Επικαιρότητα

Στις εκλογές του Μαΐου ψηφίζουμε Αριστερά

11/05/2019

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

 

Για μια ακόμα φορά, καλούμαστε να ψηφίσουμε για την ελληνική εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και την ανάδειξη των αιρετών αρχών της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης υπό συνθήκες όπου απουσιάζει παντελώς κάθε συζήτηση για την Ενωμένη Ευρώπη, τους θεσμούς της, τη σχέση τους με τα εθνικά κράτη, την παντελή έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησής τους, όπως και κάθε συζήτηση για τον ασφυκτικό έλεγχο της Τ.Α. από τους (μνημονιακούς) μηχανισμούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

Για μια ακόμα φορά, ίσως μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, και με ευθύνη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ και της αλληθωρίζουσας προς την ακροδεξιά ΝΔ, ο προεκλογικός αγώνας κυριαρχείται από το life style, την άνευ ουσίας αντιπαράθεση, τον εύκολο εντυπωσιασμό, και την εναγώνια διεύρυνση της εκλογικής επιρροής των δύο κομμάτων με την ανακύκλωση των ίδιων φθαρμένων και χρεοκοπημένων εκπροσώπων του πολιτικού κατεστημένου.

Από την άλλη μεριά, η γενική εικόνα της Αριστεράς, ασφαλώς δεν εμπνέει αισιοδοξία, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ της χειμαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τόσο η κοινοβουλευτική Αριστερά (ΚΚΕ) όσο και οι διάφορες εκδοχές της εξωκοινοβουλετικής Αριστεράς (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ. ομαδοποιήσεις) εγκλωβισμένες στις χρόνιες αγκυλώσεις της αυτοπεριχαράκωσης, του ηγεμονισμού, της ιδεολογικής γειτνίασης με τον αντίπαλο, ενός μάλλον αφηρημένου αντιιμπεριαλισμού, της έλλειψης ενός σταθερού μετώπου απέναντι στον εγχώριο αστισμό και τους εκφραστές του, και τέλος, της πολυδιάσπασής της, αποδεικνύονται ανεπαρκείς να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τις όποιες λαϊκές αντιστάσεις απέναντι στην πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας, στις διάφορες παραλλαγές της.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού δεν έχουμε αυταπάτες. Η μόνη απάντηση - άρνηση της καταστροφής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει μία συνολική πολιτική αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, τόσο στο μέτωπο των καθημερινών πολιτικών αγώνων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζόμενων λαϊκών τάξεων και την ανατροπή της μνημονιακής εξαθλίωσης στους χώρους εργασίας και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, όσο βεβαίως, και στο μέτωπο των καταναγκασμών που προκύπτουν από την υπαγωγή των κοινωνικών αναγκών στις επιταγές του ενιαίου νομίσματος, και της λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξεως. Η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε βαθιά κρίση με εντεινόμενες διαλυτικές τάσεις λόγω ακριβώς αυτής της εμμονικής στρατηγικής «συνταγματοποίησης» της λιτότητας που προωθείται από το σύνολο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, τόσο του ηγεμονικού πυρήνα της, όσο και αυτού της «περιφέρειας».

Στις συνθήκες αυτές, παρόλο που απουσιάζουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ενεργού συμμετοχής μας στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά και εκείνου του ρεύματος της Αριστεράς που αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη μιας ριζικής ανασύνθεσής της που θα αναστρέψει την πορεία κοινωνικής περιθωριοποίησής της, θεωρούμε ότι η αποχή από τις εκλογές είναι μια στάση που δεν συμβάλλει καθόλου στην υπόθεση του αγώνα κατά της ΕΕ του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς αντεπίθεσης.

Τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις περιφερειακές, τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές, καλούμε σε συμμετοχή, και ελπίζουμε να καταγραφεί όσο το δυνατόν μαζικότερα, αυτή τη δύσκολη εποχή, η αριστερή και αντιμνημονιακή ψήφος, της αντίθεσης στην ΤΙΝΑ, αλλά και της αντικαπιταλιστικής προοπτικής και της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Καλούμε να ενισχυθούν εκείνα τα ψηφοδέλτια που σε κάποιο βαθμό φέρουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και που δυνητικά θα δημιουργήσουν στενότερες σχέσεις με τις αγωνιστικές δυνάμεις που συνεργάζονται στους σποραδικούς αλλά πολύ σημαντικούς κοινωνικούς αγώνες.

Τα ψηφοδέλτια που επιλέγουμε είναι αυτά που θα φέρουν πιο κοντά την ενότητα των αγωνιστικών αντιστάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μια τέτοια ψήφος θα καταμετρηθεί πολιτικά ως αντίπαλη στην αναβάθμιση της ακροδεξιάς, της εθνικιστικής αναδίπλωσης, του ρατσισμού και του νεοναζισμού, που αποτελούν την ακραία κατάληξη των ακολουθούμενων πολιτικών και της απελπισίας των λαϊκών τάξεων που αυτές τροφοδοτούν. Για μάς, η ένωση των λαών της Ευρώπης μπορεί να γίνει μόνο σε διεθνιστική, σοσιαλιστική βάση.

Ταυτόχρονα, οι περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές χαρακτηρίζονται από ένα μίγμα υπερβολικής κομματικοποίησης χωρίς αναφορά στα τοπικά προβλήματα από τη μια, και παραγοντισμού από την άλλη. Τα κόμματα της αστικής διαχείρισης οποιουδήποτε χρώματος χρησιμοποιούν τις παρατάξεις τους ως βραχίονες εξυπηρέτησης τόσο των περιοριστικών πολιτικών που υποστηρίζουν όσο και του πελατειακού τους μηχανισμού. Ελάχιστα είναι τα ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα που εκφράζουν τις αγωνιστικές δυνάμεις, την αυτονομία και τις διεκδικήσεις των κινημάτων που αγωνίζονται σε πολλά μέτωπα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των μεταναστών / μεταναστριών και προσφύγων, του περιβάλλοντος, των δημόσιων χώρων, της στέγης, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, του αντιφασισμού και που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κερδίσει μικρές αλλά σημαντικές νίκες. Δεν παραβλέπουμε ότι τα κινήματα αυτά και τα αντίστοιχα αγωνιστικά ψηφοδέλτια καλούνται να δώσουν ένα κρίσιμο αγώνα στα μεγάλα ανοικτά μέτωπα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και χρυσού, της χωροθέτησης των ΧΥΤΑ / ΧΥΤΥ, της “αξιοποίησης” του Ελληνικού.

Με δεδομένο ότι με την κατάργηση του ορίου εκλογής (3%), οι προϋποθέσεις για την εκλογή αντιπροσώπων από κάποια αγωνιστικά σχήματα βελτιώνονται, καλούμε να υπερψηφιστούν τα δημοτικά σχήματα που συγκεντρώνουν τέτοια χαρακτηριστικά, υιοθετώντας τη λογική της αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης των κατοίκων.

Είναι σαφές ότι το πολιτικό σύστημα, τόσο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όσο και αυτό της ΤΑ, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της διαιώνισης της κυρίαρχης εξουσίας, και δεν παραιτούμαστε από την υπεράσπιση της ανάγκης μιας ριζοσπαστικής αναμόρφωσής του, στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μορφών της άμεσης δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι και εδώ, η αποχή από την εκλογική διαδικασία εξυπηρετεί σε τελική ανάλυση αυτούς που έχουν μόνιμα στραμμένη την πλάτη τους στις ανάγκες των πολλών και των ασθενέστερων.

Ψηφίζουμε αριστερά, αντιμνημονιακά, αλληλέγγυα και αγωνιστικά ψηφοδέλτια σε όλες τις κάλπες.

11/5/2019