Επικαιρότητα

Kυκλοφόρησε το 4ο τεύχος της περιοδικής έκδοσης Ποδονίφτης

09/08/2016

Ο Ποδονίφτης εκδίδεται από τη Συντακτική του Ομάδα και αποτελεί, όπως αναγράφεται στον υπότιτλο της έκδοσης, ένα «ρε(ύ)μα κριτικής των καιρών και δράσης».

Στο καινούριο τεύχος περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το σημείωμα της έκδοσης για τη περιγραφή της εγχώριας πολιτικής συγκυρίας, η οποία χαρακτηρίζεται αφενός μεν από την εφαρμογή του 3ου πολύ σκληρού, αντικοινωνικού μηνμονίου ως αποτέλεσμα της οβιδιακής μετάλλαξης και πλήρους συνθηκόλογησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφετέρου δε από την εξαέρωση των κοινωνικών αντιστάσεων και τη δραματική υποχώρηση των κοινωνικών κινημάτων.

Ο οικονομολόγος Φάνης Μπαλάφας αναλύει και αποκρυπτογραφεί καίριες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ο Σίμος Σιμωτάς γράφει για την κατάληψη  του εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου CITY PLAZA από την Πρωτοβουλία Αλληλλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, ως ενός αντιπαραδείγματος αλληλεγγύης με στόχο τη στέγαση, σίτιση και κοινωνική ένταξη  πλέον των 300 προσφύγων πολέμου, μεταξύ αυτών και πολλών ανήλικων παιδιών.

Ο Παύλος Παπαβασιλείου γράφει για το προσφυγικό και τον πρόσφυγα, ως την υποκειμενική φιγούρα εκείνη που αποτελεί «γυμνή ζωή», δηλαδή ζωή πλήρως στερημένη από τα όποια δικαιώματα  απολαμβάνουν (ακόμα) οι πολίτες των δυτικών δημοκρατιών και αναρωτιέται αν η μορφή του πρόσφυγα θα αποτελέσει το πρότυπο ανθρώπου-πολίτη στο άμεσο μέλλον, στα πλαίσια της μετα-νεωτερικής βιο-εξουσίας.

Ο μηχανικός Κώστας Παπακώστας γράφει για το ρεύμα του Ποδονίφτη και τις διαχρονικά καταστροφικές (περιβαλλοντικά, ιστορικά και κοινωνικά) συνέπειες  από τον αφανισμό του και το κλείσιμο της κοίτης του προκειμένου να πριμοδοτηθούν πολιτικές για την μαζική κίνηση με αυτοκίνητο. Το κείμενο αυτό αποτελεί το 2ο μέρος μιας τριλογίας αφιερωμένη στο ρέμα του Ποδονίφτη.

Ο αρχιτέκτονας καθηγητής του ΕΜΠ Αντώνης Μαούνης γράφει για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αναδεικνύοντας την ανευθυνότητα Κυβέρνησης και Περιφέρειας όσον αφορά κρίσιμες παραμέτρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ασφάλεια πολιτών, στάθμευση, κυκλοφοριακό, απώλεια ιστορικής μνήμης) για την κατασκευή του γηπέδου. Θεωρεί πως ένα βιώσιμο (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά) γήπεδο είναι εφικτό.

Η Ελένη Μαριόλη γράφει για μια νέα αυτοοργανωμένη προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ηράκλειο και ο Βαγγέλης Ευαγγελίου αναδεικνύει κρίσιμες παραμέτρους των αλλαγών στη φορολογία.

Στο παρόν τεύχος φιλοξενείται και κείμενο της συνέλευσης του Κοινωνικού Ιατρείου Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, ενός τολμηρού, άριστα οργανωμένου και  με πολύ σημαντική κοινωνική απήχηση εγχειρήματος.

Τέλος υπάρχουν δύο κείμενα για το Δημοτικό Θέατρο της Νέας Ιωνίας. Το πρώτο γραμμένο από τον Πολύκαρπο Πολυκάρπου αναφέρεται στην ιστορία και τις δράσεις του Θεάτρου, κυρίως από τη δεκαετία του 80 και μετά, και το δεύτερο από τον Πρόδρομο Αβακουμίδη που βάζει κάποια  κριτικά ερωτήματα όσον αφορά την συνολική ιστορία του θεάτρου, τις ιδεολογικές και αισθητικές κατευθύνσεις των παραστάσεών του και κλείνει με μια πρόταση όσον αφορά το μέλλον του.

Το τεύχος κλείνει με ένα μίνι γλωσσάρι όρων του νεοφιλευθερισμού από το «ταγκαλάκι».

Το 4ο τεύχος μπορείτε να το προμηθευτείτε δωρεάν από το Δημαρχείο, το ΚΕΠ, τα βιβλιοπωλεία, τα καφενεία και τα καφέ στο κέντρο της πόλης μας.