Απόψεις

Τελικός Κυπέλλου του Βασιλιά, σημαίες και αποδοκιμασίες

21/05/2016

El Balador

Η κυβέρνηση Ραχόι απαγόρευσε στους Καταλανούς οπαδούς να φέρουν την estelada, τη σημαία της καταλανικής ανεξαρτησίας, στον τελικό κυπέλλου με τη Σεβίλλη που διεξάγεται την Κυριακή στο Βιθέντε Καλντερόν της Μαδρίτης. Την απαγόρευση ακολούθησε έφεση από την πλευρά του συλλόγου που σε ανακοίνωση του ανάφερε πως “θεωρεί την απόφαση ως μια επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στο βασικό δικαίωμα του κάθε ατόμου να εκφράζει τις ιδέες και τις απόψεις του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία”.Δικαστήριο της Μαδρίτης έκανε αποδεκτή την έφεση που άσκησε η Μπαρτσελόνα ενάντια στην απαγόρευση αιτιολογώντας την με μια κλασσική νομικίστικη διατύπωση πως η σημαία αυτή δεν "υποκινεί βία, ρατσισμό, ξενοφοβία ή κάποιας άλλη μορφής διάκριση που στρέφεται ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια". Κατά συνέπεια οι οπαδοί της Barça δεν θα επιβαρύνουν με κάποιο πρόστιμο στον σύλλογο τους όπως συνέβη πέρυσι με αυτό των €40,000 που επέβαλε η UEFA στους Καταλανούς γιατί σήκωσαν τις esteladas στον τελικό του Βερολίνου. Αν και οι πληροφορίες, πριν την άρση της απαγόρευσης, έκαναν λόγο για αστυνομικούς ελέγχους έξω από το γήπεδο, θεωρείται βέβαιο ότι κανένα τέτοιο μέτρο δεν θα κατάφερνε να «αποστειρώσει» τον τελικό του Copa del Rey (μτφ Κύπελλο του Βασιλιά) από τους πολιτικούς ακτιβισμούς των οπαδών.

Ο λόγος που επικαλέστηκαν οι κυβερνώντες για την απαγόρευση ήταν πως δεν θα πρέπει να μπλεχτεί το αθλητικό κομμάτι με την πολιτική ειδικά στον τελικό της διοργάνωσης που παρίσταται ο βασιλιάς. Η Ισπανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι συντηρητικοί οπαδοί του Λαϊκού Κόμματος θα έβλεπαν με καλό μάτι μια απόφαση που θα απαγόρευε να ανεμίζουν "οι σημαίες αυτών που στρέφονται εναντίον της ενότητας της χώρας". Αυτό όμως που ούτως ή αλλως δεν θα μπορούσε να απαγορευτεί είναι η αποδοκιμασία του ισπανικού ύμνου.

Ο τελικός του Κυπέλλου στην Ισπανία που έχει τον τίτλο του βασιλιά και διεξάγεται πάντα υπό το βλέμμα του αποτελεί εδώ και χρόνια πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αποτελεί πάντα μια καλή ευκαιρία για Βάσκους και Καταλανούς, όταν συμμετέχουν, να εκδηλώσουν τα αισθήματα τους απέναντι στο στέμμα προβαίνοντας σε αποδοκιμασίες (γιουχαϊσματα, σφυρίγματα) κατά τη διάρκεια του Εθνικού Ύμνου. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη στον τελικό του Μεστάγια το 2009. Τα τελευταία χρόνια οι συχνές παρουσίες της Barça έχουν αναζωπυρώσει το πολιτικό κλίμα των τελικών του κυπέλλου. Την περσινή σεζόν μάλιστα η Ρεάλ Μαδρίτης πρωταγωνίστησε σε αυτή την αντιπαράθεση αρνούμενη να επιτρέψει τη διεξαγωγή του τελικού ανάμεσα στην Ατλέτικ Μπιλμπάο και την Μπαρτσελόνα στο γήπεδο της. Και σε παλαιότερες εποχές όταν και υπήρχαν δικτατορικά καθεστώτα στην Ισπανία συνέβαινε να αποδοκιμαστούν θεσμικά πρόσωπα. Ο πρώην πρόεδρος της Μπαρσελόνα Ζοάν Γκασπάρ θυμάται τον τελικό του 1957 ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Εσπανιόλ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μοντζουίκ στην Βαρκελώνη όταν οι οπαδοί και των δύο ομάδων αποδοκίμασαν τον ίδιο τον Φράνκο ο οποίος δεν διέκοψε ωστόσο το παιχνίδι ούτε επέβαλε κάποια τιμωρία. Αντίθετα, ο δικτάτορας Πρίμο ντε Ριβέρα αφού δέχτηκε τις αποδοκιμασίες του κοινού σε ένα παιχνίδι επίδειξης της Μπαρτσελόνα το 1925, διέταξε να σφραγιστεί η τότε έδρα της ομάδας, Les Corts, για αρκετούς μήνες.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Βασιλιάς Φελίπε θα παρακολουθήσει το παιχνίδι αφού πρώτα ακούσει «τα εξ’ αμάξης» από τους Καταλανούς που θα βρίσκονται στο γήπεδο. Άλλος ένας τελικός άλλη μια αποδοκιμασία.