Ημερολόγιο

Ο φασισμός και ο λόγος της Χ.Α. για τα γυναικεία δικαιώματα

10/04/2017

Το Μωβ

Εκδήλωση από Το Μωβ για το φασιστικό φαινόμενο και τον λόγο της Χ.Α. για τα γυναικεία δικαιώματα

Προβολή του ντοκιμαντέρ Golden Dawn: A Personal Affair - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ της Ανζελίκ Κουρούνη (και με αγγλικούς υπότιτλους).
Θα ακολουθήσει ομιλία της Δέσποινας Παρασκευά-Βελουδογιάννη, συγγραφέως του βιβλίου Ο ΕΧΘΡΟΣ, ΤΟ ΑΙΜΑ, Ο ΤΙΜΩΡΟΣ, επικεντρωμένη στη στάση της Χ.Α. απέναντι στα γυναικεία δικαιώματα και την ισότητα των φύλων.
Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται συντελεστές του ντοκιμαντέρ.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Δευτέρα, 10 Απριλίου, 6.30, στο Art Garage, Σολωμού 13 (3ος όροφος), Εξάρχεια.

Για το ντοκιμαντέρ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ της Ανζελίκ Κουρούνη:
Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκυμανταίρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» προσπαθεί να ανακαλύψει «τί έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος.
Η Χρυσή Αυγή «ποτέ δεν κρύφτηκε», όσον αφορά στην ιδεολογία της. Η απήχησή της στις κάλπες μπορεί παλιότερα να ήταν απειροελάχιστη, όμως η συμβατότητα αυτής της ιδεολογίας με γερά παγιωμένες αντιλήψεις στην Ελλάδα – που καλλιεργούν πολλοί κληρικοί, τα περισσότερα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα – αποτελεί το εύφορο έδαφος στο οποίο ανθεί η οργάνωση.
Η σκηνοθέτρια εξετάζει το θέμα μέσα από τις προσωπικές της εμμονές, τις ανησυχίες και τους φόβους της, έχοντας ήδη αφιερώσει αρκετά χρόνια και άλλες δύο τηλεοπτικές παραγωγές στην προσέγγιση του νεοναζιστικού κόμματος, που κατέλαβε την τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ύστερα από τρεις δεκαετίες περιθωριακής, αλλά αιματηρής, δραστηριότητας.
https://goldendawnapersonalaffair.com/el/

Για το βιβλίο Ο ΕΧΘΡΟΣ, ΤΟ ΑΙΜΑ, Ο ΤΙΜΩΡΟΣ της Δέσποινας Παρασκευά-Βελουδογιάννη:
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τον πολιτικό λόγο της Χρυσής Αυγής από τη σκοπιά της ανάλυσης λόγου, σε ένα ερμηνευτικό πλαίσιο που αντλεί από την κοινωνική και την πολιτική θεωρία. Πρωτογενές υλικό της έρευνας αποτελούν δεκατρείς ομιλίες του «Αρχηγού» που εκφωνήθηκαν σε δημόσιες εκδηλώσεις του κόμματος την περίοδο 2012-2013.
Πρόκειται ακριβώς για την περίοδο η οποία υπήρξε, περισσότερο από κάθε άλλη, αντιπροσωπευτική για τις θέσεις και τις πρακτικές της ναζιστικής οργάνωσης. Το διάστημα αυτό η Χρυσή Αυγή κέρδισε σημαντική επιρροή στα λαϊκά στρώματα και επιδίωξε να διαμορφώσει τους δικούς της όρους διεκδίκησης της πολιτικής ηγεμονίας.
Με βασικό ερευνητικό ερώτημα τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση υποκειμενοποιεί το ακροατήριό τηςαπευθυνόμενη σε αυτό, η συγγραφέας επιχειρεί να αναλύσει τις βασικές θεματικές που συγκροτούν τον επίσημο δημόσιο λόγο της Χρυσής Αυγής, όπως τις έννοιες του "αίματος", του "εχθρού" και της "τιμωρίας", καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτός ο λόγος διαρθρώνεται αλλά και "συνομιλεί" με άλλους δημόσιους λόγους της ίδιας περιόδου.