Απόψεις

Let us be lovers. Αναζητώντας τον σοσιαλισμό στην Αμερική

02/02/2016

Τέλης Τύμπας, αν. καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το βίντεο της Αμερικής που αναζητά τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και οικολογία, το βίντεο της πολιτικής επανάστασης του Μπέρνι με την μουσική από το διάσημο τραγούδι των Simon και Garfunkel, βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού:  

https://www.youtube.com/watch?v=2nwRiuh1Cug.

Ο λόγος του εβδομηνταπεντάχρονου γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιου για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, είναι αποφασιστικά ταξικός. Το 1% που συσσωρεύει στις μέρες μας πλούτο ισοδύναμο με αυτόν που αποσπάται από το 99% είναι αυτό που πρέπει  να πληρώσει. Να πληρώσει για την αναμέτρηση με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής πριν είναι πλέον πολύ αργά, να πληρώσει για την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να πληρώσει για την παιδεία, για να υπάρχει ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, ανοιχτή σε όποιον την χρειάζεται. Να πληρώσει για να δικαιούνται όλοι οι πολίτες της χώρας ότι είχε κατακτηθεί από τη σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατία, ένα καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας. Να πληρώσει ώστε να σταματήσει η κοινωνική αδικία στην οποία βασίζεται η τρομακτική οικονομική ανισότητα, η αδικία που βασίζεται στον διογκούμενο ρατσισμό στο εσωτερικό της χώρας και σε νεοαποικιοκρατικές αντιλήψεις στο εξωτερικό της, αυτή που προϋποθέτει τον σεξισμό και την ομοφυλοφοβία. 

Το νέο δεν είναι αυτά που λέει ο Σάντερς εδώ και παραπάνω από μισό αιώνα, από τότε που του πέρασαν χειροπέδες σε κινητοποίηση για τα δικαιώματα των μαύρων. Το νέο είναι ότι ο Σάντερς πλέον ακούγεται. Ακριβέστερα, εμπνέει και ενθουσιάζει εκατομμύρια που δραστηριοποιούνται δίπλα του. Με τους νέους και τις νέες να πρωτοστατούν στην κινητοποίηση ενός ευρύτατου μετώπου, με τον Σάντερς να γίνεται ο δικός τους Μπέρνι, με τον αγώνα του Μπέρνι να γίνεται ο μεγάλος αγώνας της δικής τους γενιάς για να σωθεί η κοινωνία και ο πλανήτης από την καταστροφή. Ο Μπέρνι των νέων, των ανέργων και των εργαζόμενων σε τρεις δουλειές φτωχών,  των οικολόγων, των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των μειονοτήτων, μιλά ανοιχτά για σοσιαλισμό με δημοκρατία.

Δεν υπάρχει κάτι νέο στη δήλωσή του Μπέρνι υπέρ ενός δημοκρατικού σοσιαλισμού  που διεκδικεί ως ελάχιστη βάση τα καλύτερα της σοσιαλδημοκρατίας. Το νέο είναι ότι πολλοί ανώνυμοι κι επώνυμοι, σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις και στα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα, δηλώνουν ότι ο μόνος δρόμος για να σωθεί η διαλυμένη τους δημοκρατία και να αναβαθμιστεί αποφασιστικά ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις της εποχής είναι ο σοσιαλισμός. Το νέο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και οικολογία του Μπέρνι θα επικρατούσε  του ακροδεξιού Ντόλαντ Τραμπ  ευκολότερα απ’ ότι ο αφυδατωμένος και ισορροπι στικός λόγος της Χίλαρι Κλίντον, της μεγάλης αντιπάλου του για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος.  Η Χίλαρυ δεν θα είχε υποτίθεται αντίπαλο στην διεκδίκηση αυτού του χρίσματος. Ο λαός των πολιτών των ΗΠΑ που συσπειρώνεται καθημερινά γύρω από το προσκλητήριο του Μπέρνι σε ένα δημοκρατικό σοσιαλισμό έχει ήδη ανατρέψει αυτή την υπόθεση. Στις πρώτες προκριματικές της Πολιτείας της Iowa την Κυριακή που μας έρχεται θα αρχίσει να φαίνεται καλύτερα η δυναμική αυτής της ανατροπής.