Επικαιρότητα

Για την τραμπούκικη επίθεση στο πάρτυ της ΑρΕν στη Φιλοσοφική Την Παρασκευή 3/6

08/06/2016

Η Αριστερή Ενότητα διοργάνωσε πάρτυ στο χώρο της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ με σκοπό αφενός την οικονομική ενίσχυση των σχημάτων μας και αφετέρου την προώθηση αντιεμπορευματικών και εναλλακτικών μορφών συλλογικής διασκέδασης. Δε μπορούμε να φανταστούμε με ποια κριτήρια ομάδες ανθρώπων που θέλουν να τοποθετούνται εντός του κινήματος -με όποιο πρόσημο- αποφάσισαν να επιτεθούν ανοιχτά σε αυτό το μαζικό γεγονός, πέρα απ’ τα κριτήρια της ιδιοτέλειας, της επιβολής και του τραμπουκισμού. Είναι προφανές πως αυτές οι αξίες δε μπορούν παρά να ανήκουν στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Η πρώτη επίθεση έγινε στο μπαρ από μια σχετικά μικρή ομάδα ατόμων, που μόνο προσχηματικά μπορούν να τοποθετούνται εντός του κινήματος, όταν αποφάσισε πως απ’ το σύνολο των ανθρώπων που έπαιρνε με χαμηλό αντίτιμο το ποτό του και διασκέδαζε, εκείνοι δικαιούνται και το αξίζουν να εισβάλουν δια της βίας στο μπαρ, να προπυλακίζουν φοιτητές και φοιτήτριες και να αρπάζουν όσα μπουκάλια χρειάζονται για να κάνουν κεφάλι. Βέβαια σύντομα ανακαλύψαμε πως τα κίνητρα ήταν και άλλα. Ακολούθησε δεύτερη επίθεση, αυτή τη φορά από περίπου 40 άτομα, που κυριολεκτικά διέλυσαν το μπαρ και εισέβαλαν με σκοπό το γενικευμένο πλιάτσικο. Αρκετοί μάλιστα εξοπλισμένοι με φουλ φέις και κράνη και όλοι βέβαια σε θέση μάχης έκαναν αισθητό πως αναζητούσαν και άλλες καταστάσεις προκειμένου να ικανοποιηθούν και να απολαύσουν το πάρτυ. Έτσι ενώ είχαν κλέψει όσα περισσότερα μπορούσαν απ’ το μπαρ δε δίστασαν να επιτεθούν άγρια προς συντρόφους και συντρόφισσες με προφανή σκοπό την ανάδειξη της φυσικής τους ισχύος και τον εξευτελισμό ανθρώπων, που παρεμπιπτόντως είναι στρατευμένοι και στρατευμένες στον αγώνα για ελευθερία και χειραφέτηση, κόντρα σε κάθε πτυχή εκμετάλλευσης και εξουσιασμού.

Για να ξεκαθαρίζουμε, μια δικτύωση που απαρτίζεται από αυτοδιαχειριζόμενα, αυτοχρηματοδοτούμενα σχήματα, προκειμένου να στηρίξει την πολιτική της δράση αλλά και εγχειρήματα αλληλεγγύης, το επιτυγχάνει μέσω δράσεων οικονομικής ενίσχυσης, ανοιχτών και προσβάσιμων για όλους και όλες. Τέτοιες δράσεις αποτελούν κυρίως τα πάρτυ, τα ρεμπέτικα γλέντια, τα φεστιβάλ κλπ. Προκειμένου να στηθούν και να πραγματοποιηθούν αυτές οι δράσεις, οι συμμετέχοντες στα σχήματα καταβάλουν προσωπικό χρόνο και κόπο, ακόμη και χρήματα. Συνεπώς, επιχειρήματα του στυλ «σας τα πληρώνει το κόμμα» δεν ευσταθούν για δύο λόγους: αφενός λόγω της πολιτικής μας θέσης περί αυτονομίας των σχημάτων, αφετέρου λόγω της οικονομικής ανεξαρτησίας των σχημάτων της ΑρΕν από οποιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό της Αριστεράς.

Ασχέτως όμως της θέσης μας αυτής ή όποιων πολιτικών διαφωνιών με ομάδες ατόμων και διαφορετικών ιδεολογικών ρευμάτων, το να πραγματοποιείται επίθεση σε τέτοιες δράσεις προφανώς είναι απαράδεκτο και κατακριτέο, δυσχεραίνει την πολιτική δράση των σχημάτων ενώ όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κάποια χειραφετητική στρατηγική τουναντίον την εχθρεύεται. Η επίθεση αυτή καθαυτή ξεκάθαρα χαρακτηρίζεται από εξουσιαστικές λογικές, που προκύπτουν από τη δύναμη των αριθμών, του εξοπλισμού, των διαθέσεων. Και είναι τουλάχιστον τραγικό ένας άνθρωπος που δηλώνει αντιεξουσιαστής, να επιβάλλει μια δική του εξουσία με τη βία ενάντια σε ανθρώπους του κινήματος.

Καθώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει επίθεση αυτής της φυσιογνωμίας, καλούμε τις δυνάμεις του κινήματος να οργανωθούν και να απομονώσουν αυτές τις λογικές και τις πρακτικές, που μάλλον συντελούν στον κοινωνικό κανιβαλισμό, ενάντια στον οποίο απαιτείται πολιτικό μέτωπο, κοινή δράση και προφανώς σαφής οριοθέτηση. Έχουμε ήδη τοποθετηθεί σαφώς ενάντια στον κανιβαλισμό και την ενδοκινηματική βία. Όμως κάθε χώρος οφείλει να λάβει τις ευθύνες του.

Σε ό,τι μας αφορά, πέρα από την αυτονόητη αναβάθμιση της περιφρούρησης, θα λάβουμε πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα, με όσους και όσες είναι πραγματικά διατεθειμένοι να τα αντιμετωπίσουν. Όμως ποτέ δε θα κατρακυλήσουμε στον μιλιταρισμό και θα έχουμε στο νου μας, ότι τα μέσα που μετερχόμαστε οφείλουν να αντικατοπτρίζουν την κοινωνία που οραματιζόμαστε, και όποτε δεν υπάρχει αυτή η αντιστοιχία, θα το κάνουμε συνειδητά και μόνο για όσο είναι αναγκαίο.