Απόψεις

Δώσε φωνή στην τρανς γυναίκα #HandeKader

25/08/2016

Esra Dogan

από το www.fylosykis.gr

#HandeKader #HandeKadereSesVer*

Με λένε Hande. Είμαι τρανσέξουαλ γυναίκα, που ήμουν αρκετά άτυχη ώστε να ζω σε έναν τόσο άδικο κόσμο και να παλεύω σε μια τέτοια χώρα που θέλει να καταπιέσει το σώμα μου, να πολιτικοποιήσει την ύπαρξή μου και να μου αφαιρέσει τη φωνή.

Αλλά δεν τους επέτρεψα να με κάνουν να σωπάσω. Εδώ, σε αυτή τη φωτογραφία, βαδίζω σταθερά στο gay parade στην Κωνσταντινούπολη. Κρατώ το κεφάλι μου ψηλά ακόμα και αν τα μάτια μου είναι γεμάτα δάκρυα. Η ίδια μου η ύπαρξη είναι μια μορφή αντίστασης στην κοινωνική και πολιτική καταστολή που με περιβάλλει.

Εργάζομαι στη βιομηχανία του σεξ, όπως και πολλές τρανς γυναίκες. Παρόλο που η κοινωνία έχει προσπαθήσει να με αποκλείσει περιφρονώντας τον τρόπο ζωής μου, στέκομαι εδώ αμφισβητώντας τις σεξουαλικές διακρίσεις εναντίον μου, απαιτώντας σεβασμό για το σώμα μου.

Τέλος τα δακρυγόνα, οι εκτοξευτήρες ύδατος, οι διώξεις για εμένα. Τέλος όλα τα χαμόγελα και τα δάκρυα για εμένα. Είμαι θύμα της υπερεκτιμημένης αρρενωπότητας που αναπτύχθηκε σε αυτήν την κοινωνία ως φρικτή ασθένεια, μέχρι που έγινε γάγγραινα. Είμαι θύμα των ηθικών σας αξιών που εξυπηρετούν τα πολιτικά συμφέροντα της πατριαρχικής εξουσίας, που εξέθρεψε το «μίσος» που με έκαψε ζωντανή.

Η δολοφονία μου δεν είναι απλή δολοφονία, είναι πολιτικό έγκλημα. Ο μισογυνισμός και η τρανσφοβία είναι τα τέρατα που με σκότωσαν εν ψυχρώ.

Κι όμως, δεν το βλέπεις; Είσαι εγώ και είμαι εσύ! Αν εσύ ακόμα αναπνέεις, τότε πώς μπορεί να έχω πεθάνει;

Ξέρω ότι οι νεκροί δεν μιλούν αλλά η σιωπή μου γίνεται η κραυγή μιας γυναίκας εκεί έξω, που πληκτρολογεί τις λέξεις αυτές γιατί θα μπορούσε να είναι στη θέση μου ή κατεβαίνει στους δρόμους με το όνομά μου στα χείλη της και έχει το κουράγιο να μετατρέψει το σώμα της σε ασπίδα στη μάχη της να απελευθερωθεί.

Ξέρω ότι οι νεκροί δεν μιλούν αλλά είμαι εσύ κι είσαι εγώ! Κι όταν ακούς τη σιωπή μου, τότε η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή!

***

Στη μνήμη της Hande Kader, μιας νεαρής διεμφυλικής γυναίκας και πολιτικά ενεργής εργαζόμενης στη βιομηχανία του σεξ, της οποίας το νεκρό σώμα βρέθηκε στην άκρη ενός δρόμου την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, αφού είχε δηλωθεί η εξαφάνισή της. Την τελευταία φορά που την είδαν έμπαινε στο αυτοκίνητο ενός πελάτη και σύντομα αποκαλύφθηκε ότι την έκαψαν ζωντανή. Είναι το τελευταίο θύμα σε μια σειρά εγκλημάτων μίσους ενάντια στην κοινότητα LGBTQ+ στην Τουρκία.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ίδιο τέρας κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις στο Ορλάντο, την αυτοκτονία της Emily και τον θάνατο της Hande.

Ας μην την ξεχάσουμε.

 

*Δώσε φωνή στην Hande Kader