Επικαιρότητα

Συνέντευξη τύπου κατάληψης στέγης προσφύγων/μεταναστών Νοταρά 26

18/09/2016

Περάσαμε και εμείς από την συνέντευξη τύπου της Κατάληψης Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26

 

Στις 14.9.2016 στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την πρόσφατη φασιστική εμπρηστική επίθεση που δέχθηκε η κατάληψη από μια εθνικιστική οργάνωση που λίγες εβδομάδες μετά ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Η φασιστική αυτή οργάνωση με την ονομασία “Μοναχόλυκοι Ριζοσπαστικού Αυτόνομου Εθνικοσοσιαλισμου” τα ξημερώματα της Τετάρτης 24 Αυγούστου στις 3.45πμ, επιτέθηκαν με γκαζάκια σε έναν χώρο που φιλοξενούνται περίπου 130 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά. Καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι η επίθεση αυτή  ήταν δολοφονική. Έτσι την χαρακτηρίζει και η αλληλέγγυα της κατάληψης που έκανε την επίσημη παρουσίαση των γεγονότων. 

 

Μας εξηγεί ότι, η επίθεση αυτή επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί ξημερώματα του Αυγούστου, θεωρώντας ως δεδομένη την υποτονικότητα του κινήματος αλληλεγγύης. Ωστόσο, η προσπάθεια των εμπρηστών έπεσε στο κενό, διότι τα αντανακλαστικά των προσφύγων και των αλληλέγγυων της περιφρούρησης ήταν άμεσα. Χρησιμοποιήθηκαν οι φορητοί πυροσβεστήρες της κατάληψης και έτσι περιορίστηκε η φωτιά μέχρι να έρθει η πυροσβεστική και να γίνει η τελική κατάσβεση της.

 

Η αλληλέγγυα της κατάληψης συνεχίζει εξηγώντάς μας, ότι οι 130 αυτές ανθρώπινες ζωές σώθηκαν αποκλειστικά και μόνο από την συνδρομή των προσφύγων, των αλληλέγγυων και των γειτόνων της κατάληψης και με την οριστική συμμετοχή της πυροσβεστικής. Η κατάληψη είχε εξασφαλίσει αρκετό καιρό πριν και υπήρχε η κατάλληλη μέριμνα για την ασφάλεια των προσφύγων, μέσω της περιφρούρησης του κτιρίου και ενός σχεδίου εκκένωσης που σε περίπτωση κινδύνου η απομάκρυνση από τον χώρο θα γινόταν με ασφάλεια και ηρεμία. Έτσι καταγράφηκαν μόνο υλικές ζημιές, όπως είναι η αποθήκη ιματισμού, -που δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς- ο παιδότοπος, η βιβλιοθήκη, μέρος του ιατρείου και μέρος ενός δωματίου στον 1ο όροφο, όπως και κάποια τζάμια στο ισόγειο και ημιώροφο.

 

Η εικόνα που συναντάμε σήμερα στην κατάληψη της Νοταρά είναι τελείως διαφορετική! Έχουν αποκατασταθεί σχεδόν όλες οι επισκευές. Η δύναμη της αλληλεγγύης έλαμψε και πάλι!

 

Μέσα σε 15 μέρες απ' όταν η κατάληψη δέχθηκε την επίθεση, η αυτοοργάνωμενη προσπάθεια των αλληλέγγυων, των προσφύγων, εξειδικευμένων τεχνιτών που πρόσφεραν απλόχερα την βοήθεια τους, κατάφεραν μαζί με την χρήσιμη οικονομική συνεισφορά αλληλέγγυων από την Ελλάδα και το εξωτερικό να επισκευάσουν τον χώρο. Έτσι σήμερα οι πρόσφυγες που προσωρινά είχαν μεταφερθεί σε άλλες κατάληψης στέγης στην Αθήνα (City Plaza, Hotel Oniro και στο 5ο Λύκειο) και σε σπίτια αλληλέγγυων, επέστρεψαν στον χώρο τους που τον αποκαλούν “σπίτι τους”.

