Επικαιρότητα

Για τα γεγονότα στη Μόρια: Να έρθουμε σε ρήξη με τις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης

21/09/2016

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Η «ολοκληρωτική καταστροφή», το «χάος» και η «ανεξέλεγκτη κατάσταση» στην οποία αναφέρονται όχι μόνο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Μυτιλήνης, αλλά όλα τα ενημερωτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, για τα γεγονότα στη Μόρια τη Δευτέρα το βράδυ, έχει υπεύθυνους. 

Από τη μια την κυβέρνηση, που εφαρμόζει την κατάπτυστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα στοιβάζοντας ανθρώπους σε μεγάλους χώρους κράτησης υπό άθλιες συνθήκες, κρατώντας τους απομονωμένους από την υπόλοιπη κοινωνία. 

Από την άλλη τις αστυνομικές δυνάμεις, με  την συστηματική ανοχή που επιδεικνύουν απέναντι στις κινητοποιήσεις και τις προκλήσεις φασιστικών ομάδων και ακροδεξιών στοιχείων της περιοχής, που με τα συνθήματα και τις προκλήσεις τους, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το κοινό αίσθημα αλληλεγγύης των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι ένα χρόνο πριν,  διέσωζαν τους πρόσφυγες που έφταναν από τη θάλασσα. Δεν έχει περάσει ούτε μια βδομάδα που είδαμε τα ΜΑΤ να παρακολουθούν με απάθεια  τους «αγανακτισμένους πολίτες» στη Χίο να διαδηλώνουν με συνθήματα μίσους προς τους πρόσφυγες και να επιτίθενται ακόμα και σε δημοσιογράφους. Την ίδια απραξία επέδειξε η αστυνομία, στις συνεχόμενες προκλήσεις μελών της Χρυσής Αυγής στη Μυτιλήνη, που κατέληξαν στην επίθεση σε φοιτήτριες, στέλνοντας τη μία απ’ αυτές στο νοσοκομείο. Ας μη μας διαφεύγει βέβαια το γεγονός, ότι οι δυνάμεις «προστασίας του πολίτη» έχουν πολιτικό προϊστάμενο που φέρει εν τέλει και την πολιτική ευθύνη για τη στάση τους.

Μέσα στο κλίμα που καλλιεργείται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές για τους πρόσφυγες και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους, φτάσαμε στα γεγονότα της Δευτέρας, όπου οι συγκρούσεις και η μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε στο κέντρο κράτησης στη Μόρια, οδήγησε στην καταστροφή και στην εκκένωση του, με αποτέλεσμα περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες/ριες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Το έχουμε πει πολλές φορές: Όσο η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ επιμένει να εφαρμόζει την απαράδεκτη πολιτική του εγκλεισμού των προσφύγων και αποκλείει οποιαδήποτε δυνατότητα να ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί αξιοπρεπώς, τόσο θα δημιουργούνται και καταστάσεις βίας μεταξύ τους και τόσο περισσότερο θα καλλιεργείται το έδαφος ώστε ο λόγος και οι πρακτικές των φασιστικών ομάδων να αποκτούν χώρο παρέμβασης.

Απέναντι σε αυτές τις εφαρμοζόμενες αντιπροσφυγικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες και να διεκδικήσουμε από κοινού, έλληνες και ξένοι, αξιοπρεπή ζωή και ίσα δικαιώματα για όλους.

Με όπλο την δύναμη της αλληλεγγύης, να μην επιτρέψουμε στους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι και να διαδηλώνουν στις γειτονιές μας και να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της επικίνδυνης, για τις πληττόμενες κοινωνικές τάξεις, κυβέρνησης.

Αγωνιζόμαστε μαζί με τους πρόσφυγες, ώστε μέσα από τις στάχτες της φωτιάς στη Μόρια, να ανθίσει η ζωή, η ισότητα και η αλληλεγγύη!