Επικαιρότητα

Δεκτή η προσφυγή μας για το ΞΕΝΙΑ, από την αρμόδια Αρχή. Μία ακόμα νίκη!

27/03/2017

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτ.Μακεδονίας  με την υπ΄αριθμ. 39802/23-3-2017 απόφασή της, έκρινε δεκτή την από (26-1-2016) προσφυγή μας κατά της υπ΄αριθμ. 6/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων περί εκμίσθωσης ως ξενοδοχείου του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας, αποδεχόμενη  τους  δικούς μας ισχυρισμούς (της  «θλιβερής  μειοψηφίας!!» , όπως μας αποκαλούσαν) και εναρμονιζόμενη πλήρως με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία απαγορεύει τη δημιουργία ιδιωτικού ξενοδοχείου μέσα στο Κάστρο της Άρτας, καθώς αντιβαίνει στον δημόσιο και  ιστορικό χαρακτήρα  αυτού του αρχαιολογικού μνημείου. Αυτό σημαίνει ότι η περίφημη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου (με πλειοψηφία 25-5),  παύει να υφίσταται.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί για μας μια δεύτερη σοβαρή νίκη και δικαίωση. Η εν λόγω απόφαση  επιβεβαιώνει την  ορθότητα της  θέσης μας για τη δημιουργία στο πρώην ΞΕΝΙΑ ενός  πολυχώρου πολιτισμού και αναψυχής για το καλό όλων των αρτινών και για τη διαφύλαξη της ιστορικότητας  και της πολιτισμικής αξίας  του Κάστρου της πόλης μας. Παρά τις λοιδορίες και τις επιθέσεις  που δεχθήκαμε για την θέση μας αυτή, αποδεικνύεται ότι είναι η μόνη σωστή και η μόνη εφαρμόσιμη!   Ταυτόχρονα εκθέτει  ανεπανόρθωτα τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή για την επιμονή της υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΞΕΝΙΑ  (και εκτός των άλλων , διότι βιαζόταν να κάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις περί  της δικής μας δήθεν  ήττας), ενώ επίσης εκθέτει και τις δημοτικές παρατάξεις των κ.κ Στασινού και Παπαλέξη, οι οποίες ταυτίστηκαν με τον Δήμαρχο στην εκστρατεία του υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΞΕΝΙΑ και της σπίλωσης των δικών μας θέσεων. Απέκρυψαν στοιχεία, διαστρέβλωσαν πράγματα και καταστάσεις,  δημιούργησαν μέτωπα και δίχασαν την τοπική κοινωνία, λοιδόρησαν  και στοχοποίησαν ανθρώπους και  απόψεις, για να καταφέρουν τελικά τι? Το απόλυτο τίποτα.

Εμείς, παρά την ικανοποίησή μας για την αποδοχή της προσφυγής μας από την αρμόδια Αρχή, η οποία συνιστά μία ακόμα ήττα κατά του δημάρχου και των λοιπών υποστηρικτών του, δεν  επιχαίρουμε γι΄αυτό. Αντίθετα λυπόμαστε, γιατί με την  ιδεοληπτική επιμονή  τους υπέρ του ιδιωτικού ξενοδοχείου πάση θυσία,  εξέθεσαν  τον Δήμο μας. Λυπόμαστε ακόμα γιατί  με τις εμμονές τους αυτές, έχασαν πολύτιμο χρόνο  και ευκαιρίες που τους  δόθηκαν στο παρελθόν, απορρίπτοντας σχέδια και πηγές χρηματοδότησης προκειμένου ν΄αποκατασταθεί το Ξενία και να λειτουργήσει και πάλι, υπέρ της τοπικής κοινωνίας και του πολιτισμού.

Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Υπάρχει ακόμα χρόνος, για να παλέψουμε όλοι μαζί ώστε να ανοίξουμε ξανά  το ΞΕΝΙΑ και να υλοποίησουμε το όραμα της δημιουργίας στο χώρο αυτό, μιας όασης πολιτισμού, αναψυχής  και δημιουργίας.  Δεδομένου ότι η σχετική απόφαση του Δημ. Συμβουλίου περί δημιουργίας και εκμίσθωσης ιδιωτικού ξενοδοχείου μέσα στο Ξενία, παύει πλέον να υφίσταται νομίμως και ότι καμία τέτοια ιδιωτική επιχείρηση μέσα σε αρχαιολογικό χώρο  δεν μπορεί -και δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε- να γίνει, τόσο η παρούσα  Δημοτική Αρχή, όσο και οι λοιπές παρατάξεις  που τη στηρίζουν στο θέμα αυτό,  ας δείξουν γενναιότητα και σωφροσύνη κι ας αποδεχθούν το αίτημά μας να συζητήσουμε εκ νέου στο Δημοτικό  Συμβούλιο το θέμα της αξιοποίησης του χώρου αυτού, όπως πραγματικά του αρμόζει, προκηρύσσοντας αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – μαζί με ένα χώρο «καφέ» – μέσα στο Ξενία (ή σε τμήμα του), αξιοποιώντας παράλληλα όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν  ήδη, ή μπορούν να εξευρεθούν στην πορεία, για το σκοπό αυτό. Τώρα, πριν  χαθεί άλλος  πολύτιμος χρόνος.-

Άρτα, 27-3-2017