Επικαιρότητα

Είναι ώρα να υπερασπιστούμε το λαό της Βενεζουέλας

30/01/2019

Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά

Οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα και διεθνώς επιχειρούν, τις μέρες αυτές, ένα καλά σχεδιασμένο πολιτικό πραξικόπημα, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, με σκοπό να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό δεν είναι παρά ένα ανδρείκελο του Ντόναλντ Τραμπ και των πλούσιων ολιγαρχών της δεξιάς αντιπολίτευσης, που αλληλοσπαράσσονται χρόνια μεταξύ τους για την ηγεσία. Η θητεία του αχυράνθρωπου αυτού έχει ημερομηνία λήξης την έκβαση της διαμάχης που θα αναδείξει τον τελικό νικητή.

Το εν εξελίξει πραξικόπημα είναι η συνέχεια εκείνου του 2002, όταν συνελήφθη ο ηγέτης της χώρας ΟύγκοΤσάβες, με σκοπό να πάρει τη θέση του ο πρόεδρος των βιομηχάνων. Τότε, η κινητοποίηση των πληβειακών στρωμάτων που πλημμύρισαν το Καράκας οδήγησε στην κατάρρευση και σύλληψη των πραξικοπηματιών σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Οι αντιδραστικές αυτές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τις ανεπάρκειες, την ατολμία και τα μεγάλα πολιτικά σφάλματα των επιγόνων του Τσάβες, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί τους. Η εκλεγμένη κυβέρνηση είναι η μόνη στην ιστορία της χώρας που προσπάθησε να εξασφαλίσει τροφή, στέγη και εκπαίδευση για τους φτωχούς. Αντίθετα, αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε άλλο εκτός από το βάρβαρο και αδηφάγο κεφάλαιο, που κρατούσε πάντοτε το λαό στην εξαθλίωση και την ανέχεια, ενώ το ίδιο ζούσε στην απόλυτη χλιδή, εκμεταλλευόμενο τα κοιτάσματα που διαθέτει η χώρα σε πετρέλαιο.

Ο Τραμπ, που δεν μπορεί να ανεχτεί στην εσωτερική του αυλή τίποτε λιγότερο από καθεστώτα τύπου Μπολσονάρο, απειλεί με στρατιωτική επέμβαση, ενώ η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στη δίνη της εμφύλιας διαμάχης: όχι μόνο ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις, αλλά κάλεσε το στρατό να στασιάσει.

Η «δημοκρατική» Ε.Ε. έθεσε διορία λίγων ημερών απαιτώντας νέες εκλογές, διαφορετικά διακηρύσσει ότι θα αναγνωρίσει την πολιτική μαριονέτα των ολιγαρχών, αναμειγνυόμενη έτσι ευθέως στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης τρίτης χώρας.

Η κυβέρνηση του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο ακραίο ατλαντισμό της, έχει πάθει πλήρη αφωνία αρνούμενη να συνταχθεί με τις χώρες που υποστηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση στη Βενεζουέλα.

Ένα διεθνές κίνημα συμπαράστασης απέναντι στο επιχειρούμενο πραξικόπημα πρέπει να υπάρξει χωρίς καθυστέρηση.

Οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς καλούμε σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 30 Γενάρη, 6 μ.μ., στο Αμερικανικό Προξενείο (Τσιμισκή και Αριστοτέλους).

Στην Αθήνα, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στα Προπύλαια, 6.30 μ.μ., με πορεία προς τη Βουλή, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αμερικάνικη πρεσβεία.