 

Η αλληλέγγυα σημειώνει ότι αυτή η επίθεση δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήδη είχαν σημειωθεί επιθέσεις σε καταλήψεις προσφύγων και σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους με διττό τρόπο. Από την μια το επίσημο κράτος με τις βίαιες εκκενώσεις στη Θεσσαλονίκη ( Ορφανοτροφείο, Hurriya, Νίκης), από την άλλη το φασιστικό παρακράτος που κινείται στο σκοτάδι, είχε ήδη επιτεθεί σε άλλες δομές (Vancouver, Ζαίμη, Αυτόνομο Στέκι,  Κάνιγγος, Ανάληψη).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι επιθέσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας μεταβατικής περιόδου. Όπου εκεί που μέχρι μερικούς μήνες τα μίντια ήταν πολύ φιλικά απέναντι στους πρόσφυγες, έχουν περάσει σε μια άλλη “φάση” όπου το κίνημα αλληλεγγύης έχει ποινικοποιηθεί από τα ίδια τα ΜΜΕ αλλά και από θεσμικά πρόσωπα (Μπουτάρης, Άνθιμος, Καμίνης). Η μετάβαση αυτή είναι αποτέλεσμα της Ευρωτουρκικής συμφωνίας που έκλεισε τα σύνορα και εγκλώβισε πολλούς πρόσφυγες στην Ελλάδα.

 

Η Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26 ξεκίνησε πριν από 1 χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2015. Ήταν η πρώτη κατάληψη στέγης προσφύγων στην Αθήνα που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων. Ανάγκες που είχαν να κάνουν, αφενός με το πλήθος των προσφύγων και μεταναστών/ριων που ερχόντουσαν στην Ελλάδα, αφετέρου με την μετατροπή των ανοιχτών χώρων φιλοξενίας σε ημίκλειστους έως κλειστούς χώρους κράτησης που στοιβάζονται υπέρογκοι προσφυγικοί πληθυσμοί. Έτσι επιλέχθηκε ένα 6όροφο εγκαταλελειμμένο κτίριο του δημοσίου και μετατράπηκε σε αυτήν την αυτοοργανωμένη δομή που φιλοξενεί πρόσφυγες.

 

Η κατάληψη της Νοταρά 26 αποφασίζει με βάση τις αρχές, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της αυτοδιαχείρισης. Το αποφασιστικό όργανο της κατάληψης είναι η γενική συνέλευση των αλληλέγγυων και των μεταναστών/ριων που πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ η δομή είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη και η οικονομική της αυτοτέλεια εξασφαλίζεται με την οικονομική συνεισφορά των αλληλέγγυων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, από τους ίδιους τους πολίτες, από εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η κατάληψη και από τα κουπόνια οικονομικής της ενίσχυσης. Η δομή δεν συνεργάζεται με ΜΚΟ και κρατικούς φορείς.  Ενώ απαράβατες επίσης αξίες της κατάληψης είναι ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και η τήρηση των καθημερινών υποχρεώσεων στην καθαριότητα και τη φύλαξη του κτιρίου.

 

Μέχρι σήμερα από την κατάληψη έχουν περάσει περίπου 5000 πρόσφυγες πολυεθνικής καταγωγής. Όπως ενημερωθήκαμε, αρχικά έμεναν για λίγες μέρες και η δομή της κατάληψης τους παρείχε κάποια είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ώστε να περάσουν τα σύνορα και να πάνε σε άλλες χώρες της Βόρειας κυρίως Ευρώπης. Αυτή η κατάσταση άλλαξε όταν ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα πήρε μόνιμα χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να τους οδηγήσει στην οριστική διαμονή τους. Επίσης πέρα από την κάλυψη των βασικών στοιχειωδών αναγκών, η κατάληψη καλύπτει ανάγκες σε ότι αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ παρέχει νομική κάλυψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχαγωγία.

 

Σε ότι αφορά τη σίτιση των προσφύγων, παρέχονται καθημερινά τρία γεύματα που υποστηρίζονται από συλλογικές αυτοδιαχειριζόμενες κουζίνες από την Αθήνα (Nomadic Kitchen, Κουζίνα Nosotros, El Chef, Συλλογική Κουζίνα Τετάρτης, Κουζίνα αντιΕΕ, Στέγαστρο, Λαμπηδόνα, ο Άλλος Άνθρωπος, Συλλογική Κουζίνα Κτάληψης Ανάληψης). Στο κτίριο λειτουργεί το ιατρείο/φαρμακείο από αλληλέγγυους/ες γιατρούς, νοσηλευτές/ριες, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, το οποίο συνεργάζεται και με άλλες κοινωνικές δομές υγείας. Ενώ μεριμνά η κατάληψη για τον απαραίτητο εμβολιασμό των παιδιών.

