Επικαιρότητα

Ιωάννινα, Ώρα Μηδέν!

11/01/2017

Πάνος Χριστοδούλου

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017. Ιωάννινα. Πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου. Ώρα 8  π.μ.  Χιονίζει εδώ και 5 ώρες. Προσπαθώ  να μετακινήσω το αμάξι,  για να πάω στο νοσοκομείο Χατζηκώστα και  να αναλάβω υπηρεσία. Το αμάξι κολλάει λόγω χιονιού λίγα μέτρα από το σπίτι μου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Προσπαθώ να βρω ταξί, δεν υπάρχει κανένα στην πιάτσα κάτω από την πλατεία. Καλώ ραδιοταξί, δεν το σηκώνει κανείς. Καλώ την οδική βοήθεια, η οποία με ενημερώνει ότι δεν εξυπηρετούν σήμερα τα αυτοκίνητα στην πόλη. Έξω έχει 20 εκατοστά χιόνι.

Είναι πρωτοφανές όμως να παραλύει η πόλη με 5 ώρες χιόνι. Μια πόλη  που  βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας,  άρα θα έπρεπε να ‘ναι προετοιμασμένη. Ποια είναι λοιπόν η χρησιμότητα των τοπικών αρχών; Να κάνουν δημόσιες σχέσεις και να λαμβάνουν τους μισθούς τους ή να ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης; Είναι δυνατόν το έτος 2017, μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη να παραλύει λόγω 5 ωρών χιονόπτωσης; Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος άραγε, δεν παρακολούθησαν τα μετεωρολογικά δελτία τόσες  ημέρες;  Η λογική συνεπαγωγή επιτάσσει ότι θα εξασφάλιζαν το άνοιγμα των δρόμων  με επίστρωση αλατιού και εκχιονιστικά μηχανήματα.

Αντ’ αυτού αρκέστηκαν   να ενημερώνουν τα κανάλια  ότι έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία των νοσοκομείων και η πρόσβαση σε αυτά. Προφανώς με τα πόδια. Καθώς είναι κατανοητό, ότι τα νοσοκομεία είναι ιδρύματα που  λειτουργούν με ανθρώπινο προσωπικό. Όπως και οι υπόλοιπες υπηρεσίες κομβικής σημασίας (πυροσβεστική, αστυνομία, κλπ). Δε θα έπρεπε η Περιφέρεια και ο Δήμος να  έχουν εξασφαλίσει τη μετακίνηση των εργαζομένων; Την ίδια ώρα,  ανακοινώθηκε  ορθά η  λειτουργία των ΚΑΠΗ για τους άστεγους.  Άγνωστο βέβαια το πώς  θα έφταναν σε αυτά.

Αν αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία λειτουργούν, λειτουργούν μόνο λόγω της συνεννόησης και της πρωτοβουλίας των εργαζομένων σε αυτά (τους οποίους με τη σειρά μου,  θα ήθελα να ευχαριστήσω για την κατανόηση και τη συνεννόηση). Όμως γεννάται το ερώτημα:  ποια η χρησιμότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων Αρχών;  Όταν δε μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες 5 ωρών χιονόπτωσης και 20 εκατοστά χιόνι, εν έτει 2017. Τη στιγμή που ταυτόχρονα, δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και σεμινάρια για την ασφάλεια των πολιτών.  Για να καταλήξουμε, στο να νεκρώνεται μια ολόκληρη πόλη για 20 εκατοστά χιόνι.

Μόνη παρηγοριά η θέαση του Άδωνη σε πρωινάδικο.  Και λίγο μετά, του Μπουτάρη,  που  δεν  ζήτησε ούτε μια  συγγνώμη από τους πολίτες, γιατί πλέον έμαθε.  Τα κανάλια  μας ενημερώνουν ότι εκχιονιστικά έχουν βγει στο δρόμο. Τα οποία βέβαια, μένει να τα δούμε και εμείς. Δυστυχώς η χρησιμότητα της τοπικής ηγεσίας εξαντλείται σε ανακοινώσεις και σε φανφάρες όπως η «λευκή νύχτα».  Όταν όμως πέφτει λίγο λευκό χιόνι όλοι εξαφανίζονται.  Δεν πειράζει. Θα βγει κανά ΕΣΠΑ για να κινηθεί το πράγμα. Μέχρι τότε… μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος! Με τέτοια κρατική δομή καλύτερα να τα πουλήσουμε όλα...