Επικαιρότητα

Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΞΕΝΙΑ Άρτας

22/02/2016

Πρωτοβουλία Κάστρο Ανοιχτό

Γιατί είναι σημαντικό;

Ο χώρος του ΞΕΝΙΑ μέσα στο ιστορικό κάστρο της Άρτας ανήκει στον αρτινό λαό, στην ιστορία της πόλης και στις μελλοντικές γενιές. Διεκδικήθηκε με αγώνες των Αρτινών πολιτών και αποδόθηκε στον Δήμο Αρταίων, με σκοπό να αξιοποιηθεί για πολιτισμό κι αναψυχή. Το ΞΕΝΙΑ, μαζί με τη μεγάλη έκταση πρασίνου που το περιβάλει, καθώς και αυτός καθεαυτός ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου, αποτελούν δημόσιους χώρους και κοινά αγαθά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αποκλειστικής ή ιδιωτικής χρήσης κανενός.

Η από 18-1-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, εσπευσμένα και χωρίς προηγούμενη ανοιχτή διαβούλευση με την αρτινή κοινωνία και τους φορείς της, για την μακροχρόνια εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ της Άρτας, ως ιδιωτική ξενοδοχειακή μονάδα, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Το ΞΕΝΙΑ αποτελεί τον ιδανικό χώρο για τη δημιουργία στην Άρτα ενός ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ενός δημοτικού χώρου πολλαπλών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών χρήσεων, με δημιουργία καφετέριας στο ισόγειο, που θα διατηρεί το χώρο καθημερινά ανοιχτό, ζωντανό και προσβάσιμο σε όλους. Η δημιουργία αυτής της συγκεντρωμένης πνευματικής- πολιτιστικής εστίας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του θεάτρου του κάστρου, την ιστορικότητα του χώρου, το πράσινο και την ομορφιά του τοπίου, μπορούν με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, να δημιουργήσουν εκτός από την αναβάθμιση του επιπέδου της ζωής της πόλης μας και ένα νέο τουριστικό προϊόν, που θα βγάλει την Άρτα από το τέλμα της στασιμότητας.

Αντίθετα η λειτουργία ενός ιδιωτικού ξενοδοχείου μικρής δυναμικότητας, όπως είναι ήδη το κτίριο του ΞΕΝΙΑ, όχι μόνο δε λύνει κανένα πρόβλημα τουριστικής ανάπτυξης, αλλά αντιθέτως μεταθέτει το επιχειρηματικό κόστος στη λειτουργία των λοιπών χώρων του Κάστρου, μέσα από εκδηλώσεις ιδιωτικού χαρακτήρα από τον ξενοδόχο- επιχειρηματία, αναιρώντας με τον τρόπο αυτό και ματαιώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα του κάστρου και τη λειτουργία του ως ανοιχτού χώρου πολιτισμού.
Ο Δήμος Αρταίων οφείλει να διεκδικήσει τους αναγκαίους πόρους (ευρωπαϊκούς και άλλους), για να επισκευάσει και να λειτουργήσει ο ίδιος το ΞΕΝΙΑ, προς όφελος όλων των αρτινών πολιτών. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του ΞΕΝΙΑ και του ΚΑΣΤΡΟΥ συνολικότερα, διότι αποτελούν αγαθά που ανήκουν σε όλους μας και προπάντων στην ιστορία, αλλά και στο μέλλον της πόλης μας.

Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα εδώ.