 

Τελευταία μεγάλη κατάκτηση της κατάληψης, αποτελεί η εγγραφή των παιδιών στα δημόσια σχολεία, διαπολιτισμικά και μη, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κομμάτι της κοινωνικής ένταξης των προσφυγόπουλων. Ο παιδότοπος που είχε υποστεί υλικές ζημιές, επισκευάστηκε πλήρως και είναι έτοιμος να ξανά φτιάξει χαμόγελα, να γεμίσει χαρά τα προσφυγόπουλα. Ενώ πλέον, οι συμμετέχοντες/ουσες στην κατάληψη είναι περήφανοι/ες που ξεκίνησαν την προσπάθεια για την δημιουργία βιβλιοθήκης με ξενόγλωσσα βιβλία στα αραβικά, φαρσί, κούρδικα, αγγλικά, γαλλικά.

 

 

Η αποθήκη ρουχισμού που λειτουργούσε πριν την επίθεση και παρείχε εφόδια και σε άλλους πρόσφυγες, μη διαμένοντες απαραίτητα στην κατάληψη, που απλά ερχόντουσαν να πάρουν πράγματα και συνέχιζαν το ταξίδι τους, σταμάτησε να παρέχει αυτές τις δυνατότητες και πλέον εξυπηρετεί μόνο την ανάγκη όσων διαμένουν στην κατάληψη.

Μετά τα όσα παρουσίασε η αλληλέγγυα από την Κατάληψη τον λόγο πήρε αλληλέγγυα που συμμετείχε στην Κατάληψη της Λεωφόρου Νίκης 39 στη Θεσσαλονίκη. Μια από τις τρεις καταλήψεις που εκκενώθηκε βίαια από το κράτος με την συνδρομή των ΜΑΤ και είχε ανοίξει τον Δεκέμβρη του 08' σαν απλή κατάληψη στέγης και όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση μετατράπηκε σε κατάληψη στέγης προσφύγων. Να θυμίσουμε ότι οι άλλες δύο ήταν η κατάληψη του Ορφανοτροφείου που φιλοξενούσε 60 άτομα, η κατάληψη Hurriya που φιλοξενούσε 17 άτομα αλλά είχε σκοπό να στεγάσει πολλούς περισσότερους.

Ύστερα τον λόγο πήρε αλληλέγγυος που συμμετείχε στην Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης του Πλατάνου, στη Σκάλα Συκαμινιάς στη Βόρεια Λέσβο που εδώ και 3 μήνες η δομή έχει σταματήσει να λειτουργεί και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που διατηρούσε έχει αποθηκευτεί ή παραχωρηθεί σε άλλες δομές αλληλεγγύης στη Λέσβο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ενώ συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις από αλληλέγγυους/ες που συμμετέχουν σε άλλες καταλήψεις, όπως το City Plaza, το Hotel Oniro και στο 5ο Λύκειο.

Συγκινητική σε κάθε περίπτωση ήταν η στιγμή εκείνη όπου διαβάστηκαν μικρές φράσεις που είχαν γράψει οι ίδιοι οι πρόσφυγες σε σχέση με το πως αντιμετωπίζουν την κατάληψη και τι λένε για την φασιστική εμπρηστική επίθεση. Μεταξύ άλλων συγκρατήσαμε κάποιες φράσεις, “η Νοταρά είναι το σπίτι μου”, “αυτοί που έκαναν την επίθεση ειναι δειλοί” και “μαθαμε στην Κατάληψη πως όλοι είμαστε ίσοι”. Δεν μπορούμε να μην συμφωνήσουμε σε κάποια από αυτές τις φράσεις. Η πρώτη φράση αποδεικνύεται με τις εικόνες που τραβήχτηκαν από την κατάληψη, η δεύτερη από την θρασύδειλη, ξενοφοβική και εν τέλη δολοφονική ενέργεια των φασιστών και η τρίτη από την συνδιαχείριση του εγχειρήματος μεταξύ αλληλέγγυων και προσφύγων.

 

 

Σε ότι μας αφορά, θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26 καθώς και σε όλες τις καταλήψεις στέγης προσφύγων που καταβάλουν μια τεράστια προσπάθεια για να καλύπτονται οι άμεσες υλικές και όχι μόνο ανάγκες των πολύπαθων προσφύγων. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ως κομμάτι του αυτοοργανωμένου πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης, θεωρώντας ότι αυτά τα αντιπαραδείγματα στον κυρίαρχο τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης των προσφυγικών ροών οφείλουμε να πολλαπλασιαστούν, επιδιώκοντας να υπάρχει ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ αυτών των εγχειρημάτων, που προτάσσουν μια συλλογική ζωή ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

 

Έτσι μπορούμε να κάνουμε το ταξίδι των προσφύγων προς την επιβίωση, ένα ταξίδι της ανθρωπότητας για την ελευθερία...