Απόψεις

Πώς θα θέλαμε την ΑΡΚ-Αρχές πολιτικής και οργανωτικής λειτουργίας της

24/10/2015

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Στην νέα περίοδο που έχουμε μπροστά μας και συνειδητοποιώντας και τα αντικειμενικά αδιέξοδα αλλά και τις υποκειμενικές αδυναμίες, θα πρέπει να απορρίψουμε τις πεπατημένες. Να είμαστε πιο ανοιχτοί και ανοιχτές σε πράγματα που δεν κάναμε, πράγματα την αξία των οποίων υποτιμήσαμε και πιο καχύποπτοι απέναντι σε μοντέλα που ακολουθήσαμε και που τελικά, στο όνομα της «αποτελεσματικότητας», υπονόμευσαν την δημοκρατία. Η πολιτική κρίση είναι και ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και να βγούμε πλουσιότεροι και πλουσιότερες από την εμπειρία μας.

Επιδίωξη είναι να μην επαναλάβουμε τις παθογένειες και τα μοντέλα τυπικής δημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με βάση τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει να πάμε σε ένα οργανωτικό μοντέλο με στόχο την ουσιαστική αξιοποίηση και του τελευταίου μέλους.

Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι όλοι και όλες ανεξαιρέτως να αναλαμβάνουν ευθύνες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την διαθεσιμότητα τους. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται και μια προσπάθεια από τους πιο έμπειρους συντρόφους και συντρόφισσες να αφήνουν τον χώρο και σε άλλο κόσμο, αλλά και από έναν συνδυασμό μοιράσματος των ευθυνών και εναλλαγής που θα επιτρέψουν περισσότερος κόσμος να εμπλέκεται στην ΑΡΚ ενεργά και από θέση ευθύνης. Επιδίωξή μας είναι όμως η συμμετοχή στην ΑΡΚ να μην έχει τόσες απαιτήσεις που να λειτουργεί ανασταλτικά στην συμμετοχή των μελών της στους κοινωνικούς χώρους και το κίνημα.

Δεδομένα

Για την πρότασή μας σε σχέση με την οργανωτική συγκρότηση της ΑΡΚ και τις σχέσεις μας με την ΛΑΕ παίρνουμε υπόψη μας τα εξής δεδομένα:

  1. Η ΑΡΚ συγκροτείται πάνω σε πολιτική και όχι ευρεία ιδεολογική συμφωνία. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι ξεκάθαρο και σαφές από όλους με τον ίδιο τρόπο ούτε κοινό το πού θέλουμε να καταλήξουμε. Καλούμαστε όμως να συγκροτήσουμε την ΑΡΚ. Ενδεχομένως αυτή τη διαδικασία να φαίνεται αντίστροφη, αλλά δε μπορεί να γίνει κι αλλιώς.
  2. Για τον παραπάνω λόγο αλλά και επειδή σε λίγους μήνες ούτε η ΑΡΚ ούτε η ΛΑΕ θα είναι ίδιες, όλες μας οι προτάσεις είναι μεταβατικές. Εξάλλου είμαστε οι ίδιοι, ως ΑΡΚ σε διαδικασία μετάβασης από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα πολιτική κίνηση.
  3. Επομένως τα βήματα πρέπει να είναι αργά αλλά όχι καθυστερημένα, γρήγορα αλλά όχι βεβιασμένα. Απαιτούν συγκλίσεις, χρόνο και σκέψη, ώστε να μην λειτουργήσουν αρνητικοί αυτοματισμοί. Βήματα αποδεκτά από όλους και όλες, προς την αυτοτελή συγκρότηση της ΑΡΚ με δημόσια και ανεξάρτητη εμφάνιση, εντός και εκτός ΛΑΕ
  4. Με διαδικασίες στις οποίες να είναι σαφές ποιος και τι αποφασίζει, και που θα επιδιώκουν ως προϋπόθεση την ισότιμη και δημοκρατική συμμετοχή, κάτι που θα παραμένει πάντα ζητούμενο.
  5. Βλέπουμε καταρχήν το τρίμηνο ως χρονικό ορίζοντα των προτάσεών μας, εφόσον, αν τηρηθεί ο προγραμματισμός της ΛΑΕ, θα συγκροτηθεί με κάποιο τρόπο στις αρχές Φλεβάρη. Μέχρι τότε, αλλά και για ένα επόμενο διάστημα, θεωρούμε δεδομένη τη συγκρότηση της ΛΑΕ ως κάποιου είδους συνεργασία μεταξύ συνιστωσών, ανεξαρτήτως τελικής μορφής. Με βάση τα παραπάνω παρακολουθούμε το διάλογο που ανοίγει από το κάλεσμα των οργανώσεων Αριστερής Ανασύνθεσης και Παρέμβασης με σκοπό τη δημιουργία ενός πόλου που θα προσπαθεί να εκφράζει πιο συγκροτημένα την κομμουνιστική ανανέωση. Στο ίδιο πλαίσιο προσπαθούμε να βρούμε κοινούς βηματισμούς με το Κόκκινο Δίκτυο, την Ανοιχτή λίστα και την ΑΡιστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση .
  6. Διευκρινίζουμε ότι σε μια περίοδο ευρύτερων ανακατατάξεων , η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση είναι και η ίδια μεταβατική κίνηση. Στόχος μας παραμένει η συνεχής ανασύνθεση των εγχειρημάτων των διαφορετικών εκδοχών κομμουνιστικής ανανέωσης (που εμπλέκονται ενεργά στην οργανωμένη πάλη ενάντια στο «ΤΙΝΑ») και όχι η δημιουργία μιας μόνιμης αυτόκεντρης Οργάνωσης.

