μεταφορές νεοαφιχθέντων στη Μόρια ενώ είναι απολύτως επείγον να διενεργηθούν μεταφορές ανθρώπων έξω από τη δομή αυτή προς ασφαλέστερα καταλύματα. Πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στη βελτίωση των συνθηκών στη Μόρια εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ασφαλές κατάλυμα και σε βασικές υπηρεσίες για όσους αναγκάζονται να διαμένουν στην περιοχή.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, τις αναφορές των διεθνών οργανώσεων - μεταξύ των οποίων τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης - αλλά και την εμπειρία πολλών από εμάς μέσα από τα προγράμματά μας στη Λέσβο, από το 2015, καλούμε την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, να επανεξετάσει την απόφασή της να κλείσει το ΠΙΚΠΑ.


Camp Fire Innovation
Caritas Hellas
Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR)
Danish Refugee Council (DRC)
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
HIAS Ελλάδος
International Rescue Committee (IRC)
Jesuit Refugee Services (JRS)
Oxfam
SolidarityNow
Terre des hommes Hellas

 

Πηγή: https://anemosantistasis.blogspot.com/2018/07/blog-post_754.html?m=1