Επικαιρότητα

Όλες και όλοι στις αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, αντιπολεμικές κινητοποιήσεις - Σάββατο 18 Μάρτη

17/03/2017

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ενάντια στο ρατσισμό (21/3), πλήθος φορέων, πολιτικών συλλογικοτήτων και αντιρατσιστικών οργανώσεων, καλούν το Σάββατο 18 Μάρτη  σε διεθνή κινητοποίηση, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού,  κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας, με επίκεντρο την ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Μια συμφωνία που ήρθε να επισφραγίσει το ερμητικό κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου,  της σημαντικότερης διόδου μετακίνησης των προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη και οδήγησε στον εγκλωβισμό περισσότερων από 50.000  πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή, εκπέμπει ένα διπλό μήνυμα. Από τη μια, θέλει να αποτρέψει  τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα, γνωρίζοντας τους ότι οι πολιτικές αποτροπής και ελέγχου θα τους κάνουν τον “βίο αβίωτο” και από την άλλη, σηματοδοτεί τον “επικίνδυνο ξένο πληθυσμό”  που η παραμονή του  στη χώρα, γίνεται σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού.

Η  πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας,  διαμόρφωσε και το τελικό εσωτερικό σύνορο, όπου οι πρόσφυγες που  ήρθαν στην χώρα πριν την σύναψη της συμφωνίας πέρασαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αυτοί που ήρθαν μετά, εγκλωβίστηκαν στα νησιά (Χίο, Λέσβο κλπ.) όπου ζουν στερούμενοι  στοιχειώδεις παροχές, με αποτέλεσμα η διαμονή τους να μην συνάδει με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι πρόσφυγες παραμένουν κοινωνικά αόρατοι, σε μια κατάσταση εξαίρεσης και απομόνωσης και κινδυνεύουν καθημερινά με απελάσεις προς την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται “ασφαλής τρίτη χώρα”. Πέρα από την αυταρχική  αντιμετώπιση που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, η ελεύθερη είσοδος στα προσφυγικά στρατόπεδα και τα hot spots έχει απαγορευθεί,  επιβάλλοντας συνθήκες απόλυτου ελέγχου  προς τους εθελοντές και τους αλληλέγγυους-ες, οι οποίοι-ες κατηγορούνται συστηματικά ως “υποκινητές” προσφυγικών διαδηλώσεων και εξεγέρσεων.

Οι τελευταίοι θάνατοι προσφύγων σε camps εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης σε αυτά, επιβεβαιώνουν πως οι ελάχιστες παροχές προς εξασφάλιση  των στοιχειωδών και μόνο όρων επιβίωσης από την πλευρά της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν ως στόχο την περαιτέρω υποτίμηση και εξευτελισμό του προσφυγικού πληθυσμού. Για να μάθουν και αυτοί να ζουν με όρους ακραίας φτώχειας και αδιαφορώντας αν στην πορεία εφαρμογής της πολιτικής αυτής, υπάρχουν ακόμη και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση επιτέθηκε τελευταία και διέλυσε καταλήψεις,  μεταξύ των οποίων και  προσφυγικές, αδιαφορώντας για το πού θα μείνουν οι πρόσφυγες μετά  τις εκκενώσεις των χώρων αυτών. Χώρων, που λειτουργούν ως  αντιπαράδειγμα οργάνωσης συγκριτικά με τα camps, και οδηγούν αναπόφευκτα τους πρόσφυγες να τους προτιμούν.   Αυτές οι πολιτικές,  επαναφέρουν από την πίσω πόρτα την ακροδεξιά ρητορεία – που ξεκινάει από το κάθε  Ωραιόκαστρο και καταλήγει στους φασίστες της Χ.Α,  με στόχο να αποτραπεί  η ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, εμποδίζοντας  πρώτα πρώτα  την ένταξη των  προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Όλα τα παραπάνω,  αναδεικνύουν την ανάγκη πάλης του αντιρατσιστικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, για το κλείσιμο των προσφυγικών στρατοπέδων, την πλήρη κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών/ριων, την ελεύθερη μετακίνηση τους  στην Ευρώπη, την ανατροπή της Ευρωτουρκικής συμφωνίας, την θεμελίωση ίσων δικαιωμάτων με τον ντόπιο πληθυσμό και την σύνδεση των διεκδικήσεων τους με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Σε αυτή τη βάση,  δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού σε όλη την Ευρώπη ενάντια στον ρατσισμό, στην απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών/ριων από τους ισχυρούς της ΕΕ,  στις παγκόσμιες πολιτικές λιτότητας και στους πολέμους.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση καλεί και συμμετέχει στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια, το Σάββατο 18 Μάρτη, έχοντας το πείσμα και τη θέληση να αγωνιστούμε συλλογικά για να κάνουμε την κοινή ζωή ντόπιων και προσφύγων,  κινητήρια δύναμη ανατροπής της φτώχειας και των σχέσεων υποταγής της ανθρωπότητας.

Καλέσματα για τα συλλαλητήρια σε:

Αθήνα, Σάββατο 18 Μάρτη, Συλλαλητήριο 15:00 Ομόνοια

FB: https://www.facebook.com/events/364263960626344/

Θεσσαλονίκη, Σάββατο 18 Μάρτη , διαδήλωση 12.00, άγαλμα Βενιζέλου
FB: https://www.facebook.com/events/389934258029485/

Πάτρα , Σάββατο 18 Μάρτη, πορεία 11.00 στο πάρκο Αγ. Γεωργίου
FB: https://www.facebook.com/events/1339262722779888/

Χίος, Σάββατο 18 Μάρτη, Διαδήλωση 11.30 πλατεία Βουνακίου

Τρίκαλα, Σάββατο 18 Μάρτη, Πορεία 12.00 στη πλατεία Ρήγα Φεραίου

Χανιά, Σάββατο 18 Μάρτη, Διαδήλωση στη 13.00 στην πλατεία Αγοράς 
https://www.kinimatorama.net/event/80414

Γιάννενα, Σάββατο 18 Μάρτη, Διαδήλωση, 13.00 στην Περιφέρεια Ηπείρου 
https://www.facebook.com/events/642152142639539/