Επικαιρότητα

Να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις στους 12 φοιτητές του Φυσικού Κρήτης

17/02/2016

Στις 10 Μάρτη ξεκινάει (η εξ αναβολής) δίκη των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μια δίωξη που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 λόγω της πολιτικής δράσης των φοιτητών.
Το καλοκαίρι του 2011 η, τότε υπουργός Παιδείας, Διαμαντοπούλου, ψηφίζει τον γνωστό νόμο 4009. Ο νόμος εκείνος προσπαθούσε να υποβαθμίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και έκανε αλλαγές στο αυτοδιοίκητό τους, με την ίδρυση των Συμβουλίων Διοίκησης. Παράλληλα, καταργούσε το άσυλο, αφαιρούσε το δικαίωμα συμμετοχής των φοιτητών στα θεσμικά όργανα και εφάρμοζε τις διαγραφές των φοιτητών. Ο νόμος αυτός βρήκε αντιδράσεις, με τους φοιτητές να κάνουν καταλήψεις σε πάνω από 310 τμήματα Πανελλαδικά, και σε πολλά με την ενεργή στήριξη των καθηγητών τους, όπως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου είχαν πραγματοποιήσει απεργίες. Στον ίδιο δρόμο βρέθηκαν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, μαζί κι ο ΣΦ Φυσικής που πραγματοποίησε μια βδομάδα κατάληψης.
Μετά το τέλος των καταλήψεων και ενώ στα Πανεπιστήμια ξεκίνησε κανονικά η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου, στο Φυσικό της Κρήτης οι καθηγητές αποφάσισαν να στερήσουν την εξέταση των 4 υποχρεωτικών μαθημάτων που είχαν χαθεί την περίοδο της κατάληψης. Ο Σύλλογος Φοιτητών του Φυσικού προσπάθησε να συζητήσει το θέμα σε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Τμήματος και την Επιτροπή Σπουδών και πήρε ως απάντηση μόνο ειρωνεία, παρ’ ότι υπήρχε ομολογουμένως και από πλευράς καθηγητών η δυνατότητα αναπλήρωσης των μαθημάτων που χάθηκαν. Έτσι ο ΦΣ αποφάσισε να καταθέσει το αίτημά του στην Γενική Συνέλευση Τμήματος όπου και κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με τους περισσότερους Φοιτητικούς Συλλόγους του Ηρακλείου. Οι καθηγητές που βρίσκονταν στην συνεδρίαση αποφάσισαν να σταματήσουν την Συνέλευση, αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα, κάλεσαν την αστυνομία για να “απομακρύνουν” τους φοιτητές και άρχισαν να απειλούν με μηνύσεις.
Τις επόμενες μέρες μετά τη διαμαρτυρία, η πλευρά των καθηγητών επιδόθηκε στη δημοσιοποίηση επινοημένων και σκοπίμως εσφαλμένων περιγραφών των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, όπου παρουσίασαν την κινητοποίηση ως ομηρεία των καθηγητών απ’ τους φοιτητές, παρ’ όλο που κατά τη διάρκεια της αρκετοί καθηγητές προσήλθαν ή απήλθαν ελεύθερα από το χώρο. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα 12 από τους 400 φοιτητές που βρίσκονταν σε εκείνη την κινητοποίηση των Συλλόγων, περνάνε από πειθαρχικό συμβούλιο (πρώτη φορά που συστάθηκε αυτό το όργανο για φοιτητές) για “παραδειγματισμό” και οι περισσότεροι τιμωρούνται με διακοπή φοιτητικής ιδιότητας για ένα εξάμηνο.
Την επόμενη περίοδο οι φοιτητές αυτοί προσπαθούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και βρίσκουν απέναντί τους από άδικες βαθμολογίες, μέχρι καταστροφή των γραπτών τους, και ένας από αυτούς δεν γίνεται δεκτός σε μεταπτυχιακό, ενώ πληρούσε τις προϋποθέσεις, για ανεξήγητους λόγους. Λίγο καιρό μετά το κάλεσμα σε πειθαρχικό συμβούλιο, ξεκίνησε και ποινική δίωξη αυτών των 12 φοιτητών με τις κατηγορίες της παράνομης παρακράτησης και της άσκησης «βίας», αλλά και της διατάραξης της οικιακής ειρήνης, κατηγορίες οι οποίες είναι ανυπόστατες έως και αστείες.
Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στο Τμήμα της Φυσικής. Ένα χρόνο πριν από αυτά τα γεγονότα, δύο αριστούχοι φοιτητές του τμήματος αποκλείονται από μεταπτυχιακό πρόγραμμα ουσιαστικά λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Παράλληλα είχε στερηθεί ξανά η εξεταστική του τμήματος την περίοδο του ΄08-‘09 και ’06-’07 μετά τις καταλήψεις για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου και το νόμου Γιαννάκου αντίστοιχα, σαν προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τότε. Στην πραγματικότητα η διοίκηση του Φυσικού προσπαθεί χρόνια να καταστείλει τις αντιδράσεις των φοιτητών, και να εφαρμόσει οποιαδήποτε αντιδραστική μεταρρύθμιση στο Πανεπιστήμιο.
Η ποινική δίωξη αυτή όμως αποτελεί την μεγαλύτερη δίωξη σε φοιτητές στην Μεταπολιτευτική Ελλάδα. Είναι πρόκληση για το φοιτητικό κίνημα, το συνδικαλισμό, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.
Απαιτούμε την πλήρη αθώωση των φοιτητών.
Καλούμε σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στις 10/3 έξω από τα Δικαστήρια Ηρακλείου στις 9πμ.
Ενισχύουμε οικονομικά για τα δικαστικά έξοδα.

Πανελλαδικό Συντονιστικό Σχημάτων Αριστερής Ενότητας