Επικαιρότητα

Να υπερασπιστούμε τα δάση ως κοινά αγαθά!

21/06/2017

Πάνος Τότσικας

Η πρόσφατη ανάρτηση Δασικών Χαρτών σε 33 περιοχές της χώρας, ανέδειξε ένα πλήθος προβλημάτων που μέχρι σήμερα αποσιωπούνταν και τα οποία σχετίζονται με την μακροχρόνια ανεπαρκή  προστασία των δασών, της δασικής γης και της δημόσιας περιουσίας από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
Με τους νόμους 4462/2017, 4467/2017 και με μια σειρά Υπουργικές αποφάσεις, προωθείται  από την σημερινή κυβέρνηση ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και η εκποίηση δημόσιας δασικής γης, επιβραβεύοντας τους κάθε λογής καταπατητές, εκχερσωτές, εμπρηστές των δασών και των δασικών εκτάσεων, δίνοντάς τους «συγχωροχάτι» για τις πολλαπλές παρανομίες και αυθαιρεσίες τους.
Πολύ επιγραμματικά, επισημαίνεται ότι:

  • Συνολικά προβλέπεται η παραχώρηση  σε ιδιώτες άνω των 6.000.000  στρεμμάτων  παράνομα καταπατημένων και εκχερσωμένων δημόσιων δασικών εκτάσεων με πρόσχημα την  γεωργική καλλιέργεια, γεγονός που έχει ως συνέπεια την διάσπαση της φυσικής ισορροπίας  και της  λειτουργικότητας των φυσικών οικοσυστημάτων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, ένα σημαντικό μέρος αυτών των «καλλιεργούμενων» εκτάσεων, επιδοτούνται σήμερα παράνομα με Κοινοτικές ενισχύσεις.
  • Δασικές εκτάσεις που κηρύχτηκαν αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς μεταξύ 1945 και 2007, χάνουν τον αναδασωτέο χαρακτήρα τους.
  • Η κύρωση των δασικών χαρτών συνάντησε   τις αντιρρήσεις  και των κάθε είδους αυθαίρετων οικιστών, πρώτης  ή και δεύτερης, πολυτελούς συνήθως, κατοικίας. Με τον νόμο 4389/2016,  θεσμοθετήθηκε  η εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες αυθαίρετων οικισμών που βρίσκονται εντός των δασών και των δασικών εντάσεων, δημιουργώντας αλλεπάλληλες «τρύπες» στη συνέχεια των δασικών οικοσυστημάτων, τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις».
  • Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 1203/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας, επειδή  η διαδικασία του Κτηματολόγιου έχει προηγηθεί  σε διάφορες περιοχές της χώρας χωρίς  την κατάρτιση δασικών χαρτών, «...αφήνεται χωρίς πλήρη προστασία ο δασικός πλούτος της χώρας, ο οποίος αποτελεί πολύτιμο περιβαλλοντικό αγαθό και ιδίως, αποκόπτονται από τη δημόσια κτήση δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και, μάλιστα, ευρισκόμενες πλησίον αστικών περιοχών, αφού τα εγγραφέντα φερόμενα ως δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου επ’ αυτών βαίνουν προς οριστικοποίηση, η δε αμφισβήτησή τους από το Δημόσιο, ακόμη κι αν ευδοκιμήσει, θα έχει μόνον ενοχικές συνέπειες».


Τα δάση ανήκουν σε όλους  και όχι στους καταπατητές και στους σφετεριστές τους!
Όχι στη  λεηλασία της δημόσιας δασικής γης!
Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δασικών εκτάσεων!
Τα δάση δεν είναι εμπορεύματα!
Tα δάση και οι δασικές εκτάσεις είναι κοινά αγαθά!
Τα δάση είναι η ζωή μας!