Επικαιρότητα

Ανακοίνωση ΑΡ.ΕΝ. για lock out

14/12/2016

Αριστερή Ενότητα - ΑΡΕΝ

14 Δεκέμβρη και μετράμε ήδη το τρίτο λοκ άουτ των κτιρίων ΝΟΠΕ. Με αφορμή την διοργάνωση εκδήλωσης για την μη χορήγηση άδειας στον Δ.Κουφοντίνα (στην οποία θα παρέμβαινε τηλεφωνικά και ο ίδιος), η Κοσμητεία της σχολής με την στήριξη του κράτους έδειξε για άλλη μια φορά ότι η ελευθερία του λόγου για αυτούς είναι κάτι σχετικό. Θέλοντας να αναγάγει την λογοκρισία και την αφάνεια  των πολιτικών κρατουμένων σε κανονικότητα, προχώρησε σήμερα σε lock out του κτιρίου, που ουσιαστικά ανακοινώθηκε στερώντας από τους φοιτητές το δικαίωμα συναπόφασης και συνδιαχείρισης του κοινωνικού τους χώρου. Η πρακτική αυτή τα τελευταία χρόνια έχει εργαλειοποιηθεί ως πάγιος τρόπος καταστολής και απονέκρωσης του Πανεπιστημίου ως ζωντανού πολιτικού και κοινωνικού χώρου, χρησιμοποιούμενη ως μία μορφή πρόληψης κάθε αντίστασης. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η αυταρχικότητα τους που επιχειρεί να φιμώσει κάθε τι που παρεκκλίνει και δεν συμμορφώνεται  στην κανονικότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η απάντηση στο αυταρχικό lock out δόθηκε από εμάς, πολιτικές συλλογικότητες, φοιτητές/τριες, αλληλέγγυους/ες. Για εμάς η ανακοίνωση της Κοσμητείας για «τεχνικά προβλήματα» είναι πολιτική επιλογή αντίθετη σε κάθε μορφή δημοκρατίας και ελευθερίας των κοινωνικών χώρων, είναι αλυσίδες στις πόρτες, είναι καταστολή στους φοιτητές και ένας δημόσιος χώρος για λίγους.

Απέναντι σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας και ολοκληρωτισμού, στην κατάφωρη καταστρατήγηση του ασύλου των ιδεών και την ποινικοποιήση των φρονημάτων, ο φοιτητικός σύλλογος δεν μπορεί παρά εναντιωθεί. Να σταθεί απέναντι σε πρακτικές αυταρχισμού, να παλέψει για την επαναοικειοποιήση του Πανεπιστημιακού χώρου και την εξασφάλιση ενός πραγματικού ασύλου ιδεών και κοινωνικών αγώνων. Και αν, εν τέλει, οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ είναι τόσο απειλητικά για τη δημοκρατία τους, τότε η «δημοκρατία» αυτή είναι μάλλον εύθραυστη…