Επικαιρότητα

Δήλωση πολιτικού διαχωρισμού από τη δημοτική παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

13/07/2016

Πρόδρομος Αβακουμίδης

Η δημόσια απεύθυνση προς τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Νέας Ιωνίας του νυν Δημάρχου Ηρακλή Γκότση πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014 ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το 2010 ο λαός της Νέας Ιωνίας δεν φοβήθηκε[…]Με την ψήφο του παραμέρισε όσους συντάσσονταν με τις πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν και εφάρμοσαν το μνημόνιο. Αψήφησε όσους προπαγάνδιζαν ότι όλα αυτά τα μέτρα ήταν προσωρινά και αφορούσαν μόνο τους “κακούς δημόσιους υπαλλήλους, πως ήταν ένα όνειρο από το οποίο θα ξυπνούσαμε σύντομα». Και έκλεινε με την εξής διαπίστωση-προτροπή: « Η δημοκρατία και λαϊκή συμμετοχή είναι για εμάς βασικό συστατικό της πολιτικής μας».

Σήμερα, πριν καν συμπληρωθούν δύο έτη  διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων και διακυβέρνησης στο Δήμο μας η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί είναι ριζικά διαφορετική. Η αμοιβαία πολιτική στήριξη της δημοτικής αρχής προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, και η αντίστροφη από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη δημοτική αρχή και η ταυτόχρονη εξαργύρωση των όποιων αντιστάσεων(ίδρυση παντοπωλείου, αντίσταση στο «χαράτσι» της ΔΕΗ, κ.λπ.) που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας (2010-2014) με την ανάληψη από την περιφέρεια του κόστους όλων των μεγάλων έργων στο Δήμο, των οποίων η υλοποίηση έχει καθυστερήσει για δεκαετίες (υπόγειο πάρκινγκ στο Ο.Τ.150, αντιπλημμυρικά έργα, πεζογέφυρα στο ΙΚΑ) σε συνδυασμό με την απόλυτη μνημονιακή υπαταγή και νεοφιλελεύθερη στροφή της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει τη δημοτική αρχή στην πλήρη συνθηκολόγηση με την μνημονιακή  πραγματικότητα της ΤΙΝΑ.

Οι αντιστάσεις  απέναντι στα αντικοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης (ολική ανατροπή στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών κατοικιών, μονιμοποίηση για πολλές δεκαετίες του αντισυνταγματικού και απάνθρωπου ΕΝΦΙΑ, ανυπαρξία μόνιμων προσλήψεων στην εκπαίδευση, αλλά και στους Δήμους λόγω Καλλικράτη και επερχόμενες πολύ επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά)όχι απλά έχουν συρρικνωθεί, αλλά μάλλον έχουν «εξαερωθεί» πλήρως. Έχει διαμορφωθεί μια συνθήκη παγίωσης της πλήρους συμμόρφωσης απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, και πλήρης απροθυμία για τη δημιουργία έστω και της παραμικρής εστίας αντίστασης και πολιτικής ανυπακοής. Ακόμα και την εφαρμογή των ελάχιστων αντισταθμιστικών μέτρων που προβλέπονται στο Νόμο 4368/2016 (το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» ), όπως τη δυνατότητα μείωσης των αναταποδοτικών τελών για τους μακροχρόνια άνεργους και τις τρίτεκνες οικογένειες.

Παράλληλα αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014 ξεκίνησε μια διαδικασία πλήρους περιθωριοποίησης της δημοτικής παράταξης και σταδιακής αυτονόμησης της δημοτικής αρχής από αυτήν. Σε αυτή φυσικά τη διαδικασία οι ευθύνες επιμερίζονται σε όλους μας( μέλη, φίλοι, δημοτικοί σύμβουλοι), αλλά ο Δήμαρχος και τα κατά τεκμήριο ηγετικά στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν σαφώς μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Επίσης σε επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις, οχλήσεις, επισημάνσεις στη διάρκεια συνεδριάσεων της δημοτικής ομάδας για επανενεργοποίηση της δημοτικής παράταξης, για τη διενέργεια συνέλευσης όπου θα ετίθεντο το θέμα της τοποθέτησης της παράταξης απέναντι στη μνημονιακή οβιδιακή μεταμόρφωση της κυβέρνησης και στις επιλογές της, στην επισήμανση ότι μια σειρά από πολύ αξιόλογα πολιτικά και κινηματικά στελέχη έχουν παροπλιστεί και έχουν εξωθηθεί στην «αποστράτευση» η συντριπτική πλειοψηφία απλά σιωπούσε και ο Δήμαρχος ρητά αρνήθηκε τη διενέργεια συνέλευσης με αυτό τον χαρακτήρα.

Τέλος οι όποιες κατά καιρούς προτάσεις μου, για τις οποίες υπήρχε ρητή δέσμευση στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης του 2010, θεσμοθέτησης, έστω και άτυπη μορφή, μορφών αμεσοδημοκρατικής διαβούλευσης με τους δημότες (λαϊκές συνελεύσεις με εφαρμογή μορφών συμμετοχικών προϋπολογισμών για θέματα ποιότητας ζωής στην πόλη, κοινωνικών πολιτικών κ.α.), όπως και οι επισημάνσεις μου για την αναγκαιότητα  για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία και διαφάνεια στη λήψη των ζωτικών πολιτικών αποφάσεων αντιμετωπίστηκαν από ειρωνική συγκατάβαση έως κάθετη άρνηση.

Για τους τρεις παραπάνω λόγους και με αφορμή τη διαπίστωση οικονομικών ατασθαλιών, άγνωστης μέχρι στιγμής έκτασης, στη επιτροπή παιδείας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνω το ρητό πολιτικό μου διαχωρισμό από τη δημοτική αρχή και τις πολιτικές της επιλογές που βρίσκονται σε συμφωνία με τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές.

Νέα Ιωνία
13/07/2016
Πρόδρομος Αβακουμίδης
Δημοτικός Σύμβουλος