Απόψεις

Γερμανία: νέα βαρβαρότητα ο βιασμός και φόνος 19χρονης

12/12/2016

Σίσσυ Βωβού

Αναδημοσίευση από Το Μωβ

 

Δυστυχώς γίνεται παντού. Και στην Ελλάδα, και στην Ινδία, και στην Αργεντινή και στη Γερμανία.

H 19χρονη κοπέλα βρέθηκε βιασμένη και πνιγμένη στον ποταμό  Dreisam, περίπου ένα χιλιόμετρο από την εστία όπου έμενε. Γύριζε εκεί με το ποδήλατο, στις 16 Οκτωβρίου, μετά από φοιτητικό πάρτι στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Νότιο Γερμανία, όπου φοιτούσε στην ιατρική σχολή. Ονομαζόταν Μαρία Λάντερμπουργκερ.

Μία ομάδα 40 ερευνητών από την αστυνομία, εξέτασαν λεπτομερώς το σημείο όπου βρέθηκε η σορός της κοπέλας για να βρουν στοιχεία. Εκεί εντόπισαν το μαύρο μαντήλι που φορούσε. Επιπλέον βρήκαν 18 εκατοστά μήκος από σκούρα μαλλιά, που είχαν βαφτεί ξανθά, και έκαναν εξέταση  DNA στα εργαστήρια.

Τρεις βδομάδες αργότερα, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε σε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας κάποιου σταθμού του τραμ, ότι κάποιος νεαρός άντρας με βαμμένα κατά τόπους ξανθά τα μαλλιά του, περιπλανιώταν στην περιοχή την επίμαχη ημέρα. Εντόπισαν στη συνέχεια έναν 17χρονο Αφγανό, τον συνέλαβαν στις 4 Δεκεμβρίου,  χωρίς να κάνουν αρχικά τεστ, αλλά αργότερα διαπίστωσαν ότι το DNA των μαλλιών ταιριάζει με το δικό του. Ο νεαρός κρατείται και παραπέμπεται να δικαστεί στις αρχές του ερχόμενου χρόνου. Η ειδησεογραφία ανέφερε αντιφατικά στοιχεία μετά τη σύλληψη του κατηγορούμενου σχετικά με την παραδοχή της ενοχής του, ενώ ο εισαγγελέας στις 5 Δεκεμβρίου ανέφερε: ‘Έχει παραμείνει σιωπηλός. Έχει ζητήσει δικηγόρο για να μιλήσει”.

Eκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας σε δήλωσή του ανέφερε πως οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν η Λάντερμπουργκερ γνώριζε τον κατηγορούμενο ως δολοφόνο της. Εξετάζουν επίσης κατά πόσο η επίθεση είχε προσχεδιαστεί.

Ο νεαρός είναι 17χρονος Αφγανός, ο Hussein K., που ζει σε οικογένεια στην περιοχή από το 2015 όπου έφθασε στη Γερμανία, χωρίς να έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται έγινε λίγες μέρες πριν κλείσει τα 16 του χρόνια. Ο ίδιος είχε μακριά βαμμένα μαλλιά όπως φαίνεται στο προφίλ του στο facebook στις 16 Οκτωβρίου, τα οποία έκοψε μετά τις 19 του μηνός. Απ’ ότι φαίνεται από το προφίλ του επίσης, αυτοπεριγράφεται ως ράπερ, ενώ ανάμεσα στις αναρτήσεις του, το μήνα Ιούνιο, είναι μια εικόνα με το λυκάνθρωπο που έχει αιχμαλωτίσει την παρθένα.

Η 19χρονη εργαζόταν εθελοντικά υπέρ των προσφύγων σε διάφορες δραστηριότητες, και φαίνεται ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά πριν βρεθεί πνιγμένη στον ποταμό.

Ο πατέρας της Μαρίας, Δρ. Κλέμενς Λάντερμπουργκερ, υπηρετεί από το 2008 ως νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Από τότε που γνωστοποιήθηκε η είδηση θανάτου της κόρης του, ο Δρ. Λάντερμπουργκερ και η σύζυγός του Φρειδερίκη έκαναν μια πολύ συγκινητική δήλωση στην Frankfurter Allgemeine για την απώλεια της κόρης τους.

«Για 19 χρόνια η Μαρία ήταν μια αχτίδα φωτός για την οικογένειά μας κι έτσι θα παραμείνει. Ευχαριστούμε το Θεό, που μας έδωσε αυτό το δώρο και που μας επέτρεψε να είναι το παιδί μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα νιώθει ασφαλής μαζί Του.»

Κατά τη νεκρολογία στην κηδεία της κοπέλας, ο πατέρας της ζήτησε να προσφέρουν οι άνθρωποι χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε οργανώσεις που εργάζονται στην υποστήριξη των προσφύγων.

Ο αρχηγός της Ένωσης Αστυνομικών της χώρας (δεν φαίνεται από τα δημοσιεύματα αν είναι συνδικαλιστικό όργανο ή λέσχη αποστράτων) δήλωσε ότι ο θάνατος της κοπέλας θα είχε αποφευχθεί αν η πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ για ανοιχτή πόρτα στους αιτούντες άσυλο ήταν πιο λελογισμένη.

Στο ίδιο πνεύμα, το αντιπροσφυγικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βιάστηκε να εκμεταλλευθεί την σύλληψη του Hussein K. Για να “αποδείξει” ότι είναι σωστή η πολιτική του ενάντια στην “αρύθμιστη” μετανάστευση. Αποκαλεί τη Μαρία “θύμα της κουλτούρας καλωσορίσματος που ακολουθεί η κ. Μέρκελ”.

Αντίθετα, η Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στις 29 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι “φρικτά μεμονωμένα περιστατικά” και ότι δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε όλους τους πρόσφυγες, και κατέληξε ότι “η αντίδρασή μας είναι η κυριαρχία του νόμου” και αυτό είναι αρκετό για να διατηρείται η τάξη.

Πρόσθεσε επίσης, ότι “έχουμε εξετάσει λεπτομερώς το ποσοστό της εγκληματικότητας μεταξύ των προσφύγων, και η εικόνα ποικίλλει”.“Το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός, είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και, σε αντίθεση μ’ αυτό, να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας”.

Δυστυχώς, ως συνήθως, στη σχετική αρθρογραφία στον αγγλόφωνο τύπο απ’ όπου αντλούμε την πληροφόρηση, αναφέρεται στους τίτλους και στις αναλύσεις, πρωτίστως ο 17χρονος Αφγανός, και δευτερευόντως ο βιασμός και φόνος μιας νεαρής κοπέλας. Και επίσης δυστυχώς οι αντιπροσφυγικές δυνάμεις και οργανώσεις της χώρας μέμφουν τη Μέρκελ που άνοιξε τα σύνορα και ήρθε ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες και παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, όπως αναφέρουμε και σ’ αυτό το δημσίευμα.

Προφανώς δεν γνωρίζουν πόσοι Γερμανοί έχουν βιάσει και σκοτώσει συμπατριώτισσές τους, πόσοι Ινδοί τις δικές τους, πόσοι Έλληνες, πόσοι Αργεντίνοι και πόσοι άλλοι. Άρα, ο βιασμός και φόνος εργαλειοποιείται από κάποιους για λόγους αντιπροσφυγικούς, αντί να φέρει την κοινωνία μπροστά στις πατριαρχικές ευθύνες της και να ακολουθούν κατάλληλο λόγο και πρακτική για την εξάλειψη αυτής της πιο ακραίας μορφής βίας.

Και τέλος, αποκαλυπτόμαστε μπροστά στη μεγαλοψυχία και το ανοιχτό μυαλό των γονέων της 19χρονης Μαρίας, σ’ αυτή την τραγική στιγμή της ζωής τους.