Απόψεις

Κύμα ειρήνης για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων

21/09/2017

Σίσσυ Βωβού

Το «Κύμα ειρήνης» είναι μια έκκληση για δράσεις για να κυκλωθεί όλη η γη, συνδέοντας τον πληθυσμό όλου του κόσμου, και καλώντας όλες τις κυβερνήσεις της γης να υπογράψουν τη συνθήκη της απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων του ΟΗΕ. Η πρωτοβουλία γι’ αυτό ελήφθη από τους Hibakusha*, δηλαδή επιβιώσαντες των πυρηνικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Η έκκληση GENSUIKYO (Συμβούλιο ενάντια στις Α και Η βόμβες, της Ιαπωνίας)

Ας ξεκινήσουμε τις δράσεις «Κύμα ειρήνης» από τις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να υπογράψουν τη Συνθήθηκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων

Με την ευκαιρία της 72ης επετείου του ατομικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, το Παγκόσμιο Συνέδριο του 2017 ενάντια στις βόμβες Α και Η, καλεί όλους τους λαούς του κόσμου να ξεκινήσουν διεθνείς ταυτόχρονες δράσεις με τη μορφή «Κύματος ειρήνης» για να πιέσουν όλες τις εθνικές κυβερνήσεις να αποδεχθούν την Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών όπλων, από τις 20 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η Συνθήκη θα ανοιχθεί για υπογραφές, μέχρι τις 26, Διεθνή Ημέρα για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, έγινε αποδεκτή τον Ιούλιο του 2017 με την υποστήριξη 122 κρατών. Η συνθήκη διακηρύσσει ότι τα πυρηνικά όπλα είναι απάνθρωπα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, δοκιμές, κατασκευή, απόκτηση, κατοχή, αποθήκευση και την χρήση και απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Μεταξύ των 193 μελών-κρατών των Ηνωμένων Εθνών, μόνον 9 χώρες** κατέχουν πυρηνικά όπλα. Αν αυτές αποφασίσουν, είναι δυνατόν να επιτευχθεί ένας κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά κατά τη διάρκεια ζωής των Hibakusha.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, γυρίζοντας την πλάτη σ’ αυτή την ιστορική ευκαιρία, παραμένει υπό την «πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ και αρνήθηκε να αποδεχθεί τη συνθήκη. Αυτό, δεν είναι μόνον αντίθετο στις επιθυμίες των Hibakusha και του λαού που είναι θύμα ατομικών βομβαρδισμών, αλλά και αντίθετο στο σύνταγμα της Ιαπωνίας που αποκηρύσσει για πάντα όλους τους πολέμους.

Το «Κύμα ειρήνης» θα αρχίσει από την Ιαπωνία το μεσημέρι της 20ης Σεπτεμβρίου, θα κυκλώσει όλη την υφήλιο, συνδέοντας δράσεις σε διαφορετικές χώρες που θα καλούν όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να αποδεχθούν τη συνθήκη. Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Παγκοσμίου Συνεδρίου ενάντια στις Α και Η βόμβες, καλούμε όλους και όλες εσάς να οργανώσετε δράσεις, θέτοντας ως κοινό στόλο την «Κατάργηση των πυρηνικών όπλων, και πιέζοντας όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να υπογράψουν και να κυρώσουν τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων», και να περιλάβετε την «Έκκληση Hibakusha για τη διεθνή καμπάνια υπογραφών».

Στην Ιαπωνία, οι δράσεις:

  • Το μεσημέρι της 20ης Σεπτεμβρίου, θα διακηρύξουμε την έναρξη του «Κύματος ειρήνης» στη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι και το Τόκιο, και θα πραγματοποιήσουμε ποικίλες δράσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται συλλογή υπογραφών στο δρόμο σε όλη τη χώρα.
  • Μαζί με τους Hibakusha, θα κάνουμε τη δράση «Orizuru Action» από τη 1.30 το μεσημέρι μπροστά στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Τόκιο, για να πιέσουμε τον πρωθυπουργό Άμπε και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να υπογράψει τη Συνθήκη. Επίσης θα επισκεφθούμε τις πρεσβείες των χωρών που κατέχουν πυρηνικά όπλα για να τις καλέσουμε να αποδεχθούν τη συνθήκη.
  • Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε δράσεις σε διαφορετικά μέρη της Ιαπωνίας και στις 26 Σεπτεμβρίου θα ενταχθούμε στην καμπάνια συλλογής υπογραφών που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Προώθησης συλλογής υπογραφών.

Συνδεθείτε στην έκκληση Hibakusha για συλλογή υπογραφών: http://www.antiatom.org/english/our_activity/index.php?id=132

Σας καλούμε να ενταχθείτε στο «Κύμα Ειρήνης» σε όλη την υφήλιο. Ας αρχίσουμε τους σχεδιασμούς/προετοιμασίες για την επιτυχία των αρχικών δράσεων και με μεγαλύτερη ποικιλία δράσεων στις τοπικές κοινωνίες σας, χώρους εργασίας, χώρους εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο.

Σε πολλές χώρες υπάρχουν ήδη σχέδια για την συμμετοχή σ’ αυτή την δραστηριότητα και το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης και άλλες οργανώσεις ειρήνης προωθούν αυτές τις δράσεις σε υποστήριξη του «Κύματος Ειρήνης».

Στείλτε μας τα σχέδια δράσης σας. Θα τα μεταφράσουμε στην ιαπωνική και θα τα επικοινωνήσουμε στα κινήματα στην Ιαπωνία, κι εμείς από τη μεριά μας θα σας στείλουμε τα σχέδιά μας στην Ιαπωνία για να συνδεθούμε σε όλη τη γη με δράσεις και να ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Θα εκτιμούσαμε πολύ τη διάδοση της έκκλησής μας στα δίκτυα και τους συνεργάτες σας.

Peace Wave Task Force
Organizing Committee, the World Conference against A and H Bombs

2-4-4 Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo 113-8464 Japan
Email: [email protected]. or.jp
Tel: +81-3-5842-6034 Fax: +81- 3-5842-6033
Web: http://www10.plala.or.jp/antiatom

*Οι επιζήσαντες και επιζήσασες της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνική ονομάζονται hibakusha, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “οι άνθρωποι που επλήγησαν από τη βόμβα”.
**Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Βόρειος Κορέα, Ισραήλ.
Η Συνθήκη που έγινε δεκτή στην Αγγλική: https://www.un.org/disarmament/ptnw/

Βλ. αναλυτική παρουσίαση στο Μωβ, 8 Αυγ. 2017: https://tomov.gr/2017/08/08/%CF%87%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BC%CE%B1-%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B9-6-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-9-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-1945/