Απόψεις

Ο τρίτος δρόμος προς το ασφαλιστικό του Φρήντμαν

20/09/2018

Γιάννος Γιαννόπουλος

Έγινε το προηγούμενο διάστημα μεγάλη κουβέντα για το "ασφαλιστικό Πινοσέτ" που εξήγγειλε ο Καραγκούνης της ΝΔ. Προφανώς και είναι αδιανόητο να επικαλούνται πολιτικές της πιο στυγνής ίσως δικτατορίας που γνώρισε η γη στη σύγχρονη εποχή.

Αν πάμε όμως στην ουσία του πράγματος, ο δρόμος για τον "ατομικό κουμπαρά" και τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, δεν έχει απλώς στρωθεί, αλλά έχει κιόλας ανοίξει από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου.

Καταρχάς, ο νόμος προβλέπει για την κύρια σύνταξη, ένα μέρος "εθνικής σύνταξης" και το υπόλοιπο ανταποδοτικό με βάση το τι πλήρωνες και κυρίως τι εισοδήματα δήλωνες, εάν δεν ήσουν μισθωτός υπάλληλος. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων (δηλαδή αυτόνομων από το δημόσιο σύστημα και λειτουργούντων με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας) για τους κλάδους του επικουρικού και του εφάπαξ.

Αλλά δεν έκανε μόνο αυτό: 

Η ασφαλιστική συνείδηση έχει διαλυθεί ολοκληρωτικά στην Ελλάδα των μνημονίων. Πριν 10 χρόνια, για παράδειγμα, οι νέοι μηχανικοί επέλεγαν πολλές φορές να πληρώνουν ειδική προσαύξηση (δηλαδή παραπάνω εισφορές) για να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις και τα εφάπαξ, κανένας δεν πιστεύει ότι θα πάρει όση σύνταξη προβλέπεται, έστω και με τα σημερινά δεδομένα. Όλοι κοιτάζουμε να γλυτώσουμε εισφορές στο σήμερα. Ακόμα χειρότερα, σε συνδυασμό με τους διαλυμένους μισθούς, υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι που το σκέφτονται εάν είναι προτιμότερο να δουλέψουν "μαύρα" για να βάλουν κάτι παραπάνω στην τσέπη τους από το να έχουν ασφάλιση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επιχείρησε να αντιστρέψει αυτή την τάση, αλλά την εκμεταλλεύεται. Κινήθηκε με τη λογική συμμαχιών που είχε το ΠΑΣΟΚ με τους "μικρομεσαίους". Δεν δηλώνεις, δεν πληρώνεις, δεν έχεις όμως κοινωνικές παροχές. Πολύ μεγάλο ποσοστό των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν βγάζουν τα ελάχιστα (μην ξεχνάμε ότι έχουν εκκαθαριστεί δεκάδες χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις στην κρίση), δηλώνει εισοδήματα κάτω από το όριο των ελάχιστων εισφορών. Δεν θα πάρουν συντάξεις της προκοπής βέβαια, αλλά είπαμε, κανένας δεν το σκέφτεται αυτό σήμερα.

Και ο Τσίπρας κάνει κι άλλο βήμα στη ΔΕΘ με τις "ελαφρύνσεις" που εξαγγέλει. Να πληρώνει όποιος θέλει το ποσό που του αντιστοιχεί στους κλάδους επικουρικού και εφάπαξ (με αντίστοιχες περικοπές στις αντίστοιχες συντάξεις). Όποιος δεν θέλει, θα πληρώνει τα ελάχιστα. Με αντίστοιχες επιπτώσεις στα αντίστοιχα τμήματα της σύνταξης βεβαίως. Ατομικός κουμπαράς και εδώ δηλαδή.

Για να λέμε δηλαδή τα πράγματα με το όνομά τους, η διαμάχη δεν είναι για το χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι για το ιδεολογικό προκάλυμμα με το οποίο θα εφαρμοστεί το ασφαλιστικό του Φρίντμαν.