Απόψεις

Ένας οπαδός στο Euro 2016

30/06/2016

Βαγγέλης Καποδίστριας

Αν θα μπορούσαμε να επιλέγαμε τη χειρότερη χώρα για να φιλοξενήσει την διοργάνωση, σίγουρα υποψήφια θα ήταν η Γαλλία. Σε μια χώρα που τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια φοβούμενη τρομοκρατική επίθεση αλλά και σε ένα περιβάλλον που πρiν την έναρξη της διοργάνωσης υπήρχε ένα πρωτοφανές κίνημα για την εργασιακή μεταρρύθμιση. Τα πρώτα μάτς διεξήχθησαν μέσα σε απεργιακό κλοιό, σαν να μην έφθανε όμως αυτό είχαμε και τα επεισόδια των χούλιγκανς.

Αν δημιουργούσαμε ένα φανταστικό οπαδό που βρίσκονταν στη Γαλλία θα έχει ενδιαφέρον να δούμε  πώς θα ερμήνευε τα επεισόδεια,το ποδόσφαιρο και τη σχέση τους με τη πολιτική και τη κοινωνία. Ο φανταστικός οπαδός λοιπόν, είτε στα πλαίσια της αμηχανίας και του φόβου θα έφευγε απο τη Γαλλία και δεν θα ξανα πήγαινε ποτέ γήπεδο όπως κάνει αρκετός κόσμος είτε θα αδιαφορούσε για όλα αυτά και θα έβλεπε μόνο μπάλα.Υπάρχει και οι τρίτη προσέγgιση που αφορά την ερώτηση γιατί γίνονται όλα αυτά;

Τα επεισόδια όμως ξεφεύγουν απο την εμμονική διάθεση ορισμένων οπαδών και έχουν και ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο.Πολιτικό έχουν σιγουρα,καθώς η βία σε οπαδούς άλλης ομάδας είναι πολιτική πράξη ακόμα και ορισμένοι αρνούνται πεισματικά να το δούν.  Το ιδεολογικό πρόσημο ξεκάθαρα εμφανίστηκε στα επεισόδια Ρωσσίας-Αγγλίας όταν οι Γαλλικές Αρχές απέλασαν Ρώσο Ακροδεξιό επικεφαλή απο τη χώρα διεξαγωγής του Euro.  Αναφέρομαι φυσικά στους Ουγγρούς οπαδούς οι οποίοι στον αποήχο των επεισοδείων του Βελοντρόμ,πίαστηκαν απο τις κάμερες να χαιρετούν ναζιστικά. Αναφέρομαι φυσικά στους Γερμανούς οπαδούς οι οποίοι φώναζαν ''εισβάλαμε ξανά'' με ναζιστικά πανό.Νωρίτερα,είχαν προηγηθεί επεισόδια ανάμεσα σε Γερμανούς και Ουκρανούς με τα Γαλλικά Μέσα να τονίζουν ο,τι επρόκειτο για επεισόδια ανάμεσα σε νεοναζί  οπαδούς των δύο ομάδων.

Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι σπέρνεις, θερίζεις .Η Ούγγροι έχουν μια δεξιά και εθνικιστική Κυβέρνηση, που μην ξεχνάμε την επιθυμία της να κλείσει τα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Οι δε Γερμανοί είναι η χώρα που η ιστορία της σημαδεύτηκε απο το Ναζιστικό κράτος του Χίτλερ και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Γερμανών να αποτινάξουν το παρελθόν της η ιδιομορφία της χώρας μάλλον απαιτεί περισσότερο προσοχή. Για την Ουκρανία τι να πεί κανείς; Τα γεγονότα το τελευταίο διάστημα μιλούν απο μόνα τους.

