Απόψεις

Το ασφαλιστικό βλάπτει σοβαρά τους επαγγελματίες στην υγεία (και όχι μόνο)

20/01/2016

Γράφουν οι γιατροί Κυριακόπουλος Σάκης, Παπαρίζου Κλεοπάτρα, Χριστοδούλου Ορέστης, Χριστοδούλου Πάνος

Το νέο ασφαλιστικό, το οποίο παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ανοίγει μια συνολική συζήτηση κατά πόσο μπορεί να ανατραπεί. Η προϋπόθεση βέβαια είναι αν χρειάζεται να ανατραπεί. Σε απλοϊκό επίπεδο, ενστικτωδώς το σύνολο των επιστημονικών φορέων, των σωματείων, των αγροτών και των ανέργων το έχει απορρίψει. Δικαιολογημένα καθώς οι ανακατατάξεις που επιφέρει στοχεύουν σε δημοσιονομικού τύπου μέτρα, τα οποία εντείνουν τις ανισότητες σε επίπεδο κοινωνίας, με μοναδικό στόχο την αποπληρωμή του χρέους και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και όχι την δημιουργία ενός ασφαλιστικού που θα λειτουργεί αναδιανεμητικά ως προς τα κατώτερα στρώματα και τη νεολαία.

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, στις κινητοποιήσεις παρατηρήθηκε μια μεγάλη μάζα κόσμου, με αρκετά έντονο το στοιχείο της νεολαίας αλλά και εμφανή την απουσία του ιατρικού κλάδου. Με αυτό το δεδομένο θα ήταν δυνατό να συμπεραθούν δύο πράγματα, ή ότι ο ιατρικός κλάδος δεν πλήττεται ή ότι δεν έχει αποφασίσει να αντιδράσει αν πλήττεται. Άρα σε πρώτο επίπεδο θα εξετασθεί σε πιο επίπεδο πλήττεται η κάθε κατηγορία του ιατρικού κλάδου.

 Εργαζόμενοι με μπλοκάκια

Ένα μεγάλο κομμάτι των νέων εργαζομένων απασχολείται αυτή τη στιγμή με το λεγόμενο μπλοκάκι σε ιδιωτικές κλινικές-εργαστήρια και σε ΜΚΟ. Η ήδη υπάρχουσα κατάσταση τους αναγκάζει να πληρώνουν μόνοι τους τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Το νέο ασφαλιστικό τους αντιμετωπίζει ως… επιχειρηματίες, παρότι στην ουσία είναι υπάλληλοι. Στην ουσία η άρνηση της πραγματικής τους ιδιότητας οδηγεί στην φορολόγηση τους σε δυσανάλογο επίπεδο, το οποίο οδηγεί στον περιορισμό των ήδη μικρών απολαβών τους χωρίς να εξασφαλίζεται καν η συμμετοχή της εργοδοσίας, εφόσον αυτή σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγνωρίζεται.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Το τμήμα του ιατρικού κλάδου, το οποίο ακολουθεί την ιδιωτική προσφορά περίθαλψης θα φορολογηθεί με την κλίμακα στην οποία γίνεται ο επιχειρηματικός κλάδος, δηλαδή της τάξεως του 38.45%. Δηλαδή προκαταβολικά με βάση τα υπολογιζόμενα κέρδη από την προηγούμενη χρονιά. Σε μια περίοδο κρίσης, ο τρόπος αυτός φορολόγησης ευνοεί τους έχοντες σταθερά κέρδη, δηλαδή τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, προτρέποντας το κλείσιμο των μικρών μονάδων και την αποτροπή ανοίγματος νέων. Ιδιαίτερα στον ιατρικό κλάδο, η επιλογή ιδιώτευσης δεν αφορούσε μόνο τους έχοντες το αντίστοιχο κεφάλαιο, αλλά και όσους δεν άντεχαν τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ.

Εργαζόμενοι στο δημόσιο

Το κομμάτι το οποίο εργάζεται στο δημόσιο, ειδικευόμενοι, αγροτικοί και ειδικευμένοι, αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια της κατάληξης των ασφαλιστικών εισφορών τους, καθώς δε γνωρίζουν με πιο τρόπο και σε πιο ταμείο θα καταλήξουν οι εισφορές τους. Η περικοπή των επιδομάτων και η αλλαγή του μισθού προφανώς οδηγεί στη διαφορετικό υπολογισμό της σύνταξης τους, ενώ ερώτημα αποτελεί σε πια ηλικία θα καταφέρουν να αποδεσμευτούν από την εργασία τους και κατά πόσο αυτό θα είναι παραγωγικό για τη δημόσια υγεία.

Άνεργοι

Ο τομέας των ανέργων δεν επηρεάζεται εμφανώς από το ασφαλιστικό. Την ίδια ώρα αναγκάζονται να πληρώνουν εισφορές στο ταμείο τους, για να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς να έχουν έσοδα. Βέβαια αποτελεί ερώτημα αν με βάση τα παραπάνω υπάρχει κάποια προοπτική στο να βρουν δουλειά με αξιοπρέπεια.

 

Το τελευταίο σημείο ουσιαστικά περιγράφει την επερχόμενη κατάσταση για το σύνολο του ιατρικού κλάδου. Το μόνο που εγγυάται το κράτος πλέον είναι περίπου 384 ευρώ σύνταξη. Η δημιουργία ολιγοπωλίων στον τομέα της υγείας, σε βάθος χρόνου ουσιαστικά θα δημιουργεί ένα μονόδρομο για τους νέους γιατρούς : την εργασία χωρίς ασφάλιση, με το κομμάτι σε μεγάλα franchise, οδηγώντας ουσιαστικά στην αλλαγή της φύσης τόσο της παροχής υγείας όσο και του ρόλου του ιατρικού προσωπικού. Πλέον θα υπάρχει η παροχή υγείας ως εμπόρευμα, γεγονός το οποίο θα επιφέρει την υπαλληλοποίηση του γιατρού και την μεταστροφή του προσανατολισμού των υπηρεσιών του. Η λειτουργία αυτή, ανοίγει την πόρτα για τη μετάδοση των εργασιακών αυτών σχέσεων στο δημόσιο για να καλύψει τα κενά με μπλοκάκια αντί για συμβάσεις. Η καταλήστευση των ταμείων, από το χρηματιστήριο έως την άρση των ασφαλιστικών για την αποπληρωμή του χρέους, εμπεδώνει την γενικευμένη ανασφάλεια. Το παραπάνω μεταφράζεται σε μεγαλύτερα κύματα μετανάστευσης, οξύνοντας το δημογραφικό έλλειμμα του ασφαλιστικού. Η κατάληξη είναι ένα επισφαλές ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα εξαρτάται από τα δημοσιονομικά του κράτους και του χρέους.

Η επιλογή της Ελλάδας να βασίζεται σε ένα μεικτό ασφαλιστικό σύστημα, από κρατικές εισφορές και ασφαλιστικά ταμεία, φτάνει στα όρια του. Κοινός τόπος των προβλημάτων είναι η αντιμετώπιση της νέας γενιάς γιατρών. Το αδιέξοδο το οποίο αντιμετωπίζουν προφανώς δε θα λυθεί ούτε με τη μοιρολατρία ούτε δυστυχώς μέσω του επιστημονικού φορέα, καθώς πέρα από την κάλυψη κινητοποιήσεων, δε μπορεί να ανοίξει ένα διάλογο που θα αφορά τη νέα γενιά. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους νέους γιατρούς, αλλά το σύνολο των νέων εργαζομένων, είναι απαραίτητος ο συντονισμός τους σε ένα νέο μέτωπο το οποίο θα διεκδικεί την απόσυρση του ασφαλιστικού, την ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων αντί της πληρωμής του χρέους και τη συζήτηση όχι μόνο για ένα ασφαλιστικό με βάση την αλληλεγγύη των από κάτω αλλά και για μια διαφορετική μορφή εργασίας.

Προφανώς για αυτό δε χρειάζεται να λέμε ότι δε θα περάσει. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να μην περάσει.

 

Κυριακόπουλος Σάκης, ειδικευόμενος ιατρός

Παπαρίζου Κλεοπάτρα, ειδικευόμενη ιατρός

Χριστοδούλου Ορέστης, άνεργος ιατρός

Χριστοδούλου Πάνος, εργαζόμενος ιατρός με μπλοκάκι