Απόψεις

Για τις ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες Alter Summit

22/12/2015

Σίσσυ Βωβού, μέλος του Alter Summit και της φεμινιστικής ομάδας

Η ευρωπαϊκή δικτύωση Αlter Summit συνεχίζει τις δραστηριότητές της, με τελευταία συνάντηση στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών κινημάτων απ` όλη την Ευρώπη. Η ημερομηνία και το μέρος είχαν ορισθεί για να συμμετάσχουν και στην μεγάλη εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή, που δυστυχώς απαγορεύθηκε.

Στην ανακοίνωσή της, η σύνοδος λέει, μεταξύ άλλων:

“Οι δαπάνες για στρατιωτικούς σκοπούς και για την ασφάλεια που ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν οικονομικοί πόροι, παρά το σύμφωνο οικονομικής σταθερότητας. Αυτοί οι πόροι πρέπει άμεσα να χρησιμοποιηθούν για να ανακουφίσουν τους λαούς της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά επίσης να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη σε χώρες που πλήττονται από φτώχεια.

Η θέληση για την οικοδόμηση ειρήνης με διάρκεια και η προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικών λύσεων στις συγκρούσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ εκφράστηκαν το 2003, όταν το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα οργάνωσε μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ, που συνένωσε ανθρώπους απ` όλο τον κόσμο. Αυτή η συστατική πράξη θα μπορούσε να είχε αλλάξει την πορεία της σημερινής κατάστασης αν είχε ληφθεί υπόψιν.”

Σε αντίθεση με το κράτος της ασφάλειας, το οποίο καταδίκασαν, αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν τους αγώνες για την ειρήνη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Και υπογράφουν: “Αντιτίθεμαι στην κουλτούρα του φόβου και εδώ δηλώνω επισήμως το κράτος αλληλεγγύης” #stateofsolidarity http://stateofsolidarity.net/
Υπήρξε και η “καμπάνια της Πρωτομαγιάς”, η οποία κινείται από συνδικαλιστικά στελέχη στο πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μιλά για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα και απορρίπτει τον εκβιασμό των δανειστών. Όπως γνωρίζουμε, η καμπάνια αυτή  απευθύνεται στο εργατικό κίνημα της Ευρώπης, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας:

“Εμείς που παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία και υπογράφουμε το ακόλουθο ψήφισμα, απευθύνουμε έκκληση αλληλεγγύης στους λαούς της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας για να πετύχουμε την ψήφιση νόμου για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων μέσα από την αποτελεσματική αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων από την ελληνική βουλή. Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι ανοιχτή και ενωτική. Όποιος-όποια θέλει να συμβάλει στην καμπάνια είναι ευπρόσδεκτος. Το μόνο προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία στην αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε πανευρωπαϊκή πίεση για να σταματήσουμε το πραξικόπημα των θεσμών που δεν επιτρέπουν την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου.”

Στη σχετική συζήτηση όπου αναφέρθηκε και η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, εκφράστηκε κατά πλειοψηφία η υποστήριξη προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτή η δικτύωση είχε παίξει μεγάλο ρόλο στην υπεράσπιση του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι και του ΟΧΙ και είχε μεγάλες προσδοκίες από την αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι είτε δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της αλλαγής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, είτε συναινούν σ` ένα σοσιαλδημοκρατικό πνεύμα που πάντα ήταν πλειοψηφικό σε αυτή την ευρωπαϊκή δικτύωση. Φυσικά ακούστηκαν και πιο ριζοσπαστικές φωνές οι οποίες πάντα υπάρχουν, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες.

Η σύνοδος υποστηρίζει όλες τις πανευρωπαϊκές καμπάνιες που είναι σε εξέλιξη, όπως για το κλίμα, για την Διατλαντική Συνθήκη Επενδύσεων και Εμπορίου ΤΤΙΡ, για τις ευρωπορείες, για ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο πολιτών για το χρέος, και ενάντια στο κοινωνικό ντάμπινγκ.
Για το τελευταίο, το κείμενο που εκδόθηκε λέει, μεταξύ άλλων: “Το κοινωνικό ντάμπινγ δεν είναι το αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργικότητας της Ε.Ε. και/ή των θεσμών, αλλά το αποτέλεσμα της συνειδητής βούλησης των θεσμών να συντρίψουν τη συλλογική κοινωνική προστασία στο όνομα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων”…

Η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε για 21 και 22 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.