Ημερολόγιο

Εκδήλωση - Συζήτηση: Το Νερό είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα

09/12/2016

Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Πατησίων

«…Η κυβέρνηση, οι «θεσμοί» και τα ιδιωτικά συμφέροντα προωθούν άμεσα, όσα προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο και στον πρόσφατο ν. 4389/2016. Με τη δημιουργία του Υπερταμείου παραχωρείται για 99 χρόνια στο χρέος, στους δανειστές και στα ιδιωτικά συμφέροντα το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, άρα και των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).
Με την συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση (ΤΤΙP) καθώς και αυτή ανάμεσα σε Καναδά και Ευρωπαϊκή Ένωση (CETA) οι πολυεθνικές του νερού θα αποφασίζουν ερήμην πολιτών και κυβερνήσεων...»

Από την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό που έκανε με επιτυχία στις 26/11 στην Αθήνα την 3η της πανελλαδική συνάντηση

Η ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στην κοινωνία και στο περιβάλλον, αφού ισοδυναμεί με επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Και η ιδιωτικοποίηση ισοδυναμεί με εκτίναξη των τιμών, με παράλληλη καταβαράθρωση της ποιότητας του νερού για τους καταναλωτές.

Μερικά παραδείγματα από άλλες χώρες όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό:

  • Στην Βρετανία, από το 1989 (όταν το νερό ιδιωτικοποιήθηκε) ως το 2006, η τιμή του αυξήθηκε 245%!. Το 2009 η Thames Water άφησε να διαρρεύσουν 20.000 τόνοι ανεπεξέργαστων λυμάτων στον ποταμό Τάμεση!
  • Στην Γαλλία 30% πιο ακριβό είναι το νερό στις γαλλικές πόλεις όπου τα δίκτυα ύδρευσης ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες (SUEZ, Vivendi, Veolia κ.α.) από τις πόλεις όπου τα δίκτυα παραμένουν στο Δημόσιο.
  • Στην Πορτογαλία η ιδιωτικοποίηση του νερού στην περιοχή Πάσος Ντε Φερέιρα έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου το νερό «δεν πίνεται» πλέον και ενώ οι λογαριασμοί ανέβηκαν 400% μέσα σε λίγα χρόνια.


Το νερό δεν είναι εμπόρευμα! Όπως δεν είναι ο αέρας που αναπνέουμε, τα δάση, η θάλασσα, η Υγεία και η Παιδεία! Είναι απλά αδιανόητο πως πολλοί μπορεί να το στερηθούν ή όλοι μας να το πληρώσουμε χρυσάφι. Ας ξέρουν αυτοί που σκοπεύουν να θυσιάσουν το νερό ξεπουλώντας το σε κερδοσκόπους πως δεν θα το επιτρέψουμε!

Για μας είναι καθαρό πως η ορθολογική χρήση του νερού, η προστασία των υδάτινων πόρων και η πρόσβαση σε καθαρό νερό, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο αν οι υδάτινοι πόροι και τα δίκτυα (ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης) βρίσκονται υπό δημόσια ιδιοκτησία και αν λειτουργούν σε συνθήκες κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης.

Εργαζόμενοι, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές οργανώσεις, τοπικές συλλογικότητες και η Αριστερά πρέπει να οργανωθούμε και να δώσουμε από κοινού με το σύνολο της κοινωνίας τον αγώνα για τη διάσωση του νερού! Για την διάσωση της ίδιας της ζωής!

Η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Πατησίων αποτελεί ένα ενωτικό εγχείρημα της περιοχής μας με στόχο την καλύτερη οργάνωση των αντιστάσεων, των κινημάτων και της αλληλεγγύης.

τηλέφωνα: 6948522221 & 6976436302

Event στο facebook: https://www.facebook.com/events/1190520564375465/