Επικαιρότητα

Άμεση απελευθέρωση και χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Τουργκούτ Καγιά - Όχι στην έκδοσή του στην Τουρκία!

04/06/2018

Επιτροπή αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά


Με μια πρωτοφανή, επικίνδυνη και εξοργιστική απόφαση, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στις 30/5/18 την έκδοση του Τούρκου αριστερού αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία, για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής που του έχει επιβληθεί από δικαστήριο της χώρας του, καταδικασμένος ως «τρομοκράτης» για τις πολιτικές του θέσεις του υπέρ του κουρδικού κινήματος και για τη συμμετοχή του στους αγώνες της τουρκικής και κουρδικής αριστεράς.

Ο Τουργκούτ Καγιά συμπυκνώνει στο πρόσωπό του την «επιτομή» του πολιτικά διωκόμενου αγωνιστή. Ιστορικός και δημοσιογράφος σε αριστερή και φιλοκουρδική εφημερίδα, με δημόσια πολιτική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια, για την οποία έχει υποστεί συστηματικές διώξεις από τις τουρκικές αρχές (αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, 6ετή προφυλάκιση σε φυλακές τύπου F με βάση τον «αντιτρομοκρατικό νόμο»), είναι σήμερα αιτών άσυλο στην Ελλάδα στην οποία, παρόλα αυτά, κρατείται με τον σκοπό της έκδοσής του στο ακραία αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς Ερντογάν. Σε περίπτωση που εκδοθεί στην Τουρκία, ο Τουργκούτ Καγιά θα φυλακιστεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, θα κινδυνεύσει με νέα βασανιστήρια, ενώ θα αντιμετωπίσει και νέες ποινικές διώξεις σε βάρος του, αποκλειστικά λόγω της πολιτικής του στάσης και της υποστήριξής του στο κουρδικό κίνημα.

Θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη την έκδοσή του στην Τουρκία, μια χώρα όπου παραβιάζονται συστηματικά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, όπου έχει επιβληθεί καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπου απειλείται η επαναφορά της θανατικής ποινής, όπου διώκονται χιλιάδες αριστεροί αγωνιστές, συνδικαλιστές, διανοούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, όπου οι πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, είναι χιλιάδες και φυλακίζονται αυθαίρετα και με βάση τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο. Και όλα αυτά σε μία περίοδο εισβολής και κατοχής στο Αφρίν και ενός ανελέητου πολέμου που διεξάγεται από τα τουρκικά στρατεύματα εναντίον των Κούρδων. Όπως όλοι οι Τούρκοι αριστεροί αγωνιστές πολιτικοί κρατούμενοι, έτσι και ο Τουργκούτ Καγιά διώκεται και ζητείται ως τρομοκράτης από το τούρκικο φασιστικό καθεστώς με μόνο ‘‘ενοχοποιητικό’’ στοιχείο την πάλη του για τα δίκια του λαού του, την εναντίωσή του στην καταπίεση και τον πόλεμο που δέχονται οι Κούρδοι και την εναντίωσή του στην φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής στην Τουρκία.

Ο Η απόφαση έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά μάλιστα, τη στιγμή που ο Άρειος Πάγος έχει αρνηθεί την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών που ζητούνται ως εμπλεκόμενοι στο πραξικόπημα του 2016, τη στιγμή μάλιστα που επανειλημμένως τα δικαστήρια της χώρας μας έχουν αρνηθεί, για τους ίδιους λόγους, την έκδοση Τούρκων αριστερών αγωνιστών στην Τουρκία, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει αφετηρία για άκρως αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες δικαστικές και πολιτικές πρακτικές.
Ο Τουργκούτ Καγιά βρίσκεται ήδη από 31/5 σε απεργία πείνας, αγωνιζόμενος και μέσα από τη φυλακή, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης έκδοσής του. Αρμόδιος γι’ αυτό, σε τελική κρίση, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Είναι προφανές λοιπόν πως θα πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. Είναι επίσης προφανές πως τυχόν απόφαση περί έκδοσής του στην Τουρκία θα επιβεβαιώνει πως όταν πρόκειται για επαναστάστες κομμουνιστές μια χαρά μπορούν να συνεργάζονται οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την άμεση απόρριψη του αιτήματος έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά, την άμεση απελευθέρωσή του καθώς και τη χορήγηση καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης θα φέρουν την πλήρη ευθύνη για μια ολέθρια αντιδημοκρατική εξέλιξη, που θα υποδηλώνει εφαρμογή πρακτικών των ΗΠΑ και της ΕΕ και μάλιστα υπό την σκιά αθέμιτων συναλλαγών με την τουρκική κυβέρνηση.

Ήδη ένα κίνημα διαμαρτυρίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται τόσο σε χώρες της Ευρώπης αλλά και εδώ ενάντια στην απόφαση έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά. Γιατί ο δρόμος για να αποτραπούν τα δεινά του πολέμου, του φασισμού, της εξαθλίωσης, της φτώχειας, της καταπίεσης και της κατάργησης των κατακτήσεων και των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών Ελλάδας και Τουρκίας είναι οι κοινοί αγώνες για όλα αυτά και η έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές.
.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε:
Σε συνέντευξη Τύπου για τον Τουργκούτ Καγιά την Τρίτη 5 Ιουνίου, 12μμ, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ (Φιλελλήλων – Σύνταγμα) και
Σε πορεία αλληλεγγύης που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια, την Πέμπτη 7/6, στις 6.30 μμ