Απόψεις

Για μια Αριστερή Ριζοσπαστική Κυβέρνηση

01/04/2016

Πάνος Χριστοδούλου

Εν όψει της δεύτερης συνδιάσκεψης της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης, τίθενται στο τραπέζι αμείλικτα και πιεστικά ερωτήματα…. Που πάμε; Ποιοι είμαστε; Τι θέλουμε;
Ας δούμε αρχικά που βρισκόμαστε. Η ορθή επιλογή του καλοκαιριού να την κοπανήσουμε από το ΣΥΡΙΖΑ και να ενταχθούμε στο μέτωπο της ΛΑΕ, οδήγησε σε αποτυχία, αφού αφ’ ενός η γραμμή Jedi δεν έπιασε στο λαό (βασικά ούτε στον πόλεμο των άστρων έπιασε αλλά anyway), ενώ αφετέρου ο τρόπος που φύγαμε (ενωμένοι σα μια γροθιά) μας σόκαρε τόσο πολύ που δε μπορούσαμε να κουνήσουμε τα πόδια μας.


Πλέον όμως δεν είναι καλοκαίρι, έπιασε άνοιξη, η ΛΑΕ δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή οπότε μπορούμε να σκεφτούμε με την ησυχία μας. Αν αναλογιστούμε τη συγκυρία, η μόνη λύση είναι η πρόσδεση στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κινήσεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, η υπερψήφιση του προϋπολογισμού στην περιφέρεια αττικής, η συνεργασία του ΜΕΤΑ με συριζαίους στη ΓΣΕΕ και η κατάθεση (ιδεολογικών ή ανοιξιάτικων) στεφανιών σε εκδηλώσεις και εφημερίδες, η διατήρηση κρατικών θέσεων δημιουργούν το ιδανικό πλαίσιο για την επίτευξη αυτού του στόχου.


Η αλλοίωση της αυτόνομης φυσιογνωμίας της ΛΑΕ μέσα από της εκπληκτικές ανακοινώσεις για τις παρελάσεις, το ζήτημα της who must not be named χώρας, έρχεται να κουμπώσει στα παραπάνω για την πρόσδεση μας στον κυβερνητισμό και την προσπάθεια για την αριστερή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση να μετατραπεί σε Αριστερή Ριζοσπαστική Κυβέρνηση, ώστε να αναλάβει το βάρος της στροφής της χώρας προς τα αριστερά.


Η επιλογή αυτή, η κριτική στήριξη των αριστερών μνημονίων, είναι μονόδρομος καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που συνδυάζει τα κακά της Σοβιετικής Ένωσης και τα καλά του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο δε χρειάζεται να μπαίνουμε σε ψευτοδιλήμματα, αλλά να επιλέξουμε και τα δύο! Εξάλλου όπως το πάμε σε λίγο καιρό δε θα μας παίρνει σοβαρά ούτε το σόι μας σα ΛΑΕ οπότε ας γυρίσουμε μια και καλή. Για να ρεφάρουμε στην πολιτική του μνημονίου, θα προτάξουμε ένα πλαίσιο αξιών:

- Περιορισμός των θητειών και των υποψηφιοτήτων σε δύο θητείες-φορές
- Περιορισμός της θητείας σε κρατικές ή κομματικές επαγγελματικές θέσεις σε 4 χρόνια
- Κατάργηση του αστικού θεσμού των ψηφοδελτίων/ μυστικών ψηφοφοριών καθώς δημιουργούν ίντριγκα, παρασκήνιο και εμπλέκουν το προσωπικό με το πολιτικό, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν την καταστολή διαφωνιών σε ανοιχτό επίπεδο
- Ανοιχτή διαβούλευση για τα όργανα με συζήτηση επί σύνθεσης και όχι προσώπων
- Σύνδεση του άξονα Γερμανίας Ρωσίας για τη δημιουργία νέου νομίσματος


Η δέσμη αυτή μέτρων θα τονώσει τις συνειδήσεις μας και το φρόνιμα μας καθώς θα εφαρμόζουμε τα μνημόνια με δημοκρατία και ελευθερία. Φυσικά τα σημεία θα αποτελούν κατακόκκινη γραμμή τόσο στη συνδιάσκεψη της ΛΑΕ, όσο και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί βέβαια με το ζήτημα της συλλογικής ηγεσίας η οποία προτείνεται να ναι επαγγελματικά στελέχη από την εποχή του Χαρίλαου ώστε να εκφράζεται η ανανέωση και η στροφή στις κοινωνικές ομάδες. Τελευταίο μέτρο θα μπορούσε να είναι η οριοθέτηση των διαδικασιών σε 3 ώρες, καθώς κανένας και καμία δε μπορεί να αντέξει παπάτζες για περισσότερο.


Κλείνοντας για να πιάσουμε και τους σινεφίλ ας γυρίσουμε στην ταινία Wickerman κει συγκεκριμένα στο βασικό χαρακτήρα, τον king of fools. Είναι πάρα πάρα πολύ επίκαιρο. Διαλέγεις ένα πρόσωπο για να εξιλεωθεί όλο το χωριό. Αυτό όπως και άλλα σημεία του κειμένου θα μπορούσαν να αποτελούν σοβαρά στοιχεία διαλόγου και αποφάσεων. Αλλά επειδή τα κείμενα σπάνια μετράν στην αριστερά, …. Καλό μήνα.