Απόψεις

Γιατί στη Σαξωνία;

26/02/2016

Νίκος Σκοπλάκης

«Γιατί στη Σαξωνία;», διερωτάται ο Τόμας Γκέρλαχ στο σημερινό* φύλλο της tageszeitung, στον απόηχο των ρατσιστικών επιθέσεων και εμπρησμών, με την ανοχή ή και τη συμμετοχή δυνάμεων καταστολής, όπως συνέβη στην περίπτωση της πόλης Κλάουζνιτς. Κι ο ίδιος σπεύδει να απαντήσει: «Πάνω από είκοσι χρόνια υπερσυντηρητικό δημόσιο αίσθημα». Οι «σαξωνικές συνθήκες», άλλωστε, δηλαδή η ιδιαίτερη διασύνδεση και διάδραση κρατικών μηχανισμών με την Ακροδεξιά, είχαν βρεθεί στο επίκεντρο και κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης της ναζιστικής συμμορίας NSU (πλευρές της οποίας στην Ελλάδα - και δεν θα κουραστώ να το γράφω - πέρασαν κατά απαράδεκτο τρόπο στα ψιλά).

Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές, από τις 1105 εγκληματικές επιθέσεις ενάντια σε καταλύματα και ξενώνες προσφύγων, οι 198 καταγράφηκαν στη Σαξωνία, ενώ 31 ήταν εμπρησμοί. Το διαχειριστικό πρότυπο της Χριστιανοδημοκρατίας έγινε βιότοπος της Ακροδεξιάς, και όσο το εκμεταλλευόταν η AfD, τόσο περισσότερο η Χριστιανοδημοκρατία αφομοίωνε ακροδεξιές θέσεις και όξυνε τον αυταρχισμό, για να μην υποσκελιστεί. Σε μια δημόσια τοποθέτησή του, λίγο μετά από όσα συνέβησαν στο Κλάουζνιτς, ο βουλευτής Ρηνανίας-Βεστφαλίας της LINKE στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Νιέμα Μοβάσατ, ανέφερε: «Σαξωνικές συνθήκες: εκεί ξαφνικά είναι οι πρόσφυγες υπεύθυνοι για την όξυνση της κατάστασης στο Κλάουζνιτς. Όχι ο φαιός συρφετός. Ούτε οι αστυνομικοί, που πιάνουν παιδιά από τον λαιμό. Κατά τη γνώμη τους, πρέπει να ασκηθεί δίωξη εναντίον των επιβατών του λεωφορείου. […] Πραγματικά, θα έπρεπε να ξηλωθεί ολόκληρη η αστυνομία της Σαξωνίας. Αλλά, ας αρχίσουμε τουλάχιστον με το να πάρει το καπέλο του ο αρχηγός της αστυνομίας».

Ο Νιέμα Μοβάσατ κατέθεσε προχθές μήνυση εναντίον των αστυνομικών αρχών (ολόκληρο το κείμενο εδώ), όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η αστυνομία δεν στράφηκε εναντίον «των πραγματικών ταραχοποιών αυτών που πραγματικά προκάλεσαν την κατάσταση […], αλλά εναντίον των θυμάτων αυτής της επίθεσης»· καταγγέλλει, επιπλέον, ότι πρόκειται για «κολοσσιαίων διαστάσεων αντιστροφή των ρόλων θυτών και θυμάτων». Σε χθεσινές δηλώσεις της, η συμπρόεδρος της LINKE, Κάτια Κίπινγκ, διατυπώνει αυτό που ξεκάθαρα πια ακούγεται και από πολλές άλλες πλευρές: «η σαξωνική CDU φρόντισε επί 25 χρόνια να καταστήσει τον αντιφασισμό βρισιά». Επέστησε την προσοχή στην άκριτη σύνδεση του ρατσισμού και της ακροδεξιάς βίας με τα ανατολικά κρατίδια, αλλά και στο να εντοπιστεί πλήρως γιατί σε κρατίδια όπως η Σαξωνία έχουν οξυνθεί τόσο πολύ αυτά τα φαινόμενα. Η Κίπινγκ, που κατάγεται και η ίδια από τη Δρέσδη της Σαξωνίας, δήλωσε, επίσης, ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη για παρεμβάσεις βάθους στην αστυνομία.

Απόψε η Μέρκελ, η οποία αισθάνεται να ξεβάφει πάνω της το φαιό κατασκεύασμα χρόνων, καταφέρθηκε δημοσίως και σε έντονους τόνους εναντίον των επικεφαλής του χριστιανοδημοκρατικού ψηφοδελτίου για τις προσεχείς κρατιδιακές εκλογές σε Ρηνανία-Παλατινάτο και Βάδη-Βιρτεμβέργη, που ζήτησαν «πολιτική εθνικών συνόρων» και «περιορισμούς»· ενώ ο φιλελεύθερος δημοσιολόγος, Χέριμπερτ Πραντλ, ανέφερε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι η Ακροδεξιά είχε αγνοηθεί και υποτιμηθεί. Μα, φυσικά, μετά από 25 χρόνια υστερικού αντικομμουνισμού και ενθάρρυνσης των ακροδεξιών αντανακλαστικών από τη Δρέσδη μέχρι το Κίεβο, είναι και η επίκληση της «άγνοιας» και της «υποτίμησης» μια κάποια επικοινωνιακή λύση!

…Και μια ακόμα είδηση από την Süddeutsche Zeitung: σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας, η αστυνομία της Κολωνίας προτίθεται να ξεκινήσει ανακρίσεις για …την αστυνομία της Κολωνίας, με αντικείμενο να εξακριβωθεί πώς διέρευσαν στοιχεία για τις περιβόητες σεξουαλικές «επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς» προτού να διακριβωθούν, συμβάλλοντας στην υστερία εναντίον των προσφύγων (βλ. εδώ).

* 22 Φεβρουαρίου 2016

Αναδημοσίευση από το RedNotebook