Επικαιρότητα

Χάποελ σημαίνει εργάτης

27/07/2016

El Balador

Το 1926, στο σημερινό κράτος του Ισραήλ που τότε ήταν υπό βρετανική κυριαρχία και ονομαζόταν «Βρετανική Εντολή στην Παλαιστίνη», ιδρύθηκε από Εβραίους η αθλητική οργάνωση Χάποελ. Χάποελ στα εβραϊκά σημαίνει «ο εργάτης». Οι ιδρυτές της Χάποελ είχαν αναφορά στην Histadrut, την συνδικαλιστική ομοσπονδία των Εβραίων εργατών που είχε ιδρυθεί το 1921 και εντασσόταν στην αριστερή πλευρά του σιωνιστικού κινήματος. Τα συνδεόμενα με την Χάποελ αθλητικά σωματεία αποτελούσαν το αντίπαλο δέος των αντίστοιχων της Μακάμπι που εκπροσωπούσαν την αστική τάξη των Εβραίων. Η αντιπαλότητα ήταν σφοδρή από την αρχή με την Μακάμπι να αρνείται να αντιμετωπίσει την Χάποελ ζητώντας μάλιστα από βρετανικά και αραβικά σωματεία να κάνουν το ίδιο. Βρετανοί και Άραβες δεν άκουσαν την επιθυμία της Μακάμπι κι έτσι τα σωματεία της Χάποελ (12 είχαν ήδη ενταχθεί στην οργάνωση από το 1926) συμμετείχαν σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια με αραβικές και αγγλικές ομάδες και στη συνέχεια έπαιξαν αντίπαλα με σωματεία της Μακάμπι. Το 1951, τρία χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι αντίπαλες αθλητικές οργανώσεις κατέληξαν σε συμφωνία που επέτρεψε κοινές αθλητικές ομοσπονδίες και διοργανώσεις, ανοικτές για όλους τους κατοίκους του Ισραήλ.
Το ποδόσφαιρο στο Ισραήλ είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένο με την πολιτική και αυτό κυρίως αφορά την τάξη των οργανωμένων και την πολιτική ταυτότητα των συλλόγων. Είναι γνωστό πως οι ομάδες Χάποελ έχουν συνδέσμους οπαδών που δραστηριοποιούνται με ακτιβισμούς και προβάλουν την αριστερή και προλεταριακή ταυτότητα των συλλόγων τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χάποελ Τελ Αβίβ που είναι και διεθνώς γνωστή για την δράση των οπαδών της μέσα και έξω από το γήπεδο μέσα από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις τους που έχουν ως ιδεολογική αναφορά την κομμουνιστική αριστερά και επιδίδονται συχνά σε πράξεις αλληλεγγύης και αντιρατσιστικούς ακτιβισμούς. Για παράδειγμα το 2009, όταν η ομάδα τους αντιμετώπισε στη Γερμανία το Αμβούργο, κάλεσαν σε στήριξη του Κέντρου Αφρικανών Προσφύγων συγκεντρώνοντας στις κερκίδες δωρεές.
Για τους ίδιους λόγους είναι γνωστά και άλλα σωματεία που προέρχονται από την ένωση της Χάποελ όπως η Χάποελ Χάιφα που οι οπαδοί της παραδοσιακά προέρχονται από την τάξη των εργατών που δουλεύουν στα εργοστάσια της πόλης κι αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή ομάδα, η Χάποελ Μπεερ Σεβά με τον σύνδεσμο οπαδών «Βαρσεμίλγια» που διακρίνεται για την αντιρατσιστική του δράση, η Χάποελ Ιερουσαλήμ με την παραδοσιακή προλεταριακή συνείδηση των οπαδών της και την μεγάλη αντιπαλότητα απέναντι στην δεξιά Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και φυσικά η μικρή Χάποελ Καταμόν Ιερουσαλήμ που αποτελεί την μόνη ομάδα στις μεγάλες κατηγορίες που ανήκει και διοικείται από τους οπαδούς της.
Και η αντίπαλη, κοινωνικά και πολιτικά, πλευρά έχει κι αυτή τις δικές της ομάδες. Από τη μια πλευρά οι ομάδες της Μακάμπι η οποία με κυρίαρχο την Μακάμπι Τελ Αβίβ, εκπροσωπεί το ίδιο το καθεστώς του Ισραήλ και από την άλλη η ακροδεξιά Μπεϊτάρ. Συγκεκριμένα η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ αποτελεί σύμβολο για την Άκρα Δεξιά στο Ισραήλ, θεωρείται από τους πιο ρατσιστικούς συλλόγους στον κόσμο και ο σύνδεσμος «Φαμίλια» φημίζεται για τις ακρότητες του όπως περιγράφεται και στο ντοκιμαντέρ «Για πάντα αγνοί» που αφορά την μεταγραφή δύο μουσουλμάνων ποδοσφαιριστών και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν.
Μπορεί οι πολιτικές ταυτότητες ανά τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να φθίνουν, τουλάχιστον από την πλευρά των αριστερών κλαμπ, και η παρουσία εθνικιστικών και νεοναζί ομάδων να είναι πιο κραυγαλέα από ποτέ. Στο Ισραήλ όμως, οι ομάδες που το όνομα τους σημαίνει «εργάτης» διατηρούν μια ταυτότητα που έχει μείνει αναλίωτη σε μεγάλο βαθμό στο πέρασμα των 90 χρόνων.

Σημείωση: Το πανό της φωτογραφίας γράφει «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»