Επικαιρότητα

Δωρεάν διακοπές... με χορηγία ΔΕΗ!

16/08/2016

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Τις τελευταίες ημέρες στις οθόνες μας προβάλλεται η διαφήμιση της εταιρείας που καλεί τους πολίτες με μεγάλες οφειλές να υπαχθούν σε ρύθμιση-διακανονισμό.  Έως εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα είναι αναμενόμενα, εφόσον γίνεται βέβαια αποδεκτό το πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές για τα μικρομεσαία στρώματα.

Η εταιρεία, λοιπόν, αποφάσισε να επιβεβαιώσει το δημόσιο χαρακτήρα της και το κοινωνικό της έργο. Με δεδομένο ότι, και φέτος, μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αδυνατεί να πάει διακοπές λόγω οικονομικής στενότητας, η ΔΕΗ κρατώντας και το καρπούζι και το μαχαίρι, προσφέρει δωρεάν διακοπές σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Αυτές λοιπόν είναι oι διακοπές ρεύματος, οι οποίες πραγματοποιούνται εν μέσω καύσωνα, όταν ο κλιματισμός και η ψύξη είναι τα πλέον απαραίτητα εφόδια για να ανταπεξέλθει κανείς σε αυτή την εποχή του χρόνου. 

Η τακτική αυτή της εταιρείας έχει λάβει γενικευμένες διαστάσεις αυτές τις ημέρες, με σκοπό προφανώς την αύξηση των εσόδων  από την πλευρά της ΔΕΗ, πιέζοντας και τρομοκρατώντας τους οφειλέτες, ώστε να ενταχθούν στο  νέο κύκλο ρυθμίσεων. Η ίδια η εταιρεία ευχαρίστησε τους 290.000 που ήδη έκαναν ρύθμιση οφειλών και τάσσεται απέναντι στο 1.5 εκατομμύριο των υπόλοιπων που η ίδια ανακοίνωσε ως ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.  

Πρέπει επίσης να προστεθεί πως η διαφήμιση της εταιρείας είναι εντελώς παραπλανητική εφόσον δεν αφορά όσους έχουν  μείνει ήδη χωρίς ρεύμα και οι οποίοι υπάγονται στο απαράδεκτο προηγούμενο καθεστώς με το 30% προκαταβολή και 8 ισόποσες δόσεις. Επομένως, αποκλείεται το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας που έχουν άμεση ανάγκη. Μετά την επιλογή της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού» λειτουργεί υπό καθεστώς ιδιωτικής εταιρείας, η οποία παρόλα αυτά, με τις παραπάνω κινήσεις δεν επιδεικνύει στο ελάχιστο την «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Και βεβαίως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχτεί πλήρως το νέο πλαίσιο λειτουργίας όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά και του συνόλου των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Από την πλευρά μας, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για απροειδοποίητες, μάλιστα, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ως Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση τονίζουμε πως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού οφείλει να είναι δημόσια και στο πλευρό της κοινωνίας. Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των μνημονιακών πολιτικών, αν θεωρηθούν αποδεκτές, θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο συνεχίζονται και οι ίδιες πολιτικές. Η πίεση της κοινωνίας με εκβιαστικά μέσα ως κυρίαρχη μέθοδος άσκησης πολιτικής είναι αδιέξοδη και κανένα όφελος δε θα έχει.

Η πολιτική που πάνω απ’ όλα  διασφαλίζει τα δημόσια κοινωνικά αγαθά είναι αυτή που κρατάει ψηλά το κεφάλι της κοινωνίας και μια κυβέρνηση της αριστεράς πρώτα απ’ όλα θα περιφρουρούσε τo δικαίωμα στη πρόσβαση σε αυτά.