Βάση Συγκρότησης

  1. Σε αυτή τη φάση η λειτουργία μας βασίζεται αναγκαστικά σε κάποιου είδους συνελευσιακό μοντέλο. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία που έχουν οι συνελεύσεις 100 ανθρώπων να βουλεύονται και τη δυσκολία αρκετών ανθρώπων να τοποθετηθούν σε τέτοια ακροατήρια. Προτείνουμε συνελεύσεις ανά περιοχές, όπου έχουμε κόσμο.
  2. Οι συνελεύσεις πρέπει να είναι τακτικές, μία φορά το μήνα. Με αρχή μέση και τέλος που θα επιτρέπουν την συμμετοχή σε όλη την διαδικασία και σε συντρόφους με περιορισμούς χρόνου αλλά και αντοχών, λόγω και άλλων αντικειμενικών υποχρεώσεων, εργασιακών, επαγγελματικών, οικογενειακών. Επιδιώκεται να υπάρχουν εισηγητικά και κείμενα συμβολής, γνωστά προηγουμένως, όπως και η ατζέντα της συνέλευσης.
  3. Με βάση τα απογραφικά κατά χώρους πολιτικής ενασχόλησης (γεωγραφικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς) θα εξετάσουμε στην πορεία τα επόμενα βήματα συγκρότησης. Συγκρότηση που σε κάθε περίπτωση την βλέπουμε μέσα από την εμπλοκή μας στα κινήματα και σε παράλληλη ανάπτυξη με αυτά

Όργανα της ΑΡΚ

Α. Οργανωτικό 5μελες (Αθήνα) > υπό το Συντονιστικό
Αρμοδιότητες:

  1. Παρουσία, site, newsletter, fb κτλ
  2. Εύρεση χώρων για συναντήσεις
  3. Απογραφικά συμμετεχόντων και συμμετεχουσών, απαραίτητα για να μάθουμε ποιοι και που είμαστε, ώστε να διαρθρωθούμε ανάλογα με την παρέμβασή μας.
  4. Admin στις λίστες
  5. Οργάνωση κινητοποιήσεων
  6. 3μηνη αρχική διάρκεια με πρόταση για τα παραπέρα στη βάση των απογραφικών

