Επικαιρότητα

AΡΚ: Το Σικάγο δείχνει τον δρόμο - Οι εργατικοί αγώνες συνεχίζονται

29/04/2017

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Όλες και όλοι στα συλλαλητήρια της εργατικής πρωτομαγιάς

1η Μαΐου του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η εξέγερση των εργατών του Σικάγο αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων των εργαζομένων, στη νεότερη εποχή. Αγώνες για το 8ωρο, για τους μισθούς, για τα εργασιακά δικαιώματα.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά έρχεται μετά από 7 χρόνια άσκησης μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα. Πολιτικών που έβαλαν σε εφαρμογή, εκτός από την  γενικευμένη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση της εργασίας και είχαν ως αποτέλεσμα την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας, αφού πάνω από το 60% των προσλήψεων αφορούν σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Την ίδια στιγμή, η απλήρωτη εργασία, το μπλοκάκι και η παραβατικότητα στην αγορά, αποτελούν μορφές συγκαλυμμένης αδήλωτης εργασίας. Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις έχουν εκτοπίσει τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ οι περικοπές των συντάξεων οδήγησαν σε φτωχοποίηση και εξαθλίωση ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Με την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  μπήκε σε εφαρμογή ένας ανελέητος μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος από τις λαϊκές – υποτελείς τάξεις προς τις τάξεις κατόχους των μέσων παραγωγής. Με τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, επιχειρείται η εμβάθυνση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης. Ο τέλειος μηχανισμός υφαρπαγής του λαϊκού – μισθωτού εισοδήματος.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επαίρεται για την επιτυχία του πλεονάσματος ύψους 3,9%, δημιουργούνται «πλεονάζοντες πληθυσμοί», «περιττοί άνθρωποι»  και εργασιακές εφεδρείες σε αναμονή προς εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή, με περισσή υποκρισία, καθιερώνει την Πρωτομαγιά ως υποχρεωτική αργία, αγωνιώντας να δώσει «αριστερό πρόσημο» στη διακυβέρνησή της και να λειάνει τις κοινωνικές αντιδράσεις από τα επερχόμενα μέτρα.

Η νέα συμφωνία, 4ο μνημόνιο, θα περικόψει και άλλο τις συντάξεις, θα υφαρπάξει το λαϊκό – μισθωτό εισόδημα μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου, θα διατηρήσει το διαλυμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), θα προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και θα περιορίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, το συνδικαλιστικό κίνημα, γραφειοκρατικοποιημένο και κατακερματισμένο, καταδεικνύει την αδυναμία της παραδομένης και γραφειοκρατικής  ηγεσίας του, να διαμεσολαβήσει τα προβλήματα του κόσμου της εργασίας.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, είναι αναγκαία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η επαναθεμελίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και η ανασυγκρότηση της συλλογικής δράσης του κόσμου της εργασίας.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, καλεί και συμμετέχει στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα:

ΑΘΗΝΑ: Πατησίων & Σολωμού, προσυγκέντρωση του ΜΕΤΑ, ώρα 10:30 π.μ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Πασαλιμάνι στη συγκέντρωση του Εργατικού Ταξικού Συντονισμού Πειραιά, ώρα 10:30 π.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εγνατία & Αγ. Σοφίας, προσυγκέντρωση του ΜΕΤΑ, ώρα 10 π.μ.