Επικαιρότητα

48ωρη απεργία των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη

24/04/2016

Των Αποστόλη Κασιμέρη (Μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ) και Ελένης Μήτσου

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Μ. Δευτέρα 25/4 και την Μ Τρίτη 26/4 και ζητούν την έμπρακτη συμπαράσταση όλων μας με συμμετοχή και βοήθεια στην περιφρούρηση της απεργίας!

Για μια ακόμα φορά η εργολαβική εταιρία ΛΙΝΚ ΑΠ που έχει αναλάβει την καθαριότητα των λεωφορείων των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών αφήνει τις εργαζόμενες απλήρωτες.

Ο εργολάβος κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στο λογαριασμό των καθαριστριών 420 ευρώ λέγοντάς τους πως το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε δώρο Πάσχα και προκαταβολή μισθού (Απριλίου). Αυτά τα χρήματα είναι λιγότερα και από το χαμηλότερο μηνιάτικο που πληρώνει ο εργολάβος – τα ποσά που πληρώνει τις καθαρίστριες διαφέρουν ανάλογα με το αμαξοστάσιο και κυμαίνονται από 450 έως 570 για 6ωρη νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία.

Με αυτή την προειδοποιητική απεργία οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. ζητούν

 

  • άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων τους, δώρων και επιδομάτων,
  • άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου Siranush Chorekcyan από το αμαξοστάσιο του Πειραιά,
  • άμεση εξόφληση των 3 οφειλόμενων μισθών από το 2013,
  • άμεση διακοπή των εκφοβιστικών ενεργειών της εργοδοσίας προς τις εργαζόμενες,
  • τήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας και όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

 

Στα βήματα της νικηφόρας απεργίας του Γενάρη

Οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα από τις 26 Γενάρη και για 10 μέρες οι καθαρίστριες στο Ελληνικό απεργούσαν διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 3 μηνών και το δώρο Χριστουγέννων από την εργολαβική εταιρία Λινκ Απ. Ο αγώνας τους δικαιώθηκε, καθώς ο εργολάβος αναγκάστηκε να πληρώσει ποσά που έφταναν έως και τα 3.000€ σε κάθε εργαζόμενη. Επίσης λόγω της απεργίας των καθαριστριών του Ελληνικού ο εργολάβος αναγκάστηκε να πληρώσει τις εργαζόμενες και στα υπόλοιπα αμαξοστάσια. (Δείτε περισσότερα για τον αγώνα του Γενάρη & του Φλεβάρη εδώ)

Οι καθαρίστριες στο Ελληνικό πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν νέο κλαδικό σωματείο, το ΣΕΡΚΑ (Συνδικάτο Εργαζομένων σε Καθαρισμούς). Σε αυτό σύντομα γράφτηκαν καθαρίστριες και από άλλα αμαξοστάσια καθώς και καθαρίστριες που εργαζόταν παλιότερα στην Ο.ΣΥ. μέσω της ΛΙΝΚ ΑΠ και άλλων εργολάβων και οι οποίες συμπαραστάθηκαν στον αγώνα που έδωσαν οι καθαρίστριες του Ελληνικού το Γενάρη και τον Φλεβάρη.

Παράλληλα με την απεργία για την εξόφληση των δεδουλευμένων τους οι καθαρίστριες από το Ελληνικό άρχισαν να καταγγέλλουν στην επιθεώρηση εργασίας τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και την καταπάτηση όλων σχεδόν των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Σύντομα ακολούθησαν και οι καθαρίστριες από το αμαξοστάσιο των Λιοσίων, του Βοτανικού και του Πειραιά.

Οι καθαρίστριες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων:

 

  • ότι εξαναγκάζονται να καθαρίζουν κάθε βράδυ περισσότερα λεωφορεία από αυτά που προβλέπεται ανά άτομο από τη σύμβαση και ότι όταν δεν το κάνουν απειλούνται με απόλυση. Π.χ. ενώ προβλέπεται να καθαρίζουν το μέγιστο 11 «νταλίκες» (διπλά λεωφορεία με φυσαρμόνικα) ανά άτομο κάθε βράδυ, ασκείται πίεση για να καθαρίζουν 13-15.
  • ότι σε μια σειρά αμαξοστάσια τους ασκείται κάθε βράδυ μεγάλη ψυχολογική πίεση, απειλές και εκφοβισμός από τις προϊστάμενες.
  • ότι στις πιο δραστήριες συνδικαλιστικά οι προϊστάμενες δίνουν μονομερώς άδειες και ρεπό (τα οποία δεν έχουν ζητηθεί από τις εργαζόμενες) για να τις απομακρύνουν από το χώρο εργασίας.
  • ότι δεν τους παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, ρούχα εργασίας, παπούτσια) ούτε καν καθαριστικά και σακούλες για τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα συχνά να αναγκάζονται να τ’ αγοράσουν οι ίδιες.


Δείτε περισσότερα για τα αντίποινα του εργολάβου προς τις καθαρίστριες εδώ

 

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ.

Tο σωματείο καθαριστριών μεγαλώνει. Αυτή τη φορά η απεργία δεν θα γίνει μόνο στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού αλλά και στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού και στο αμαξοστάσιο των Λιοσίων, ενώ θα συμμετέχουν εργαζόμενες και από άλλα αμαξοστάσια.

Είναι βέβαιο ότι ο εργολάβος θα προσπαθήσει να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η ενίσχυση της περιφρούρησης της απεργίας των καθαριστριών με αλληλέγγυους/ες. Η δυνατή περιφρούρηση καθαριστριών και αλληλέγγυων ήταν άλλωστε αυτή που είχε διαλύσει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του εργολάβου και στην απεργία του Γενάρη.

 

  • Αμαξοστάσιο Βοτανικού: Αγίου Πολυκάρπου & Αμφιπόλεως, Βοτανικός – περιφρούρηση από τις 19.00
  • Αμαξοστάσιο Ελληνικού: Αεροπορίας 6, Ελληνικό – περιφρούρηση από τις 20.00
  • Αμαξοστάσιο Άνω Λιοσίων: Νικηταρά & Καραϊσκάκη 91, Α. Λιόσια – περιφρούρηση από τις 20.00

 

Αναδημοσίευση απο net.xekinima.org