Απόψεις

From eternal nostalgia, Damien rises

20/08/2016

Πάνος Χριστοδούλου

Είναι ένα συνηθισμένο σαββατιάτικο πρωινό. Ψάχνεις να βρεις μια ταινία και σκέφτεσαι ότι θα ‘ταν όμορφα να νοσταλγήσεις βλέποντας μια από τις ταινίες τις ιστορικής τριλογίας τρόμου, Omen (1976-1991). Η τριλογία (ουσιαστικά τέσσερις ταινίες μαζί με το remake της 6ης/6/2006) πραγματεύεται την έλευση του αντίχριστου στη Γη, όχι όμως με τη μόρφη κάποιου συμπαθητικού τέρατος, αλλά ενός μικρού αγοριού, γεγονός που καθιστά τις ταινίες ακόμα πιο creepy.

Η επιλογή φέρνει στην οθόνη σου την τρίτη ταινία της σειράς, στην οποία ο Damien είναι πλέον ανερχόμενος πολιτικός και επιχειρηματίας, έτοιμος να συγκρουστεί με τη Δεύτερη Παρουσία του Ναζωραίου. Κάποια στιγμή πάνω στην αναζήτηση πέφτεις σε μια σειρά του 2016 με το όνομα Damien, η οποία μπαίνει κατευθείαν στη watchlist. Η ταινία τελειώνει και η περιέργεια σε οδηγεί να αναζητήσεις το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς.

Εκεί που περιμένεις να δεις ένα remake της ταινίας (αλά Hannibal) και έχεις περιέργεια να παρακολουθήσεις το νέο παιδάκι που θα πρωταγωνιστεί στο ρόλο του αντίχριστου, βλέπεις έκπληκτος τον 33χρονο Damien γονατισμένο μπροστά στον Εσταυρωμένο να προσεύχεται για καθοδήγηση μέσα σε μια εκκλησία. Και κάπου εδώ καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για άλλο ένα απλό remake.

Η σειρά δε σε κάνει απλά να νοσταλγείς την εποχή των βιντεοκασετών που νοίκιαζες στα τότε videoclub μετά τα φροντιστήρια, ούτε τη μετάβαση στη φοιτητική ζωή και τις πολυαίθουσες των κινηματογράφων που πρόσφερε το remake του 2006. Σε αντίθεση με άλλα καλοφτιαγμένα remake που ακμάζουν δε στοχεύει στην αναβίωση νοσταλγικών σκηνών από το παρελθόν με καλύτερα εφέ και πιο βαθυστόχαστα ερωτήματα πάνω σε παλιές αγωνίες. Η συγκεκριμένη σειρά σε βάζει να ζήσεις στο τώρα τη συνέχεια της νοσταλγίας του παρελθόντος, να τη βιώσεις μέσα από γεγονότα του σήμερα.

Γι’ αυτό είναι από τις λίγες σειρές που θα σε καθηλώσουν να τις παρακολουθήσεις χωρίς να κάνεις και κάτι άλλο ταυτόχρονα, γιατί δεν περιμένεις απλά να ξαναδείς την αγαπημένη σου σκηνή, αλλά να δεις τις συνέπειες της στο σήμερα. Τα ερωτήματα της επιλογής, της μάχης του καλού με το κακό, του πώς μια απόκοσμη δύναμη επηρεάζει την πορεία των πραγμάτων για τους ανθρώπους, χωρίς τους ανθρώπους, επανέρχονται μαζί με αναφορές από την πρώτη ταινία της τριλογίας με τον Gregory Peck. Παρών είναι και οι επικές αναφορές στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, που βρίσκονται αυτούσιες στο τραγούδι Damien των Iced Earth. Μαζί επανεμφανίζεται και ένα εξαιρετικά επιβλητικό soundtrack, αντάξιο του οπερικού Ave Satani της τριλογίας.

Αυτή τη φορά, όμως, η σύγκρουση των συναισθημάτων αγγίζει και τον Damien και πλέον ο διάδοχος του αρχαιολόγου Buckenhaghen προσπαθεί να τον πείσει να αγκαλιάσει τον Χριστό. Το ερώτημα αν είναι δίκαιο να σκοτωθεί ένας άνθρωπος για να σωθούν άλλοι, χωρίς να ξέρει ο ίδιος το γιατί, επανέρχεται. Με τον Damien να αναρωτιέται μπροστά στον Σταυρό τι να κάνει την  ώρα που οι δυνάμεις του κακού αρχίζουν να κινούνται γύρω του. Τραγικά, όταν αγκαλιάζει τον Σταυρό, ο Σταυρός ραγίζει και καταρρέει, μην αντέχοντας την υπέρβαση του Damien, αφήνοντας τον στη μοίρα του.

Κι εμάς στις οθόνες μας. Σε μια σειρά που δε θα βαρεθείς στο τρίτο επεισόδιο, καθώς  η αγωνία και τα ερωτήματα για τη μοίρα και τη δυνατότητα επιλογής διαπλέκονται με τις σκηνές τρόμου και την εξαιρετική μουσική υπόκρουση. Με την αρχική ρήση, ο διάβολος φωλιάζει στις πιο σκοτεινές πτυχές της ψυχής όλων μας. Καλή προβολή.

See Also: Omen, Damien: Omen II, Omen III, Omen IV: The awakening, Omen 2006

Hear Also: Iced Earth: The Horror Show, Omen OST

Read Also: Η Αποκάλυψη του Ιωάννη