Το πραγματικό αντιπαράδειγμα των Οπαδών

Εκείνοι που έχουν εντυπωσιάσει με τη παρουσία τους στη διοργάνωση είναι οι Ιρλανδοί. Οι Ιρλανδοί είναι αυτοί που νανούρισαν ενα μωρό στο τρένο το οποίο τρόμαξε βλέποντας τους να μπαίνουν μαζικά στο τρένο, ήταν αυτοί που έκαναν μια καντάδα σε μια Γαλλίδα περαστική ήταν αυτοί που βοήθησαν έναν ηλικιωμένο να αλλάξει το λάστιχο του. Με αυτές τις αγνές τους κινήσεις δεν έκαναν τίποτα παραπάνω απο αυτά που θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος αρκεί να μη σκέφτεται οτι να είσαι οπαδός είναι κατι διαφορετικό  απο άνθρωπος. Δηλαδή μια  άγρια φιγούρα που σε κάθε της κίνηση θα αποδεικνύει πόσο περισσότερο σκληρή είναι απο αυτό που όλοι νόμιζαν. Έκαναν επίσης διάφορα πανό με τα οποία τρόλλαραν τη Μέρκελ και έδωσαν στεγνά ένα φίλο τους που δεν ήρθε στο Eurο γιατί βρήκε κορίτσι.

Η κορυφαία τους στιγμή όμως ήταν στο Euro 2012.Η Ιρλανδία κληρώνεται με Ιταλία, Ισπανία και Κροατία. Στο πρώτο μάτς η Ιρλανδία χάνει 3-1 απο τους Κροάτες και στο δεύτερο ματς στο 87ο λεπτό χάνει 4-0 απο την Ισπανία. Ενώ η Ιρλανδία ουσιαστικά σε κάτι περισσότερο απο τρία λεπτά είναι εκτός διοργάνωσης , oι Ιρλανδοί οπαδοί τραγουδούν το Fields of Atherny. Ο Γερμανός σπίκερ κάνει κάτι αξιοσέβαστο. Σταματάει τη περιγραφή για να ακουστεί το τραγούδι των οπαδών που σκεπάζει κάθε άλλο θόρυβο στο γήπεδο.

Το τραγούδι αυτό είναι βγαλμένο απο τους αγώνες της Ιρλανδίας. Περιγράφει ένα φανταστικό χαρακτήρα ο οποίος στη περίοδο του Μεγάλου Λιμού εξορίστηκε επειδή έκλεβε τροφή απο τον Άγγλο Διοικητή  Τσάρλς Τσεβέλιαν γνωστό για την αντιπάθεια που είχε στους Ιρλανδούς. Πιο συγκεκριμένα o Tσάρλς πίστευε πώς η κρίση αυτή ήρθε στους Ιρλανδόυς απο το Θεό για να τους δώσει ένα μάθημα.

Οι Ιρλανδοί στο Euro του 2016 αποκλείστηκαν απο τη διοργανώτρια και ίσως φαβορί Γαλλία.Σίγουρα θα τραγούδησαν τη λαϊκή τους μπαλάντα το ίδιο περήφανοι με το 2012 γιατί έδειξαν πως το πρώτιστο για αυτούς είναι οι lads τους να τα  δίνουν όλα. Και ξέρουν ο,τι αυτό έγινε.

Ένας φανταστικός οπαδός λοιπόν μετά την ερώτηση του γιατί γίνονται τα επεισόδια και την εξερεύνηση αυτής  της απορίας χρειάζεται σίγουρα να βρεθεί με τους Ιρλανδούς οπαδούς. Για να δεί στη πράξη οτι το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και πρέπει να φέρνει κοντά τους οπαδούς κάθε χώρας κάθε ομάδας. Εξάλλου άνθρωποι είναι όλοι που επιλέγουν το άθλημα αυτό ως μια ευχαρίστηση στο ελεύθερο χρόνο τους και τη πιεστική καθημερινότητα.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης στο βιβλίο του ''Oι λαοί της Ευρώπης” λέει χαρακτηριστικά οτι οι Τούρκοι είναι αναγκαίοι για τους Έλληνες όσο και οι Ούγγροι για τους Αυστριακούς. Δίοτι η εχθρότητα αυτή κάνει το έθνος.Και αν γίνουν φίλοι μας αυτοί, χάθηκε το Έθνος.

Λιγότερη εχθρότητα λοιπόν γιατι θα χάσουμε πολλούς οπαδούς αν δεν πέσουν πάνω σε Ιρλανδούς και δυστυχώς δεν θα είναι φανταστικοί. Περισσότεροι Ιρλανδοί, περισσότερη γιορτή για να γνωριστούν οι λαοί καλύτερα.