Απόψεις

Δάση & Δασικοί Χάρτες S.O.S.

26/05/2017

Μαριλένα Ιατρίδου

Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση υποστήριζε τα οικολογικά αιτήματα (είχε μάλιστα οργανώσει ολόκληρη ημερίδα εναντίον του άθλιου δασοκτόνου νόμου 4280/2014 του Σαμαρά), σαν Κυβέρνηση και με πρόσχημα τους δασικούς χάρτες, προχωρεί με απείρως αθλιότερους νόμους (4389/2016, 4462/2017, 4467/2017), σε έναν άνευ προηγουμένου αφανισμό των δασικών οικοσυστημάτων για ψηφοθηρικούς λόγους, προκειμένου να ικανοποιήσει τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα των καταπατητών, των εμπρηστών και των καταστροφέων των δασών.

 

Εκχερσώνονται 6.000.000 στρέμματα δασών, χάριν δήθεν της γεωργίας

Σύμφωνα  με τον πιο πρόσφατο νόμο 4467/2017, παραχωρούνται σε «αγρότες» περίπου 6.000.000 στρέμματα δασών (έπεται και συνέχεια) με πρόσχημα την αγροτική καλλιέργεια. Παρόλο που το 1/3 τουλάχιστον των αγρών της χώρας είναι ακαλλιέργητοι, μόνο με τους ήδη αναρτηθέντες δασικούς χάρτες που αφορούν το 36% της έκτασης της χώρας, παραχωρούνται στους καταπατητές – εκχερσωτές των δασών 2.000.000 στρέμματα δασών, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Φάμελου.

Στα εκχερσωμένα δασικά οικοσυστήματα επιτρέπονται γεωτρήσεις και υδροπαροχές από ρέματα και πηγές, που θέτουν σε κίνδυνο την υδρογεωλογική ισορροπία των δασικών -και όχι μόνο- συστημάτων, μόνιμα κτίσματα άνευ περιορισμού,  ρευματοδότηση, διάνοιξη δρόμων, μόνιμες εγκαταστάσεις, κλπ. Ταυτοχρόνως παραχωρούνται στους καταπατητές και αναγνωρίζονται κατά κυριότητα οι εκχερσωμένες εκτάσεις, εις χλεύην των κορόϊδων «νομοταγών πολιτών" που δεν εκχέρσωσαν και δεν καταπάτησαν, σεβόμενοι το Σύνταγμα, τους νόμους και το δασικό περιβάλλον.

Θεωρείται βέβαιο ότι πάρα πολλές από τις εκτάσεις αυτές προορίζονται για οικιστικές, τουριστικές κλπ χρήσεις.

Εκτός από την  εκχέρσωση των δασών, επιτρέπεται και η διάθεση τους για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με συνοδευτικά έργα, όπως γεωτρήσεις, υδροπαροχές, ρευματοδοτήσεις, έργα οδοποιίας και μόνιμα κτίσματα μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου διάσπαση και διατάραξη της φυσικής ισορροπίας και της λειτουργικότητας των δασικών οικοσυστημάτων.

Αποχαρακτηρίζονται οι αναδασωτέες εκτάσεις

Με  τροπολογία στο νόμο 4462/2017, δάση ή δασικές εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς και δεν φαίνονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 2007 χάνουν τον αναδασωτέο χαρακτήρα τους. Με τον τρόπο αυτό αποχαρακτηρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών που κάηκαν ανάμεσα στο 1945 και το 2007, καθώς μετά το 1945 παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ημιορεινών δασών.

Νομιμοποιούνται κτίσματα και οικισμοί εντός δασών

Εξαιρούνται από την καταγραφή τους στους δασικούς χάρτες ως δασικά όλα τα παράνομα κτίσματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως οικιστικές πυκνώσεις (ιώδεις περιοχές). Σύμφωνα με τον Φάμελο, οι οικιστικές πυκνώσεις των αναρτηθέντων χαρτών ανέρχονται σε 830.000 στρέμματα, και συνεπώς, αναγόμενες στο σύνολο της χώρας, ανέρχονται σε 2.500.000 στρέμματα.

Δασικοί χάρτες πρόχειροι, αντιεπιστημονικοί & αντισυνταγματικοί

Για τις πράξεις χαρακτηρισμού μίας έκτασης από την δασική υπηρεσία γινόταν χρήση 4-5 ζευγών αεροφωτογραφιών (ένα ζεύγος ανά δεκαετία περίπου). Για τους χάρτες χρησιμοποιούνται κυρίως οι αεροφωτογραφίες του 1945 (οπότε πολλά δάση είχαν καταστραφεί λόγω του πολέμου) και ορθοφωτοχάρτες του κτηματολογίου 2007-2009 (αμφιβόλου ποιότητας). Νομοτελειακά από την αίολη αυτή διαδικασία δεν καταγράφονται δάση που δημιουργήθηκαν μετά το 1945 και στη συνέχεια καταστράφηκαν πριν το 2007.

 

Δεν αποτυπώνονται στους χάρτες τα πάρκα και τα άλση μέσα στις πόλεις! Μήπως για να διευκολυνθεί η χωροθέτηση γηπέδων (ΑΕΚ, ΠΑΟ και ποιός ξέρει τη συνέχεια);

 

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

 ———

210-9817251

mariatrd@otenet.gr