Β. Συντονιστικό

  1. Κάθε συνέλευση της ΑΡΚ αναδεικνύει ένα συντονιστικό. Αυτό θα είναι ανακλητό από την συνέλευση και θα επιδιώκεται η εναλλαγή.
  2. Για λόγους διαφάνειας, ενημέρωσης και δημοκρατίας, οι συναντήσεις του συντονιστικού δημοσιοποιούνται εντός της ΑΡΚ. Τα πρακτικά όλων των συντονιστικών είναι δημόσια στα μέλη της ΑΡΚ.
  3. Για να μη γίνει το συντονιστικό το κέντρο όλων των αποφάσεων, το κάθε μέλος του βάση των καθηκόντων που αναλαμβάνει σε αυτό, σχηματίζει τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας.
  4. Για το συντονιστικό της Αθήνας επιδιώκουμε την αναλογική εκπροσώπηση της διάρθρωσης της ΑΡΚ. Με ενίσχυση στη νεολαία και τα νέα πρόσωπα, π.χ. από την σπουδάζουσα και από τη νέα βάρδια εργαζομένων, το συνδικαλισμό, τις λαϊκές περιοχές όπου υπάρχει μια ομάδα συντρόφων, τους έμπειρους συντρόφους.
  5. Το Συντονιστικό της ΑΡΚ Αθήνας είναι διευρυμένο, περίπου 25 άτομα, με μια εκτελεστική γραμματεία 4-5 ανθρώπων, που να μην έχει πολιτικό ρόλο αλλά εκτελεστικό. Ορίζει διμερείς επαφές, προετοιμάζει συνεδριάσεις, συντάσσει ενημερώσεις κλπ. Για να μη γίνει αυτή η ΕΓ το κέντρο, όταν συγκροτηθεί, μπορεί να συμμετέχει σε αυτήν μόνο ένα μέλος που ανήκε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΣ της ΝΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, Τα συντονιστικά δεν έχουν ξεχωριστές λίστες από τις συνελεύσεις της ΑΡΚ.
  6. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΡΚ θα αποτελείται από το συντονιστικό της Αθήνας και ένα μέλος από όπου έχει δύναμη/συνέλευση η ΑΡΚ στην περιφέρεια. Οι θέσεις της περιφέρειες θα αντιστοιχούν σε ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος.
  7. Το πανελλαδικό συντονιστικό θα συνέρχεται μία φορά το μήνα σε ολομέλεια η οποία μπορεί να μην στηρίζεται μόνο στη φυσική παρουσία, αλλά και στη χρήση των νέων τεχνολογιών βάση του πετυχημένου πειράματος της πρώτης μας συνέλευσης.
  8. Το τμήμα του πανελλαδικού συντονιστικού που βρίσκεται στην Αθήνα, θα συνέρχεται συχνότερα, ώστε να αντιμετωπίζει ζητήματα άμεσης συγκυρίας και ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία της ΛΑΕ, ενώ θα έχει και την ευθύνη έκδοσης ανακοινώσεων σε ζητήματα συγκυρίας, ή όταν υπάρχουν προτάσεις συμμετεχόντων στην ΑΡΚ, και ειδικά σε ζητήματα που δεν καλύπτει επαρκώς η κεντρική παρουσία της ΛΑΕ
  9. Στο τέλος του τριμήνου με εισήγηση του απερχόμενου τότε πανελλαδικού συντονιστικού θα προταθούν πιο συγκεκριμένα οι αρμοδιότητές του. Στη βάση της πείρας και των αναγκών όπως θα έχουν προκύψει μέχρι τότε και με μέριμνα τα συντονιστικά να μην είναι τα κέντρα των αποφάσεων όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση ανεπάρκειες, λάθη και παραλείψεις θα διορθωθούν σε λίγους μήνες που θα είμαστε σοφότεροι και κυρίως θα έχουμε ένα πολιτικό πλαίσιο πιο συγκεκριμένο, βάση του οποίου θα προσαρμόσουμε και το οργανωτικό μας μοντέλο.


Σχέση με τη ΛΑΕ

  1. Οι αδυναμίες και τα όρια της ΛΑΕ είναι εμφανή. Ταυτοχρόνως όμως μόνο η ΛΑΕ αποτελεί αυτή τη στιγμή ισχυρό σημείο συγκέντρωσης της πολιτικής εμπειρίας, χώρο συζήτησης και ανασύνθεσης. Ένα πεδίο που, στο βαθμό που διατηρήσει έναν ανοιχτό χαρακτήρα, μπορεί μεσοπρόθεσμα να συγκεντρώσει πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, να διασώσει κόσμο από την αποστράτευση, να στηρίξει κινηματικές διαδικασίες, να αποτελέσει χώρο συνάντησης και σύνθεσης.
  2. Εκτιμάμε ότι κάθε συζήτηση για αναβάθμιση της ΛΑΕ περνάει απαραίτητα μέσα από το κίνημα. Δηλαδή η ΛΑΕ δεν μπορεί να αποτελέσει ένα ικανό εργαλείο αντίστασης αν το ίδιο το κίνημα δεν χρειαστεί έμπρακτα κάτι τέτοιο. Συνεπώς θωρούμε ότι η συζήτηση για την συγκρότηση της ΛΑΕ θα πρέπει να περπατά χέρι-χέρι με την καθημερινή εμπειρία αγώνων. Εκεί που οι συλλογικότητες δοκιμάζονται και δένονται.
  3. Συνεπώς, η ΑΡΚ θέτει ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της συζήτησης συγκρότησης της ΛΑΕ την ενεργό συμμετοχή της στο κίνημα, την ανάληψη πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση. Διαφορετικά, μπορεί να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, υπεριδεολογικοποιημένο και με μικρή σχέση με την κοινωνία. Άλλωστε η ίδια η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μας δείχνει ότι σε προγενέστερο χρόνο, υπερέβη τον εαυτό του μέσα από τους μεγάλους σταθμούς του κινήματος. Εκεί έγινε κόμμα, στο βαθμό και με τον τρόπο που έγινε.
  4. Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου αντιμετωπίζουμε εντελώς νέα δεδομένα και τη συνύπαρξη πολιτικών οργανώσεων, τάσεων και ομαδοποιήσεων που συναντιούνται για πρώτη φορά, θα πρέπει να σεβαστούμε διαφορετικές ταχύτητες και ανασυνθετικές διεργασίες εντός της Λαϊκής Ενότητας, και να έχουμε στο νου μας πιθανές διευρύνσεις της, επομένως να είμαστε ανοιχτοί στη λογική της συγκρότησης της Λαϊκής Ενότητας.
  5. Την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει και η ίδια η ΛΑΕ να δομηθεί με τα δεδομένα τόσο του συμπυκνωμένου πολιτικού χρόνου, όσο και της ανάγκης για ένα πολύπλευρο πολιτικό, προγραμματικό ως και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο σύγκρουσης που θα πρέπει να μπορεί να εκπονηθεί συλλογικά και με κοινωνικές αναφορές,

Συγκεκριμένα

  1. Τα μέλη της ΑΡΚ έχουν την αυτονομία να επιλέξουν τόσο το βαθμό όσο και τον τρόπο εμπλοκής τους στη Λαϊκή Ενότητα, ανά κοινωνικό χώρο που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν, αλλά και στις ομάδες εργασίας της, στη βάση των ειδικών πολιτικών τους ενδιαφερόντων.
  2. Η ΑΡΚ συμμετέχει στα όργανα της ΛΑΕ και τις κεντρικές διεργασίες της με μέριμνα του συντονιστικού της, έχοντας καταστήσει σαφές πως ο ίδιος ο τρόπος της συγκρότησης της Λαϊκής Ενότητας είναι κριτήριο για την περαιτέρω συμμετοχή μας στο εγχείρημα.
  3. Προκρίνουμε επομένως τον δημοκρατικό τρόπο συγκρότησης της Λαϊκής Ενότητας, στην κατεύθυνση ενός μετωπικού φορέα της Αριστεράς, πολυοργανωσιακού και πολυτασικού, που θα λειτουργεί όμως στη βάση των παρακάτω αξόνων:
  • Θα δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης και πραγματικής συμμετοχής σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα. Αυτό σημαίνει να λειτουργεί δημοκρατικά όχι μόνο στη βάση, αλλά και στην κορυφή, με μέριμνες για θετικές διακρίσεις υπέρ των μικρότερων συλλογικοτήτων που θα διασφαλίζουν την έκφραση των διαφορετικών απόψεων. Το επόμενο διάστημα, θα επιχειρήσουμε μέσα από τη συζήτηση να βρούμε το καταλληλότερο οργανωτικό μοντέλο για το σκοπό αυτό.
  • Θα έχει δημοκρατικά εκλεγμένα κεντρικά όργανα σε αριθμούς που να τους επιτρέπουν να βουλεύονται και όχι σε αριθμούς που απλώς "να τους χωράνε όλους". Όργανα που όμως θα πρέπει να προσανατολίζονται πρωτίστως στα κοινωνικά μέτωπα και τις επεξεργασίες του σχεδίου σύγκρουσης – και επομένως να έχουν και αντίστοιχο καταμερισμό χρεώσεων - και δεν θα εξαντλούνται στην "κατάθεση απόψεων" κατά τα γνωστά έθιμα της αριστεράς. Στο κοινωνικό κρίνεται κυρίως η επάρκεια των στελεχών, ειδικά στις νέες συνθήκες, και όχι μόνο στην αφήγηση. Εκλογή των οργάνων, και της ηγεσίας, από σώματα που θα μπορούν, τυπικά και πρακτικά, να τα ανακαλούν.
  • Προτείνουμε τη συλλογική και όχι μονοπρόσωπη ηγεσία στη ΛΑΕ (πχ συνεπικεφαλής όπως στο die Linke).