Επικαιρότητα

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς και τις ανάγκες του σήμερα: Κάλεσμα Αριστερής Ενότητας σε Αριστερούς Φοιτητικούς Σχηματισμούς

07/04/2017

Αριστερή Ενότητα Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία 7 χρόνια με την έλευση των μνημονίων, ο ελληνικός καπιταλισμός έχει δείξει το πραγματικό του πρόσωπο μη βρισκόμενος πλέον στη θέση να αναπαράγει τη φούσκα της ευημερίας των μαζών. Σήμερα η συσσώρευση κεφαλαίων στα χέρια λίγων και η κοινωνικοποίηση των ελλειμμάτων επιτυγχάνεται με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, αποδεικνύοντας πως εν τέλει η κρίση έχει χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία από πλευράς της αστικής τάξης εις βάρος των υποτελών. Καθημερινά βιώνουμε τα αποτελέσματα της κρίσης τους, την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, την ισοπέδωση εργατικών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν μέσα στα χρόνια με αγώνες και αίμα αλλά και τη βίαιη υποτίμηση της εργασίας των λαϊκών στρωμάτων.

Μέσα σε όλα αυτά, σημείο τομής αποτέλεσε ο Ιούλιος του 2015 για τα πολιτικά πεπραγμένα τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη. Το δημοψήφισμα της περιόδου εκείνης ανέδειξε σημαντικά ζητήματα τόσο κεντρικοπολιτικά όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αφενός, αποδείχθηκε πως η αστική διαχείριση του κράτους και η διακυβέρνηση μέσα σε ένα καταπιεστικό σύστημα έχει συγκεκριμένα όρια και πως ανεξαρτήτως προθέσεων ένας ριζικός κοινωνικός μετασχηματισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τα επίσημα όργανα του συστήματος αυτού. Αφετέρου έγινε καταφανέστατο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι απλά δεν μπορεί να γίνει μια ένωση για τους λαούς, μα σε περιόδους όπου νιώσει πως απειλείται από τους ‘’από κάτω’’ θα απαντήσει με ακόμη πιο σκληρή επίθεση σε αυτούς και τα δικαιώματά τους, λαμβάνοντας στην πραγματικότητα το ρόλο του καταπιεστή των λαών.

Παρόλα αυτά όμως, το δημοψήφισμα άφησε και πολύ συγκεκριμένες παρακαταθήκες πάνω στις οποίες η Αριστερά πρέπει και οφείλει να χτίσει για τους αγώνες που έρχονται αλλά και για τον κόσμο τον οποίο οραματίζεται να δημιουργήσει. Χάρη σε αυτό πλέον γνωρίζουμε τον κοινωνικό συσχετισμό των ανθρώπων που είναι έτοιμοι να παλέψουν για όσα τους αφαιρούν, γνωρίζουμε πως τα πολιτικά αντανακλαστικά των πολλών αν και σε λήθαργο, όταν ξυπνούν αποτελούν μια ανεξέλεγκτη δύναμη για τους εκπροσώπους του συστήματος, μια δύναμη που σήμερα σέβονται και τρέμουν. Επιπλέον οι κοινές μάχες που δώσαμε στους δρόμους, στα σωματεία και στους συλλόγους μας για την επικράτηση του Όχι, μάχες που συνεχίζουμε να δίνουμε απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, απέναντι στους πλειστηριασμούς, απέναντι στην καθηγητική αυθαιρεσία στο χώρο του πανεπιστημίου, απέναντι στο φασισμό, σε κάθε μικρό και κάθε μεγάλο κομμάτι που επηρεάζει τις ζωές μας, μόνο θετικά μπορούν να αποτιμηθούν επάνω στη λογική της συσπείρωσης των αγωνιζομένων κομματιών.

Στο χώρο του πανεπιστημίου, η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση από πλευράς κράτους έχει οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του με αποτέλεσμα τη διακύβευση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του μέσα στα επόμενα χρόνια. Η πολιτική ζωή μέσα στους συλλόγους χαρακτηρίζεται από αδράνεια και απαξίωση από πλευράς της πλειοψηφίας των φοιτητών απέναντι στο παραδοσιακό συνδικαλιστικό πλαίσιο με την άμεση ευθύνη να βαραίνει τις συστημικές παρατάξεις των ΔΑΠ,ΠΑΣΠ αλλά και τη σεχταριστική ΠΚΣ, με τα σχήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς από την άλλη να μη φαίνεται να μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις ανάγκες των φοιτητών.

Επάνω στη βάση των προαναφερθέντων, τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμιση χρόνο έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την ανασύνθεση ολόκληρης της Αριστεράς, μιας Αριστεράς που θα αφουγκράζεται και θα αγωνίζεται, μιας Αριστεράς που θα συσπειρώνει πλατιά εργαζομένους και φοιτητές. Με αφορμή τη συζήτηση αυτή, στις περυσινές φοιτητικές εκλογές τα περισσότερα σχήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς πραγματοποίησαν κοινό κατέβασμα συνεργασίας δίνοντας προτεραιότητα όχι στα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά που τα χωρίζουν αλλά σε όσα τα ενώνουν.

Ως Αριστερή Ενότητα Θεσσαλονίκης θεωρούμε πως έχει έρθει πλέον η ώρα να προχωρήσουμε ένα βήμα πέρα από τις εξαγγελίες και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση από τα κάτω μιας νέας συνδικαλιστικής συλλογικότητας με αναφορά στη ριζοσπαστική-αντικαπιταλιστική Αριστερά. Οι υπάρχουσες συνθήκες μέσα στις σχολές μας, προτάσσουν την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σχήματος ανά κοινωνικό χώρο, δομημένο επάνω σε ισότιμους όρους έκφρασης και αποφάσεων, χωρίς την εκ των προτέρων υιοθέτηση πολιτικών μανιφέστων για τη συμμετοχή σε αυτό, αλλά με τη δημιουργία ταυτότητας αμεσοδημοκρατικά και συνθετικά. Στη λογική αυτή καλούμε σχήματα και οργανώσεις της Αριστεράς σε μια συζήτηση από το μηδέν για να μετατρέψουμε τη ρητορεία μας σε δράση και να απαντήσουμε στις επιτακτικές ανάγκες που ορθώνονται εμπρός μας. Κάθε συλλογικότητα με έκφανση στην Αριστερά είναι καιρός να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της μετωπικής συμπόρευσης, να αναλάβει το ρόλο που της αρμόζει στην ανασυνθετική διαδικασία και να αποφασίσει ποια είναι η Αριστερά για την οποία παλεύουμε και πασχίζουμε να αγωνιστούμε.

Καλούμε στη συζήτηση αυτή τους:

Αγωνιστικές Κινήσεις

ΑΡ.ΔΙ.Ν.

Ε.Α.Α.Κ.

Κ.Ο.Ε.

Πορεία

Σ.Σ.Π.

Ανένταχτους/ες αγωνιστές/ες

Την Παρασκευή 28 Απρίλη στις 16:00 στο Πολυτεχνείο.

αναδημοσίευση από http://brigada.gr:82/