Επικαιρότητα

Από τον Αλέξη στον Ζακ: Το κράτος δολοφονεί, το κράτος ψεύδεται - Στις 6 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε

04/12/2018

Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, ΑΡΚ, Δίκτυο, Δικτύωση


Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η αστυνομία παραμένει ένας μηχανισμός που συστηματικά γεννάει «Κορκονέες». Ένας μηχανισμός αυθαιρεσίας, βίας και καταπίεσης εναντίον των πιο αδύναμων, των «διαφορετικών», όσων είναι (ή θεωρούνται ότι είναι) απειλή για την καθεστωτική τάξη. Ο ένστολος χρυαυγιτισμός αποτελεί σταθερά την ηγεμονική δύναμη στην Ελληνική Αστυνομία.

Δέκα χρόνια με την εν ψυχρώ εκτέλεση του Αλέξη, η αστυνομία παραμένει ένας μηχανισμός που άλλοτε συγκαλύπτει εγκλήματα και άλλοτε φορτώνει κατηγορίες. Εξαρτάται από το αν ο δράστης ή ο κατηγορούμενος είναι «φίλος» ή «εχθρός», πλούσιος ή φτωχός, διαπλεκόμενος μαφιόζος ή απελπισμένος φτωχοδιάβολος. Η αλήθεια αποκαλύπτεται μόνο όταν ο κόσμος ξεσηκώνεται.

Το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου και η επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος, αποδεικνύουν ότι δέκα χρόνια μετά, το κράτος εξακολουθεί να δολοφονεί, εξακολουθεί να ψεύδεται.

Δέκα χρόνια μετά την εξέγερση, οι τράπεζες αποτελούν σταθερά τη Μεγάλη Ιδέα του Έθνους, την ίδια στιγμή που οι ζωές των «πολλών» δεν σταματάνε να μικραίνουν. Η ασφυξία συνιστά τη γενικευμένη συνθήκη της καθημερινότητας. Μια κοινωνία βυθισμένη στο τέλμα του παρόντος, αποκλεισμένη από την ελπίδα του μέλλοντος. Δέκα χρόνια μετά, o Δεκέμβρης παραμένει πολύ επικίνδυνος για να γίνει κρατικοποιημένη επέτειος και πολύ ρευστός για να χωρέσει στα κουτάκια του underground ακαδημαϊσμού.

Ο Δεκέμβρης υπήρξε η αναπάντεχη αστραπή μέσα στο σκότος που φώτισε όσα μπορούν να υπάρξουν.

Την Πέμπτη 6 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε στις 6:00 μμ στα Προπύλαια.
Δέκα χρόνια μετά, και αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη. Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη. Παρ’ όλα αυτά.


Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ
Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά