Απόψεις

Οι εκπαιδευτικοί καλούμε όλη την κοινωνία στον αγώνα για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για ΟΛΟΥΣ!

14/01/2019

Νατάσα Σπανούδη


Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε την κλιμάκωση ενός αγώνα που παίρνει σιγά σιγα τα στοιχεία μιας μάχης διαρκείας απέναντι στην πιο σκληρή καταστρατήγηση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην μόνιμη εργασία και των παιδιών σας στις ίσες ευκαιρίες στην Δημόσια δωρεάς εκπαίδευση. 

Ήδη από τον Δεκέμβριο μιλάμε για την πιο δραστική νεοφιλελεύθερη επέλαση της παιδείας στην Ελλάδα. Το προσοντολόγιο το οποίο έχει κατατεθεί προς διαβούλευση και πάει προς ψήφιση, είναι η πρόταση Γαβρόγλου για το σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών. ‘Ένα προσοντολόγιο που υποτιμάει χυδαία το πτυχίο μας, τα υπόλοιπα τυπικά μας προσόντα και κυρίως όλα αυτά τα χρόνια που δεν ζήσαμε κοντά στους ανθρώπους μας για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε την απαραίτητη διδακτική προϋπηρεσία.

Ακόμα και οι διορισμοί να γίνουν, οι οποίοι δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της εκπαιδευσης σε διδακτικό προσωπικο, θα μπούμε ΟΛΟΙ κυρίως οι μόνιμοι, σε έναν αγώνα να αποδεικνύουμε ανα τακτά χρονικά διαστήματα, ότι είμαστε επαρκείς και άξιοι, πληρώνοντας μεταπτυχιακά κατώτερα των απαιτούμενων γνώσεν, σεμιναρια ιδιωτών και πάει λέγοντας. Η υποτίμηση του εκπαιδευτικού συστήματος ξεκίνησε δραστικά. Και για να γίνει αυτό, έπρεπε να ξεκινήσουν από τον βασικό πυλώνα της εκπαίδευσης, τον εκπαιδευτικό. Η συνέχεια, είναι γραμμένη στα εκπαιδευτικά συστήματα της Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας. Σχολεία πολλών ταχυτήτων στα οποία θα συμμετέχουν τα παιδιά και οι δάσκαλοι με ταξικά κριτήρια. Ξεκίνησε η ιδρυματοποίηση και γραφειοκρατικοποιήση της παιδείας και των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί θα μπουν σε μια μάχη επιβίωσης μέσα στα σχολεία στην οποία αναγκαστικά θα υποτιμηθεί η διδακτική διαδικασία γιατί όλα θα στρέφονται γύρω από την επάρκεια και την «αξία» που θα καλούμαστε να αποδεικνύουμε με μέσα μη-διδακτικά, αλλά γραφειοκρατικά. 

Πρέπει να μην φοβηθούμε να το πούμε μεταξύ μας. Μιλάμε για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων! Θέλουμε οι μαθητές μας, οι γονείς τους, οι δικοί μας γονείς και οι συνάδελφοι μας να σταθούν στο πλευρό μας για μια μάχη που πρέπει να έχει μία και μοναδική έκβαση. Την απόσυρση του προσοντολόγιου! 

Σας μιλάει μια αναπληρώτρια δασκάλα με μεταπτυχιακό, γλώσσες, επάρκεια στα Αγγλικα, υποψήφια PhD και με μηδενική προϋπηρεσία η οποία από το πουθενά, τάχα μου δήθεν έχει ελπίδα. Όχι, δεν χρειαζόμαστε όλα αυτά για να διδάξουμε σε παιδιά ούτε να επικυρώνουμε, επί πληρωμή τα προσόντα μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όρεξη χρειαζόμαστε, αλλά η αξιολόγηση θα την κόψει.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές να στηρίξουμε με την παρουσία μας την κατάληψη της πρυτανείας και τις πολύμορφες δράσεις σε έναν αγώνα διαρκείας. Αύριο, 14/1 όλοι στην πορεία, την ημέρα ψήφισης του προσοντολογίου και ώρα 13: 30 στα Προπύλαια.


Η Νατάσα Σπανούδη είναι αναπληρώτρια δασκάλα