Επικαιρότητα

Μια προσαγωγή, τρεις φωτογραφίες και μια διαρκής παρανομία

24/12/2015

Ιάσων Μπάντιος

Αναδημοσίευση από alterthess.gr

Βράδυ Τετάρτης κινούμενος στην Αριστοτέλους αντικρίζω για πολλοστή φορά 6 παρκαρισμένα αυτοκίνητα της Αστυνομίας στον πεζόδρομο, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, τα οποία κλείνουν την πρόσβαση σε πεζούς, ποδήλατα και καροτσάκια.

Αμέσως απαθανατίζω την στιγμή με τρία κλικ στο κινητό μου τηλέφωνο ώστε να μπορέσω να σχολιάσω την διαρκή κατάληψη δημόσιου χώρου από την Αστυνομία από αυτό εδώ το βήμα.

Το θέμα γνωστό, έχει σχολιαστεί και συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα social media, σε δεκάδες άλλα δημοσιεύματα.

Λίγα λεπτά μετά, 150 μέτρα μακρύτερα, νιώθω ένα χτύπημα στην πλάτη νομίζοντας ότι είναι κάποιος φίλος. Και ήταν άνδρας της αστυνομίας, ο οποίος ενοχλήθηκε από τις φωτογραφίες και μαζί με τον συνάδελφο του έτρεξαν από το περιπολικό για να μου ζητήσουν το λόγο.

Παρά την δήλωση της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας, και αφού τους έδωσα την αστυνομική μου ταυτότητα, χωρίς να την διαβάσουν καν, με προσαγάγουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Λευκού Πύργου.

Μετά από μισή ώρα κακής συμπεριφοράς από τους άνδρες του Τμήματος, και δεκάδες τραγελαφικούς διαλόγους για τα αυτονόητα δικαιώματα ενός πολίτη, με αφήνουν να φύγω.

Τα ερωτήματα και το αμήχανο γέλιο πολλά.

Η συμπεριφορά των αστυνομικών κακή, με μια αντίληψη ακαταλόγιστου, χωρίς έλεγχο από τους πολίτες. Σε μια πόλη που η ανάγκη για δημόσιο χώρο είναι μεγάλη η Αστυνομία, τι πιο θεσμικό, καθημερινά παρανομεί στο κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης. Και οι άνδρες και οι γυναίκες που «επιβάλλουν την τάξη» δεν αντιλαμβάνονται «την εμπλοκή» της κοινής λογικής.

Δύο βδομάδες μετά τον τραμπουκισμό του ηλικιωμένου καστανά, λίγα μέτρα παρακάτω στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Τσιμισκή, αλλά και λίγες μέρες μετά τον ξυλοδαρμό τριών φοιτητριών και δύο φοιτητών, οι οποίοι συνελήφθησαν στη συνέχεια, δημιουργείται ένα κλίμα πολλαπλών ατιμώρητων αυθαιρεσιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αρκετά «μεμονωμένα» περιστατικά, δημιουργούν όλα μαζί ένα παζλ, που δεν μπορείς παρά να δεις και να σχολιάσεις.

Πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση του ΑΤ Λευκού Πύργου στον χώρο της ΔΕΘ. Η ταμπέλα έχει τοποθετηθεί. Είναι ώρα να αδειάσει ο πεζόδρομος και να παραδοθεί στους πεζούς.

Και αναρωτιέμαι, τι θα μου έλεγαν, τι θα αντιμετώπιζα, αν δεν ήμουν δημοσιογράφος; Πόσες ώρες θα είχα κρατηθεί στο ΑΤ;