Απόψεις

Δουλευτές της γης

19/02/2016

Αλέξανδρος Κλείτσας, νέος Αγρότης

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα δέχεται επίθεση. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες εμμονές που κατέστρεψαν τα προηγούμενα χρόνια όλη την παραγωγική βάση της χώρας, τώρα χρησιμοποιούνται από την ΕΕ,το ΔΝΤ και την κυβέρνηση που ακολουθεί τις εντολές τους, για να εξαφανίσουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Η ελευθερία να έχεις ένα κομμάτι γης να καλλιεργείς, πρώτα για να τραφείς ο ίδιος και μετά να βγάλεις ένα εισόδημα τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η κατάσταση που επικρατεί είδη στην αγροτική παραγωγή δεν είναι ρόδινη. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, οι μεσάζοντες παίρνουν από τους αγρότες τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές οι αγορές παραγωγών δέχονται επίθεση (βλ. βιολογική αγορά Κουρδαλλού που προσπαθούν να την καταργήσουν), οι τιμές των προϊόντων ανεβοκατεβαίνουν χωρίς οι ίδιοι οι αγρότες να μπορούν να τις ελέγξουν και τα εισαγόμενα προϊόντα επικρατούν σε αρκετές περιπτώσεις λόγω μειωμένης τιμής σε σχέση με τα Ελληνικά. Το σκληρό νόμισμα και οι ανυπαρξία δασμών στα εισαγόμενα, λόγω παραμονής μας σε Ευρωζώνη και Ε.Ε., έχει ως αποτέλεσμα τα ντόπια προϊόντα να χάνουν στον ανταγωνισμό με τα εισαγόμενα ως προς την τιμή. Μόνο όπλο των παραγωγών είναι η ποιότητα των προϊόντων τους και η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε αυτά οι πολίτες.

Στα παραπάνω προβλήματα προστίθονται αυτά που προέρχονται από το περιβάλλον. Μερικά παραδείγματα. Μία χαλαζόπτωση μπορεί να καταστρέψει τόνους καρπών και ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο μέρος της παραγωγής. Επίθεση από έντομα,ασθένειες,μύκητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά και να μειώσουν δραματικά τον όγκο της παραγωγής πριν προλάβει ο παραγωγός να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είτε συμβατικά, είτε ακόμα πιο δύσκολα, με βιολογικά σκευάσματα.

Ακούμε πολύ συχνά έξω στην κοινωνία ένα μύθο: Έλα μωρέ που έχουν προβλήματα οι αγρότες..αυτοί παίρνουν ένα σωρό επιδοτήσεις...
Για να δούμε λοιπόν τι ισχύει πραγματικά.
Στην Ελλάδα αναλογούν γύρω στα 2 δισεκατομμύρια αγροτικές επιδοτήσεις στο χρόνο οι οποίες διαρκώς μειώνονται. Για παράδειγμα το 2011 ήταν 200 εκατομμύρια μεγαλύτερο το ποσό. Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου έτους, το 74,6% των αγροτών παίρνει το 17% και…αντίστροφα το 25.4% των αγροτών παίρνει το 83% των επιδοτήσεων. Όσο για τα ποσά, το 57% των αγροτών παίρνει από 0-2000, το 17.6% από 2000-5000 και το υπόλοιπο πάνω από 5000 που και σε αυτή την περίπτωση τα ποσά είναι κλιμακούμενα έτσι ώστε βγαίνει το συμπέρασμα ότι γύρω στο 10% παίρνει μεγάλες επιδοτήσεις, τέτοιες που να επιτρέπουν στο .. μύθο των αγροτών με τα “Καγιέν” να διαδίδεται με μεγάλους ρυθμούς ενώ στην πραγματικότητα δεν αφορά την πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου.

Μέσα λοιπόν σε αυτή την είδη πολύ δύσκολη κατάσταση για τους αγρότες έρχεται το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα που υπάρχουν στο μνημόνιο που ψήφισαν -για να μην ξεχιόμαστε- εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, όλα τα παλαιομνημονιακά κόμματα ,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ και στηρίζει και η Ένωση Κεντρώων.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό στην γενική τους διάσταση, έχουν στόχο την διακοπή χρηματοδότησης του ΟΓΑ από το κράτος, την ενοποίηση του με άλλα ταμεία και την κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών (κλάσεις). Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες για το 2016 (από 7% που είναι σήμερα στο 10%) και αύξησή τους στο 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος μέχρι το 2019 από 7% που είναι σήμερα. Στο πεδίο της φορολογίας, οι βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις αφορούν την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% στο 26%,αύξηση προκαταβολής φόρου από 27.5% στο 100%, αύξηση συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων από 13% στο 26%,κατάργηση επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Είναι εμφανές ότι μια φοροεισπρακτική επίθεση τέτοιου μεγέθους, δεν μπορεί να την αντέξει η πλειοψηφία των αγροτών. Οι μόνοι που θα επιβιώσουν, αν ψηφιστούν τα παραπάνω μέτρα, θα είναι μεγαλογαιοκτήμονες. Οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες θα βυθιστούν στα χρέη και θα αναγκαστούν στο τέλος να πουλήσουν τη γη τους ή να τους την πάρει η τράπεζα και να τη δώσει σε μεγαλοτσιφλικάδες και εταιρείες στους οποίους θα καταλήξουν να εργάζονται οι τωρινοί μικροκληρούχοι. Αυτός είναι άλλωστε και ο τελικός στόχος του μεγάλου κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Συνταγή που έχει δοκιμαστεί στην Αμερική και τώρα θέλουν να εφαρμόσουν και εδώ.

Δεν μένει άλλος δρόμος για τον αγροτικό κόσμο από τον αγώνα μέχρι τέλους για να μην περάσει ο ασφαλιστικός-φορολογικός αρμαγεδώνας. Δεν θα υπάρξει καμία νίκη αν οι αγρότες δεν αμφισβητήσουν το μνημόνιο και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του στο σύνολό τους.

Στα μέτρα διάλυσης του κοινωνικού ιστού δεν χωράνε.. βελτιώσεις.
Μόνη λύση η ανατροπή τους!