Επικαιρότητα

Πλήρης ευθυγράμμιση της Περιφέρειας με τη Δικέφαλος ΑΕ - Αδιαφορία για τις θέσεις του Δήμου

18/02/2018

Πολίτης Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας

Υπερψήφισε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της υπογειοποίησης τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σήμερα (15/2), παρά τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν από αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους. Σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε από τα επεισόδια που έγιναν την προηγούμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση με αυτό το θέμα, όπου προπηλακίστηκαν οι εκπρόσωποι του Δήμου από ομάδες φερόμενων οπαδών, η σημερινή συνεδρίαση χωρίς την παρουσία του Δήμου και με μια εισήγηση που έφερε ημερομηνία του περασμένου Αυγούστου, ήταν εκ των προτέρων σίγουρο ότι θα κατέληγε στην πλήρη υιοθέτηση της Μελέτης που πραγματοποίησε η Δικέφαλος ΑΕ.

Παρόλα αυτά στην ίδια τη συνεδρίαση τέθηκαν σοβαρά ζητήματα:

για τη σκοπιμότητα του έργου – από πολλούς ομιλητές, μεταξύ των οποίων και στελέχη της Περιφέρειας, υπογραμμίστηκε ότι το έργο σχεδιάστηκε με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του υπό ανέγερση γηπέδου
για τη λειτουργικότητά του – από πολλούς ομιλητές που φάνηκαν να έχουν διαβάσει τη ΜΠΕ, αμφισβητήθηκε η χρησιμότητα της υπογειοποίησης στην ίδια τη λειτουργία του γηπέδου
για τον τρόπο σχεδίασης και υλοποίησής του – αν και υποτίθεται ότι αφορά ένα δημόσιο έργο, σχεδιάστηκε από μια ιδιωτική εταιρεία για να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια
για την διαδικασία που ακολουθήθηκε – ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, που είναι η δημοτική αρχή, αγνοήθηκε.
Στο θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνέβαλαν η πλειονότητα των συμβούλων της Δύναμης Ζωής (με αρκετές διαρροές), η παράταξη Σγουρού και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας με ένα συναγωνισμό ΑΕΚοφροσύνης και υποταγής στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, της Ανάσας για την Οικολογία και οι ανεξαρτητοποιηθέντες από τη Δύναμη Ζωής.

Το βάρος της υποστήριξης της ΜΠΕ σήκωσε η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου, η οποία είπε ότι δεν «πείσθηκε» από τα επιχειρήματα του Δήμου, αλλά και ο εντεταλμένος σύμβουλος για ζητήματα αθλητισμού Σ. Πάντζας, ο οποίος μίλησε για 200 εκατομμύρια που δίνονται για αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αττική, θέλοντας να αντιπαρέλθει τις κατηγορίες ότι χρηματοδοτούνται γήπεδα που ανήκουν σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Εντύπωση προκάλεσαν επιχειρήματα που ακούστηκαν από την πλευρά των υποστηρικτών της ΜΠΕ περί ερασιτεχνικών τμημάτων που θα στεγαστούν στο υπό ανέγερση γήπεδο της ΑΕΚ, γεγονός που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε την τοποθέτηση του μελετητή του έργου Κ. Ζέκου, ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει ως κοινωφελές το έργο της υπογειοποίησης, ενώ εμφανίστηκε έτοιμος να… δεχτεί τροποποιήσεις στο θέμα των κυκλοτερών κόμβων στην οδό Δεκελείας, για τους οποίους μάλιστα είπε ότι μπορεί και να μη γίνουν.

Πηγή: Πολίτης Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας (politisfx.gr)