Απόψεις

Τα χαμόγελα της αυτάρεσκης εξουσίας κόντρα στην απόγνωση της καιόμενης ύπαρξης

23/03/2018

Θράσος Αβραάμ

«Nα εξυπηρετήσουμε και να υπηρετήσουμε τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Έχει πάρα πολλά αυτή η συμφωνία που πρέπει να αξιοποιήσουμε». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο νέος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά την πρώτη επίσκεψη του στη Λέσβο αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν αλλά η εφαρμοζόμενη πολιτική παραμένει η ίδια. Ο κ. Βίτσας επισκεπτόμενος τον τομέα των ανηλίκων που βρίσκονται στη Μόρια μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις για λύση σε προβλήματα αλλά δεν δεσμεύτηκε για τίποτα συγκεκριμένο. Χαμογελαστός και ευδιάθετος, όπως μαρτυρά και η σχετική φωτό, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Πάλλη συνέχισε την επίσκεψη του στο ανοιχτό κέντρο του Καρά Τεπέ ενώ συναντήθηκε και με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Λίγες ώρες αφού είχε φύγει από το στρατόπεδο της Μόριας είχαμε μια απόπειρα αυτοκτονίας πρόσφυγα από τις πολλές που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Ένας 26χρονος Σύριος προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί αφού πρώτα είχε περιλούσει με εύφλεκτο υλικό το μπουφάν του στη συνέχεια το έβαλε φωτιά. Το συμβάν συνέβη μπροστά στα γραφεία της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου. Ο πρόσφυγας μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλεύεται ευτυχώς εκτός κινδύνου. Δυστυχώς και αυτό το περιστατικό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Οι χιλιάδες άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά βρίσκονται μέσα στην απελπισία και την απόγνωση και αν προστεθούν και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης αλλά και ο φόβος για το άγνωστο μέλλον τους είναι εύκολο να καταλάβουμε τι εκρηκτικό αντίκτυπο έχουν όλα αυτά στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση για τα δυο χρόνια από την εφαρμογή της απάνθρωπης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας έδωσαν στη δημοσιότητα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα. Στην ανακοίνωση τους χαρακτηρίζουν τη συμφωνία αυτή ως «του εγκλωβισμού και της δυστυχίας» και περιγράφουν γλαφυρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Ενδεικτικά αναφέρουν « Κάθε μέρα οι ομάδες μας φροντίζουν τραύματα, ψυχικά και σωματικά, που δημιούργησαν ή επιδείνωσαν αυτές οι απάνθρωπες πολιτικές. Μετά τις συνεδρίες, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να στείλουν τους ανθρώπους πίσω στις σκηνές, τα υπερπλήρη κοντέινερ και την αδιέξοδη κατάσταση που προκαλεί αυτή τη δυστυχία. Αυτός ο αβάσταχτος φαύλος κύκλος είναι το success story για το οποίο η ΕΕ συνεχίζει να πανηγυρίζει;». Επίσης η διεθνής οργάνωση επισημαίνει πως οι ομάδες τους που εργάζονται κοντά στη Μόρια συνεχίζουν να βλέπουν πολλά παιδιά κάτω των 5 ετών με προβλήματα του αναπνευστικού, διάρροια και δερματοπάθειες, ενώ κάποια από τα παιδιά επιστρέφουν στην κλινική περισσότερες από μία φορές, καθώς οι συνθήκες στον καταυλισμό έχουν διαρκή αντίκτυπο στην υγεία τους. Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανεπαρκείς, με περιορισμένη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, στις τουαλέτες και τα μπάνια, που συχνά δεν λειτουργούν. « Άνθρωποι που έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί στη χώρα τους και τώρα ξαναζούν αυτή την τραυματική κατάσταση, μου λένε: έκανα ότι μπορούσα για να ξεφύγω από τη βία και την κακοποίηση, και τώρα είμαι πάλι φυλακισμένος και ζω μέσα στον φόβο και την αβεβαιότητα», δηλώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση η ψυχολόγος των ΓχΣ.

Πηγή: https://www.facebook.com/me.thrasos/posts/2129848310563855

Ο Θράσος Αβραάμ είναι δημοσιογράφος στη Λέσβο.