Επικαιρότητα

ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΟ INTERNET – ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ NET NEUTRALITY

16/12/2017

Γρηγόρης Τσαρδανίδης

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 έχει προγραμματιστεί προς ψήφιση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ένα νομοθέτημα που θα άρει την προστασία του Net Neutrality και κατά συνέπεια θα αλλάζει ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί το διαδίκτυο προς το χειρότερο.

Τι είναι όμως το Net Neutrality και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Το Net Neutrality ή αλλιώς η Ουδετερότητα του Διαδικτύου είναι η αρχή ότι όλα τα δεδομένα στο διαδίκτυο οφείλουν να αντιμετωπίζονται ως ίσα. Δηλαδή, τα δεδομένα εντός του δικτύου στέλνονται το ίδιο γρήγορα και είναι το ίδιο προσβάσιμα ασχέτως το ποιος τα παίρνει ή τα στέλνει. Αυτό είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας του διαδικτύου. Είναι αυτό που δίνει την δυνατότητα σε μικρότερες επιχειρήσεις ή ιστοσελίδες ή ακόμα και προσωπικά blog να έχουν πρόσβαση σε ευρύ κοινό χωρίς να εκτοπίζονται από τις ιστοσελίδες μεγάλων εταιριών.

Με άλλα λόγια στο διαδίκτυο σε αντίθεση με το super market δεν μπορείς να πληρώσεις τον ιδιοκτήτη να μη πουλάει τα προϊόντα των αντιπάλων σου ή των μικρών παραγωγών ούτε να τον βάλεις να τα τοποθετήσει σε κάποιο απόμακρο ράφι. Υπάρχουν, βέβαια, οι διαφημίσεις και οι πληρωμένες διαφημίσεις στην αναζήτηση της Google αλλά η ουσία παραμένει ότι η ίδια. Η κάθε ιστοσελίδα πρέπει να είναι για τον χρήστη εξίσου προσβάσιμη όποια και αν είναι.

Η αρχή αυτή του διαδικτύου έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων εταιρικών τηλεπικοινωνιών. Αυτές στις ΗΠΑ παρέχουν εκτός από internet και τηλέφωνο, καλωδιακή τηλεόραση και ανήκουν σε μεγάλους ομίλους που ελέγχουν ΜΜΕ και εταιρίες παραγωγής. Δύο από τις μεγαλύτερες είναι  η Verizon, η Comcast που κατέχει και το δίκτυο NBC και η Time Warner Cable που είναι τμήμα της γνωστής Warner.

Οι εταίρες τηλεπικοινωνιών εντόπισαν στην κατάργηση της αρχής αυτής μια επιχειρηματική ευκαιρία.

Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν γρήγορες και αργές «λεωφόρους» δεδομένων και να βάλουν τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να πληρώνουν παραπάνω για να τρέχουν πιο γρήγορα τα δεδομένα τους εντός του δικτύου. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην δημιουργία δικτύου πολλαπλών ταχυτήτων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Δημιουργούνται δηλαδή οι προϋποθέσεις να γίνει το Internet μια κλειστή αγορά με εμπόδια εισόδου σε νέες προσπάθειες αλλά και ακόμα χειρότερα να οδηγηθεί η οριζόντια – κοινοτική διάσταση του διαδικτύου σε μαρασμό πετώντας έξω μεμονωμένους ή οικονομικά ανίσχυρους δημιουργούς περιεχομένου. Κατ’ επέκταση και κάθε ριζοσπαστικό περιεχόμενο θα μπορεί είτε να αποκρύπτεται εντελώς ή να αποκλείεται στη πράξη με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελευθερία λόγου και διακίνησης ιδεών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών προσπαθούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Το 2014 είχαν προσπαθήσει με όπλο και τα ισχυρά λόμπι που διαθέτουν στη κρατική δομή των ΗΠΑ και κυρίως στην FCC – Federal Communications Commission να άρουν το Net Neutrality αλλά βρήκαν απέναντι τους πολύ ισχυρή αντίσταση με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καταφέρουν το στόχο τους αλλά αντίθετα να υπάρχει τον Φεβρουάριο του 2015 νομοθετική ρύθμιση που ισχυροποιούσε τη προστασία της Ουδετερότητας του Διαδικτύου.

Τώρα προσπαθούν και πάλι, έχοντας και στη κορυφή της FFC έναν δικό τους άνθρωπο τον Ajit Pai, ρεπουμπλικανός και πρώην στέλεχος της εταιρίας επικοινωνιών Verizon. Απέναντι τους έχει σχηματιστεί ένα ευρύ και αντιφατικό μέτωπο όπως ακριβώς και πριν τρία χρόνια. Από τη μία υπάρχουν μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου όπως η Google, το Twitter, το Netflix ή ιστοσελίδες σαν το Yelp και το PornHub που υπερασπίζονται τουλάχιστον προς ώρας το Net Neutrality με το σκεπτικό ότι δεν θέλουν να πιέζονται να δίνουν χρήματα στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε ένα παζάρι για το ποιου το περιεχόμενο θα φτάσει στους χρήστες.

Από την άλλη κοινότητες ελεύθερου λογισμικού ή οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας στο διαδίκτυο όπως το Free Software Foundation βάζουν μπροστά το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης, του αθέμιτου ανταγωνισμού και εν τέλη της ίδιας της ύπαρξης του διαδικτύου ως ένα χώρο όπου ο καθένας μπορεί με ελάχιστα μέσα να δημοσιεύει και να μοιράζετε περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό στις 7 Δεκεμβρίου οργανώνονται πολλές διαδηλώσεις σε πόλεις τον ΗΠΑ με απαίτηση από το Κονγκρέσο να μην εγκρίνει την πρόταση της FFC για την κατάργηση του Net Neutrality.  Παρότι φαντάζει μακριά οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και μπορούν να κρίνουν πραγματικά το μέλλον του διαδικτύου. Η προσπάθεια αυτή για την καταστροφή του διαδικτύου πρέπει να πέσει στο κενό όπως και οι προηγούμενες! Save the internet!

Πηγή : Sociality 

Δευτέρα 18/ 12 στις 7:30 , Σολωμού 13 Εξάρχεια υπάρχει και η σχετική εκδήλωση : Control or be Controlled?