Επικαιρότητα

Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για το νομοσχέδιο κατάργησης του Ασύλου

22/07/2019

Αριστερή Ενότητα - ΑΡΕΝ

Σε λιγότερο από δύο βδομάδες στη διακυβέρνηση της χώρας, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει τις σκληρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές της. Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η νέα κυβέρνηση σχετίζεται με τις αναδιαρθρώσεις στον τομέα της παιδείας, με βασικό κόμβο την κατάργηση του ασύλου, μία αλλαγή που είχε ήδη προετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία αλλά αποτελούσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της προεκλογικής της εκστρατείας. Η αλλαγή αυτή δεν γίνεται σε κενό χρόνο, αλλά δίνει το έναυσμα για μία σειρά αλλαγών στον τομέα της παιδείας, που θέτουν το Πανεπιστήμιο στο κέντρο της επιχειρηματικότητας. Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δηλώσεις της, έχει καταστήσει σαφή την κατεύθυνση της ΝΔ όσον αφορά το Πανεπιστήμιο ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και πεδίο εμπλοκής του ιδιωτικού κεφαλαίου, στόχευση που για να πραγματοποιηθεί προϋποθέτει την κατάργηση του ασύλου. Η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εν μέσω καλοκαιριού, με τους φοιτητ(ρι)ές να μην μπορούν λόγω χρονικότητας να διαδηλώσουν μαζικά απέναντι σε κάτι που υποβαθμίζει πλήρως τους όρους με τους οποίους σπουδάζουν, αναδεικνύει την πολιτική σκοπιμότητά της να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης απέναντί της.

Τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο λόγο στήνεται ένα αφήγημα περί ασύλου ως χώρου ανομίας και εγκληματικότητας, μέσω του οποίου επιχειρείται μεταξύ άλλων η σύνδεση του ασύλου και με το ναρκεμπόριο. Η εγκληματικότητα, ωστόσο που επικαλούνται, έχει κοινωνικά ερείσματα και ως τέτοια εμφανίζεται και στα Πανεπιστήμια στον ίδιο βαθμό που υπάρχει και σε οποιονδήποτε κοινωνικό χώρο. Δεδομένης της αντίληψης που έχει η ΝΔ περί εγκληματικότητας, η κατάργηση του ασύλου θέτει στο στόχαστρο τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τα μέσα πάλης αυτών, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης και οποιασδήποτε άλλης διαμαρτυρίας εκ μέρους των φοιτητ(ρι)ών εντός του Πανεπιστημιακού χώρου.

Το άσυλο όμως κερδήθηκε με αγώνες και συνεχίζει να υπάρχει για να διασφαλίζει τους αγώνες του μέλλοντος. Εν μέσω μιας συγκυρίας που το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο δέχεται πολλαπλές επιθέσεις, οι αγώνες των φοιτητ(ρι)ών είναι αυξημένης σημασίας και το άσυλο είναι το μέσο εκείνο που διασφαλίζει την ομαλή ύπαρξη και διεξαγωγή τους. Ο αγώνας για το άσυλο δεν είναι αγκίστρωση σε ιδέες του παρελθόντος αλλά αποτελεί ζωντανή ανάγκη των φοιτητ(ρι)ών να διατηρήσουν το Πανεπιστήμιο ζωντανό κοινωνικό τους χώρο, πολιτικής παρέμβασης και πολιτικοποίησης, εστία αμφισβήτησης και επερώτησης, πεδίο αντίστασης, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που ο φοιτητικός κόσμος η νεολαία εν γένει δέχονται επίθεση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Κυβέρνησης και ΕΕ.

Καλούμε στην κινητοποίηση για τη διεκδίκηση του ασύλου στις 23 Ιούλη και ώρα 18:00 στα Προπύλαια.