Απόψεις

Grim Fandago: Επανάσταση στη χώρα των νεκρών  

18/02/2016

Πάνος Χριστοδούλου

Το video game Grim Fandago ανήκει σε μια διαφορετική εποχή όπου η υπόθεση και το gameplay έστηναν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όχι τα γραφικά και οι επεξεργαστές. Μια εποχή που πολλοί και πολλές ατενίζουμε με νοσταλγία, σήμερα που η πλειοψηφία των παιχνιδιών βασίζεται στο πόσο αληθοφανή θα είναι τα pixel αγνοώντας την πλοκή και την εξέλιξη των pixel σε ζωντανούς, όχι με την έννοια των γραφικών, χαρακτήρες. Μια εποχή που ξεκίνησε με το γνωστό pro, την εμφάνιση του Playstation, δημιουργώντας μια pop culture στο χώρο του gaming. Σκοπός του άρθρου είναι να γυρίσει σε μια διαφορετική εποχή, στην εποχή όπου δεν κυριαρχούσε το πως το βλέπεις αλλά το γιατί το βλέπεις, το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα.

Το Grim Fandago κυκλοφόρησε στα PC το 1998 από την LucasArts, εταιρία υπεύθυνη για μια σειρά ιστορικών adventure game.  Στο συγκεκριμένο adventure game, η ιστορία διαδραματίζεται στη… χώρα των νεκρών. Τι είναι όμως η χώρα των νεκρών; Η χώρα των νεκρών είναι ο μυθικός τόπος όπου η Αζτέκοι πίστευαν ότι η ψυχή περιπλανάται για τέσσερα χρόνια, έως ότου φτάσει στον προορισμό της, δοξασία που υφίσταται ακόμη στο Μεξικό, με την ημέρα των Νεκρών. Πως όμως είναι η… ζωή(;) στη χώρα των νεκρών; Όχι πολύ διαφορετική από αυτή στη χώρα των ζωντανών. Ναι και εκεί καπιταλισμό έχουν, διαφθορά και έγκλημα. Ούτε στη ζωή μετά θάνατο μπορεί να ηρεμήσει κάποιος. Για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους, οι νεκροί μπαίνουν σε ένα νέο καταμερισμό εργασίας, αν και στο παιχνίδι εντελώς τυχαία κανένας από τους πρωταγωνιστές δε θυμάται για τι αμαρτίες τιμωρείται. Οι χαρακτήρες του παιχνιδιού λοιπό , αν και με τη μορφή σκελετών calacas συνδυασμένων με μια αρτ ντεκό αισθητική του 30, ζουν(;) κατά τα άλλα σε ένα πλήρως κακό, ληστρικό, κλπ ωραία που λέμε σύστημα, το οποίο βάζει το κέρδος πάνω από τον... πεθαμένο.

Ποιο είναι το κέρδος όμως; Η δυνατότητα να φτάσει ο νεκρός στον τελικό τελικό προορισμό: την Μικτλάν. Γι αυτό το σκοπό υπάρχουν ταξιδιωτικές εταιρίες οι οποίες προσφέρουν πακέτα για τον τελικό προορισμό, με κορυφαίο όλων το golden ticket για το VIP τρένο νούμερο 9, προορισμένο για τις πιο ενάρετες ψυχές. Σε μια τέτοια εταιρεία δουλεύει και ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού Manny Cavalera για να εξιλεωθεί για τα λάθη του στη ζωή, τα οποία όπως αναφέρθηκε πριν δε θυμάται. Κάποια στιγμή, μέσα από μια τυχαία σειρά γεγονότων, ανακαλύπτει ότι υπάρχει μια συνομωσία για να κλέβει τα εισιτήρια από τους πραγματικούς κατόχους τους και να τα πουλάει στους πλούσιους νεκρούς (οι οποίοι παρότι ανήθικοι δε φαίνεται να είχαν διαπράξει εν ζωή αμαρτίες, καθώς δεν μπαίνουν στον καταμερισμό εργασίας). Ο Manny  μέσα από μια διαδρομή που θυμίζει film noir (εμπνευσμένο από το Γεράκι της Μάλτας και την Καζαμπλάνκα) θα συναντήσει μια επαναστατική οργάνωση, η οποία σκοπό έχει να αποκαλύψει την πλεκτάνη και να δώσει τέρμα στην εκμετάλλευση νεκρού από νεκρό. Ο αρχηγός της είναι εμπνευσμένος από τον Τσε Γκεβάρα.

Θα απονεμηθεί δικαιοσύνη; Ευτυχώς μπορείτε να το μάθετε και οι νεότεροι και οι νεότερες αφού πλέον κυκλοφορεί και η remastered έκδοσή του.