Επικαιρότητα

Ανοιχτή επιστολή του Χρ. Βρεττάκου στον Δ. Βερύκιο

10/03/2017

Αναδημοσιεύουμε την ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου και αποτελεί απάντηση στη στοχευμένη επίθεση του δημοσιογράφου του Alpha, Δ. Βερύκιου, ενάντια στην προσπάθεια του Δήμου να αξιοποιήσει το χώρο των "Λιπασμάτων" προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Σ' αυτή την προσπάθεια, είμαστε δίπλα του.

———


Αξιότιμε κ. Βερύκιε,                                                                                     

Με έκπληξη ακούσαμε εχθές το πρωί (8/3/2017) στην τηλεοπτική εκπομπή «Happy Day» του Alpha, να αναφέρεστε με πλήρη άγνοια στο ζήτημα της  παραλιακής ζώνης των Λιπασμάτων. Αφού προβήκατε στην αβάσιμη διαπίστωση «και τι έγινε» που αποδόθηκε η περιοχή στους δημότες, προσθέσατε, μάλιστα, ότι θα έπρεπε να γίνει εκεί ένα «αναπτυξιακό πρόγραμμα» ή «Formula 1». Παρά το γεγονός ότι είστε έγκυρος και ενημερωμένος δημοσιογράφος, για δεύτερη φορά, τοποθετήστε από το προνομιακό βήμα μίας τηλεοπτικής εκπομπής για το θέμα των Λιπασμάτων, χωρίς να επιδιώξετε να ενημερωθείτε για το τι πραγματικά συνέβαινε και τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην παραλιακή ζώνη των Λιπασμάτων.
Ακόμη κι έτσι ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω προσωπικά για ορισμένα θέματα. Σε ό,τι αφορά την έκταση των 640 στρεμμάτων που περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή γύρω από το παλιό εργοστάσιο των Λιπασμάτων, αυτή ανήκει στους παρακάτω διαφορετικούς ιδιοκτήτες: την Κτηματική Εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, την Γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge, τον ΟΛΠ, τον Δήμο Κερατσινιού– Δραπετσώνας, τη ΔΕΗ και την εταιρία OilOne. Στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας μέχρι πριν από λίγους μήνες ανήκε μόνο ο χώρος που βρίσκεται το Δημοτικό γήπεδο Ι. ΒΑΖΟΣ και όπως ορθά είπατε η υπόλοιπη περιοχή «ρημάζει» εδώ και δεκαετίες.
Έπειτα από τους πολυετείς μαζικούς και μεγάλους αγώνες των πολιτών και μέσα  από διαρκείς προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, μόλις τον Αύγουστο του 2016 αποδόθηκαν στο Δήμο 86 στρέμματα που ανήκαν στον ΟΛΠ. Οι εργασίες σ’ αυτό τον χώρο έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2016 με ίδια μέσα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και δεν πρόκειται να σταματήσουν (να είστε βέβαιος γι’ αυτό) μέχρι η παραλιακή ζώνη των Λιπασμάτων να μετατραπεί πια σε έναν χώρο βιώσιμης ανάπτυξης, πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού. Σε τόπο ανάπτυξης και ευκαιριών αξιοπρεπούς εργασίας.
Η πρώτη φάση των εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017 και ελπίζουμε τότε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας, ώστε να διαπιστώσετε ο ίδιος τι παρήγαγαν τα «αναπτυξιακά προγράμματα» των διαφόρων «επενδυτών» τόσα χρόνια και τι παρήγαγε ο Δήμος με δικά του μέσα σε λίγους μήνες. Στο συνολικό μας σχέδιο μέσα στη χερσαία παραλιακή ζώνη, από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη έως τον όρμο της Δραπετσώνας (δεξαμενές καυσίμων), προβλέπονται μια σειρά από σημαντικά έργα, που θα βασίζονται στην «συνταγή»: ανάπτυξη- πράσινο- πολιτισμός- αθλητισμός- υγεία- εκπαίδευση. Η πρόσβαση των πολιτών στο χώρο θα γίνεται από τρία σημεία: από την οδό Γρ.Λαμπράκη (Υδατοδεξαμενές), από την οδό Μιχαληνού και από την είσοδο Κράκαρη. Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος και φιλικός για ΑΜΕΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής πρόκειται να κατασκευαστούν άμεσα:
- Ένα θέατρο 1.000 θέσεων, σε πρώτη φάση, με την προοπτική να αυξήσει μελλοντικά τη δυναμικότητα του, το οποίο θα περιλαμβάνει καμαρίνια και τουαλέτες κοινού.
- Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5.
- Ένα γήπεδο μπάσκετ.
- Ένα γήπεδο τένις.
- Αποδυτήρια για τους αθλούμενους.
- Διαδρομές περιπάτου και τζόκιν.
- Πάρκινγκ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, περίπου 400 θέσεων.
- Ένα αναψυκτήριο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινού.
- Παράλληλα με τα παραπάνω έργα, έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση δεντροφύτευσης περίπου 1.500 δέντρων και φυτών χαμηλής βλάστησης, γεγονός που θα δώσει πνοή στη τοπική κοινωνία και θα βελτιώσει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, η προσπάθεια αναμόρφωσης του χώρου θα συνεχιστεί και με νέα έργα όπως:
- Ποδηλατόδρομος.
- Πλατεία με παγκάκια και θέα την θάλασσα.
- Παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους.
- Διαμόρφωση χώρου που θα μπορεί να φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις.
- Πίστα σκέιτμπορντ.
- Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
- Χώρος για τους τετράποδους φίλους μας, τα ζώα.
- Χώρος που θα διαμορφωθεί κατάλληλα και θα παραχωρηθεί στα σχολεία της περιοχής, προκειμένου να αξιοποιηθεί για περιβαλλοντική αγωγή.

Ο συνολικός χώρος πρόκειται να περιφραχτεί και να φυλάσσεται σε 24ωρη βάση.

κ. Βερύκιε,
Αυτά, είναι μερικά, μόνο, από τα στοιχεία που θα οφείλατε να γνωρίζετε, προτού αναφερθείτε απαξιωτικά για το ζήτημα. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας καλέσω να επισκεφτούμε μαζί την παραλιακή ζώνη των Λιπασμάτων και είμαι στην διάθεσή σας να συζητήσουμε για το θέμα, όποτε μου το ζητήσετε.

Με εκτίμηση,
Χρήστος Βρεττάκος,
Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας