Απόψεις

Πίσω από τα χαμόγελα της υποκρισίας: τα πραγματικά προβλήματα των προσφύγων

27/03/2017

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες Πάτρας

Τον τελευταίο καιρό η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας έχει συνηθίσει σε συχνές επισκέψεις στα κεντρα κράτησης ή "φιλοξενίας" μοιράζοντας χαμόγελα στους πρόσφυγες και ένα δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο το οποίο η ίδια η πραγματικότητα το διαψεύδει. Η υποκρισία τους φαίνεται όταν την ίδια στιγμή εφαρμόζουν κατα γράμμα τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τιμούν την άθλια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στήνουν δήθεν επιτροπές ασύλου για την εξπρές απόρριψη κάθε αιτήματος ασύλου και κυρίαρχα στρέφονται στην επανέναρξη των επαναπροωθήσεων μέσα στο μήνα Μάρτη. Είναι η ίδια υποκρισία της Κυβέρνησης με την οποία αντιμετωπίζουν όλο τον λαό, όταν άπο τη μία υπόσχονται την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων μέσω των κόκκινων γραμμών και από την άλλη δίνουν τα χέρια με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. για τη διάλυση κάθε δικαιώματος στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και ταυτόχρονα ξεκινώντας τους πλειστηριασμούς εις βάρος του λαϊκού δικαιώματος στη στέγη.
Στην πόλη της Πάτρας, πριν απο λίγες μέρες, παρακολουθούσαμε με αγωνία, τους 113 πρόσφυγες που έφτασαν ναυαγοί στο λιμάνι και ενώ και εκεί η Κυβέρνηση έσπευσε να υποσχεθεί την ασφάλεια τους, σήμερα αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται φυλακισμένοι είτε σε κρατητήρια της Αχαΐας είτε στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, χωρίς να τους αναγνωρίζεται το καθεστώς του πρόσφυγα γιατί προέρχονται από το Πακιστάν, και περιμένουν την απέλαση τους πίσω στις χώρες όπου δεν μπορούσαν να ζήσουν και αναγκάστηκαν να φύγουν. Να σημειώσουμε εδώ οτι αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας για τα οποία η όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους παρέχεται γίνεται υπό άθλιες συνθήκες μέσα στα κρατητήρια των Α.Τ.. Οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται, και η πολιτική που μετατρέπει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο, όσο κι αν προσπαθούν να την καλύψουν με υποσχέσεις και χαμόγελα παραμένει εδω.
Ταυτόχρονα, λίγο έξω απο την Πάτρα στο κέντρο φιλοξενίας της Μυρσίνης τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Σύριοι πρόσφυγες στο δήθεν ιδανικό πρότυπο κέντρο, παραμένουν χωρίς να διαφαίνεται καμία διέξοδος. Οι καταγγελίες στον Τύπο, για υπερκοστολόγηση και για εμφάνιση αόρατων προσφύγων απο εταιρίες catering συμπεριλαμβανομένης της Korinthian palace αποκαλύπτουν πρόσθετα αδικαιολόγητα έσοδα χιλιάδων ευρώ εις βάρος της σίτισης των προσφύγων αλλά και του δημοσίου συμφέροντος. Οι διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των προσφύγων στο L.M. Village στη Μυρσίνη επιβεβαιώνονται, αλλά τα αυτιά των υπευθύνων απο την 117 πτέρυγα μάχης της Αεροπορίας κάθε άλλο παρά ιδρώνουν αφού, στις 24 Φλεβάρη 2017 η σίτιση τους επανακατοχυρώθηκε στην ίδια εταιρία.
Στις επισκέψεις μας στη Μυρσίνη είδαμε το πανάκριβο φαγητό να έχει επάνω μούχλα και να πετιέται στο κάλαθο των αχρήστων απο τους ίδιους τους πρόσφυγες γιατί φοβούνται για την υγεία τους σε περίπτωση που το καταναλώσουν. Μέσα απο τα μάτια της πρωτοβουλίας μας, έχουμε εντοπίσει ένα σύνολο προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι πρόσφυγες στη Μυρσίνη. Καταρχάς είναι έντονη η απομόνωση απο κάθε οικιστικό ιστό χωρίς δυνατότητα μετακίνησης. Όπως μας είπαν οι ίδιοι, η μόνη δυνατότητα μετακίνησης είναι μέσω ταξί τα οποία στοιχίζουν υπερβολικά με αποτέλεσμα την παραμονή τους σε μια συνθήκη ιδιότυπου εγκλεισμού. Ακόμη, ενώ δεν υπάρχει μόνιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων στο κέντρο. Για την κάλυψη των ιατρικών τους αναγκών, αναγκάζονται να μεταβούν στα Νοσοκομεία της Πάτρας με μόνο τους στήριγμα την αλληλεγγύη του πατρινού λαού. Ακόμη και το κοντινότερο κέντρο υγείας που βρίσκεται στα Λεχαινά είναι υποστελεχωμένο, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και συνεπώς ούτε και των προσφύγων.
Στις 18 Μάρτη, διεθνή ημέρα ενάντια στο ρατσισμό, τον πόλεμο, την φτώχεια και τον φασισμό, πρόσφυγες απο τη Μυρσίνη διαδήλωσαν μαζί με το λαό και τη νεολαία της Πάτρας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που διαλύουν το δικαίωμα όλων σε υγεία, παιδεία, στέγαση, εργασία και δημοκρατικές ελευθερίες. Ο κοινός αγώνας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών για να μπορέσουμε να ζήσουμε μαζί με αξιοπρέπεια είναι η μόνη κοινή διέξοδος απο την Ευρώπη-Φρούριο και τα μνημόνια της κοινωνικής εξαθλίωσης για όλους.
Διεκδικούμε την στέγαση των προσφύγων σε δομές εντός των πόλεων για να ζήσουμε μαζί. Διεκδικούμε, την αξιοπρεπή σίτιση σύμφωνα με τις ανάγκες των προσφύγων με τα μέσα του δημοσίου και την κατάργηση όλων των συμβάσεων των ιδιωτών που κερδίζουν εις βάρος των προσφύγων προσφέροντας άθλια ποιότητα φαγητού. Διεκδικούμε τη δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υψηλού επιπέδου και δωρεάν δημόσια εκπαίδευση για τους πρόσφυγες και για όλο τον λαό. Τη δυνατότητα μετακίνησης με δημόσια δωρεάν συγκοινωνία.
Παλεύουμε για ανοιχτές γειτονιές και σχολεία για τους πρόσφυγες ενάντια στη κρατική καταστολή αλλά και τις υπερπροβεβλημένες απο τα ΜΜΕ αντιδράσεις ακροδεξιών για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία και κάθε φασιστική απειλή.
Η άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων, και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες επιλογής τους είναι η δική μας απάντηση στα κλειστά σύνορα, τους φράχτες και τις θαλάσσιες περιπολίες της FRONTEX, του ΝATO και του λιμενικού. Το δικαίωμα στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση είναι αντικείμενο κοινής διεκδίκησης ενάντια σε κυβέρνηση και Ε.Ε.
Η επικείμενη επίσκεψη του Τσίπρα στη Μυρσίνη Ηλείας, οσο κι αν επιδιώκει να δημιουργήσει μια εικόνα του φιλάνθρωπου Πρωθυπουργού που έρχεται να λύσει τα προβλήματα, γνωρίζουμε καλά οτι είναι ο ίδιος και η Κυβέρνηση του υπεύθυνοι για τον πόλεμο, για τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά αλλά και την απάνθρωπη διαχείριση του προσφυγικού.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε απο κοινού με τους πρόσφυγες και μετανάστες για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας μέχρι να ζήσουμε μαζί με αξιοπρέπεια και να ξεριζώσουμε τις αιτίες που γεννούν την φτώχεια και την Προσφυγιά.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει

26/3/2017